Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izdota Gundegas Šmites un Artas Ozolas-Jaunarājas grāmata Brīnišķā operas pasaule

Izdevniecība Jānis Roze kopā ar komponisti un muzikoloģi Gundegu Šmiti un mākslinieci Artu Ozolu-Jaunarāju grāmatā _Brīnišķā operas pasaule" aicina iepazīt daudzveidīgo, tik krāšņo un bagāto operas žanru, kā arī nozīmīgākās operas pasaules un latviešu mūzikas vēsturē.

Šajā grāmatā plašāk stāstīts par 35 operām, sākot no Klaudio Monteverdi Orfeja, kas sarakstīta 17. gadsimtā un tiek uzskatīta par pirmo nozīmīgo operu mūzikas vēsturē, līdz pat latviešu komponistes Annas Fišeres Koku operai, kas tapusi 2019. gadā un paredzēta iestudēšanai mežā, nevis uz opernama skatuves. Tā ir nozīmīgāko un spilgtāko operu izlase, kas sniedz priekšstatu par operas žanra attīstību, galvenajām tendencēm un pārsteidzošo, teju bezgalīgo dažādību. Līdzās vispārīgam ievadam par operas žanra specifiku grāmatā var lasīt īsu aprakstu par katru operu – tās tapšanas stāstu, galvenās sižeta līnijas, mūzikas raksturojumu – un aplūkot mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas veidotu krāšņu ilustratīvu atvērumu. Grāmatas beigās ir operas terminu skaidrojošā vārdnīca, uzziņas par komponistiem, kurās apkopti svarīgākie to dzīves un daiļrades fakti, kā arī personu rādītājs. Katrai operai ir īpašas durtiņas – kvadrātkods, kas dod iespēju noklausīties attiecīgās operas fragmentu.

Gundega Šmite ir klasiskās laikmetīgās mūzikas komponiste, muzikoloģe un pedagoģe, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas docētāja, vairāku kompozīcijas meistarklašu vadītāja. Viņas mūzika tiek regulāri atskaņota gan Latvijā, gan ārvalstīs, bet savas literārās iemaņas slīpējusi Literārajā Akadēmijā un Satori autoru nometnēs. 2022. gada nogalē viņa debitēja literatūrā ar miniatūru krājumu Grieķu svīta (Jānis Roze), kas tika nominēts Latvijas Literatūras Gada balvai par labāko debiju.

Māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu, ieguvusi Humanitāro zinātņu maģistra grādu vizuāli plastiskajā mākslā. Grafikas, miniatūrgrafikas un grāmatu mākslas izstādēs piedalās kopš 1986. gada. Vairākkārt ieguvusi balvas konkursā Gada skaistākā grāmata (2001–2005) un 2008. gadā – galveno balvu grāmatu mākslas konkursā Zelta ābele. Grāmata izdota ar Rīgas domes, Valsts kultūrkapitāla fonda un aģentūras Akka/Laa atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja