Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdota Jūrmalas valodas stāstu ābece – lasāmstāsti lībiešu valodā

Lībiešu valodas zinātāja un skolotāja Zoja Sīle ir izdevusi lībiešu valodas ābeci ar divdesmit diviem oriģināli radītiem stāstiem lībiešu valodā Rāndakīel nīžõd ābēd. Stāsti tulkoti arī latviešu, igauņu un angļu valodā, kas ļaus izsekot rakstītajam vārdam un vēstījumam arī tiem, kuri lībiešu valodu vēl tikai mācās

"Doma par ābeces rakstīšanu manī dzīvoja ilgi. No vienas puses tam ir pavisam praktiski apsvērumi, jo materiālu lībiešu valodā nav daudz, bet no otras puses – stāstos es varu nodot tālāk piekrastes lībiešu jeb jūrmalnieku dzīves garšu – izpratni par lietām, tautas kultūras un dabas nozīmi. Šajā stāstu grāmatā esmu skatījusies plašāk par katra no 39 lībiešu alfabēta burta izrunu vai atveidi rakstos, ieliekot stāstos savu personīgo bērnības pieredzi un apvienojot to ar jūrmalnieku gudrību un klātesošo dabas pasauli. Turklāt, tekstā iespējams izbaudīt, kā vārdi lībiešu valodā rindojas un kārtojas teikumos," par grāmatu stāsta Zoja Sīle.

Autore ieskatās grāmatas saturā: "Šī ir kā mīļgrāmatiņa, ko lasīt, pārlasīt, iemācīties ko jaunu un atrast saikni ar vārdiem latviešu valodā vai lībiešu radnieciskajā igauņu valodā. Iztēlojos to lasām kopā ar bērniem ģimenē. Stāsti nav gari un sarežģīti, tomēr te atradīsiet gan zināmo teiku par zilajām govīm, Ziemeļkurzemes dabas skatiem, lībiešu ciemiem, senajiem amatiem, mīklām un sakāmvārdiem."

Zoja Sīle ir arī 2005. gadā izdotās Lībiešu valodas ābeces autore. Tajā apkopots plašs lībiešu kultūras materiāls un cilvēkstāsti, kuriem lībiešu lieta aizvien rūpējusi. Ja toreiz izdotās grāmatas vāku rotāja mazdēla Roberta portrets, tad šīs grāmatas tapšanā mazdēls jau iesaistījies tekstu tulkošanā angļu valodā, kā arī vāka dizaina izveidē.

Jaunizdotās ābeces vāku rotā Aleksandra Beltes zīmēts dūmnamiņš, kas vizuāli atgādina alfabēta pirmo burtu. Zīmīgi, ka šis ir Nigliņu māju dūmnamiņš Saunagā, kurā saimniekoja Zojas vectēvs Rūdolfs Zandbergs.

Grāmatas svinīgā atklāšana notiks 14. maijā – dienā, kad lībiešu ansamblis Līvlist, kurā Zoja dzied kopš tā dibināšanas, ar svētku koncertu atzīmēs savu 50 gadu jubileju Mazirbes Tautas namā. Te arī būs iespēja ābeci iegādāties un saņemt Zojas Sīles autogrāfu. 20. maijā ansamblis Līvlist uzstāsies koncertzālē Ave Sol Rīgā (informācija ir pieejama šeit).

Grāmata tapusi ar Zojas Sīles ģimenes finansiālu atbalstu, kā arī domubiedru un draugu padomu. Grāmata izdota izdevniecībā Ezerrozes grāmatas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja