Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Apgāds Neputns izdevis grāmatu par Balvu un Ludzas rajona dievnamiem

Izdevumā Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums vēsturiskajos Balvu un Ludzas rajonos aplūkots Ziemeļlatgales sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums. Autores ir mākslas zinātņu doktore Rūta Kaminska un mākslas zinātniece Anita Bistere

Grāmatā aplūkots Ziemeļlatgales sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums, sākot no senākajiem pieejamajiem objektiem no XVII gadsimta beigām līdz XX gadsimta vidum. Kopumā aplūkotas 66 sakrālās celtnes – baznīcas, lūgšanu nami, kapelas, sinagogas. Par katru sniegtas izsmeļošas vēsturiskās ziņas un detalizēts ēkas un tās iekārtojuma apraksts, izceļot informāciju par galvenajām arhitektūras un mākslas vērtībām. 

Dievnamu aprakstos ietverta arī informācija par gadu gaitā muzejos nodotajiem un saglabātajiem baznīcu iekārtas priekšmetiem, kā arī zudušajām sakrālajām celtnēm un to iekārtām, par kurām saglabājusies pietiekama dokumentālā un vizuālā informācija. Katras celtnes raksturojumam pievienota tās plāna shēma, vēsturiskie attēli un mūsdienu fotogrāfijas.

Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojuma jomā Ziemeļlatgalē redzami izceļas XVIII gadsimta mantojums. To apliecina celtnes, kas XVIII gadsimta otrajā pusē tapušas gan kā Viļņas baroka arhitektūras skolai raksturīgi paraugi (Pasienes katoļu baznīca), gan kā lokālās koka arhitektūras pieminekļi (Malnavas katoļu baznīca). Nozīmīgs ir arī XIX gadsimta Pēterburgas arhitektu ieguldījums pareizticīgo baznīcu projektēšanā (Ludzas pareizticīgo baznīca), kā arī dažādu Polijas un Lietuvas lietišķi dekoratīvās mākslas darbnīcu XVIII–XX gadsimtu darbi.

Grāmatu papildina izmantoto avotu un literatūras saraksts, tekstā sastopamo arhitektūras, mākslas un baznīcas rituālu terminu vārdnīca un personu rādītājs, kā arī teksta kopsavilkums angļu un krievu valodā. Grāmatas māksliniece – Inta Sarkane. 

Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums vēsturiskajos Balvu un Ludzas rajonos ir vienpadsmitais sējums 2006. gadā sāktajā kultūras mantojumam veltītajā sērijā Mākslas pieminekļi Latvijā, un ar to noslēdzas Latgales kultūrvēsturiskā novada dievnamu apskats.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja