Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdota grāmata Baltic Stories – vizuāls ceļvedis par Baltijas valstu kultūrvietām

2. jūlijā pārdošanā nonāks grāmata Baltic Stories/Baltijas stāsti, kurā ir apkopoti stāsti par trīsdesmit kultūrvietām un notikumiem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Stāstus papildina atzītu Baltijas valstu fotogrāfu oriģināldarbi, informē grāmatas izdevēji

Vedot lasītāju izzinošā ceļojumā caur Baltijas valstu galvaspilsētām un vēl neiepazītām vietām, grāmatā iekļautie stāsti piedāvā ieskatu daudzveidīgās un neierastās kultūras iniciatīvās. To vidū ir ielu mākslas festivāls Tartu, teātra festivāls Rīgā un draugu aizsākta radio stacija Viļņā, kā arī zaļi pilsētas sakņu dārzi, inovatīvi muzeji, neparastas laikmetīgās mākslas telpas un pagrimstošs, bet joprojām aktuāls padomju arhitektūras mantojums. 

Angļu valodā izdotā grāmata Baltic Stories domāta gan neatkarīgiem kultūras tūristiem, gan vietējās politikas veidotājiem, gan ikvienam, kam ir interese par efektīvām un jēgpilnām vietrades praksēm mūsdienās. Stāsti un fotogrāfijas atklāj kultūras un kopienu daudzveidību, kā arī to ietekmi uz vietu attīstības procesiem, izceļot līdzdalības un sadarbības nozīmi. Vienlaikus grāmata uzdod jautājumu – kas ir kopīgs un kas atšķirīgs Baltijas reģionā? 

Grāmatas autores ir jaunās pētnieces Anete Ušča un Liāna Ivete Beņķe. Baltic Stories tapusi sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas pilsētplānošanas, kopienu attīstības un mākslas ekspertiem. Izdevuma dizainu veidojis Aleksejs Muraško, savukārt fotostāstu autori ir seši jaunās paaudzes Baltijas valstu fotogrāfi, kuru vidū ir Andrejs Strokins un Kristīne Madjare no Latvijas.

"Kā kultūras jomā, tā politikas veidošanā mūsdienās aizvien vairāk pievērš uzmanību dažādu sabiedrības locekļu aktīvai iesaistei un līdzdalībai. Tas ir svarīgi, jo ļauj mums iepazīt un ņemt vērā daudzveidīgus skatījumus uz vidi, kurā dzīvojam. Lai veidotu vietas, kur cilvēki jūtas piederīgi un par kurām ir vēlme rūpēties, lēmumu pieņēmējiem ir jāspēj iedziļināties cilvēku vērtībās un nozīmēs, kādu iedzīvotāji piešķir savām dzīvestelpām. Šie stāsti piedāvā konkrētus, praksē balstītus piemērus, kas parāda kultūras iniciatīvu ietekmi, izaicinājumus un veiksmīgas sadarbības iespējas," ieceri skaidro grāmatas līdzautore Anete Ušča.

Ikviens ir aicināts pievienoties grāmatas atklāšanas svētkiem – pop-up plakātu izstādei un īpašai Palanga Street Radio tiešraidei no Viļņas kafejnīcas Raštine, kas vienlaikus notiks arī bārā Nurme Rīgā, kafejnīcā EKKM Tallinā un galerijā Third Space Helsinkos.

Sekot pasākuma norisei un uzzināt vairāk par grāmatā aprakstītājām iniciatīvām būs iespējams, pieslēdzoties vietnei www.palanga.live 2. jūlijā plkst. 12–20.

Grāmatu ir izdevušas biedrības Urban Institute un Culture Crab

Informācija: www.balticstories.lv 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja