Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latviski izdots Kristiana Krahta romāns Mirušie

Izdevniecība Mansards klajā laidusi Kristiana Krahta romānu Mirušie, informēja izdevniecības pārstāvji.

Šveiciešu rakstnieks Kristians Krahts (Christian Kracht, dzimis 1966. gadā) ir viens no mūsdienu pašiem izcilākajiem prozaiķiem. Savulaik latviski Jāņa Krūmiņa tulkojumā izdoti viņa romāni Fāzerlande, 1979 un Metāns (sarakstīts kopā ar Ingo Nīrmani). Mirušie ir Krahta jaunākais romāns, par kuru viņš 2016. gadā saņēmis Hermaņa Heses balvu un Šveices Grāmatu balvu. Grāmatu no vācu valodas tulkojis Dens Dimiņš.

Romāna darbība norisinās filmu industrijā Veimāras Republikas perioda beigās un stāsta par šveiciešu režisoru Emīlu Nēgeli un Japānas valdības ierēdni Masahiko Amakasu, kuri mēģina izveidot sadarbību vācu un japāņu kino jomā. Lai arī galvenie romāna varoņi un notikumi ir autora fantāzijas radīti, lasītājs romānā atradīs daudz atsauču un liecību par kino nozares personībām, politiķiem un vēsturiskiem notikumiem.

20. gadsimta 30. gadi – liesmojošs, drudžains modernitātes laiks, it īpaši kino. Kāds ievērojams japāņu ierēdnis iztēlojas celuloīda asi starp Tokiju un Berlīni. Tāpēc liktenis aizved grūtsirdīgo šveiciešu kinorežisoru Emīlu Nēgeli uz Japānu, kur viņš plāno uzņemt šausmu filmu un satikt savu mīļāko Idu. Bet viss nenotiek tā, kā plānots, patiesību sakot, nekāda plāna nemaz nav… Romāns rakstīts pēc 序破急 džjo-ha-kjū, tradicionālā japāņu Nō teātra shēmas, kur darbība sākas lēni, tad paātrinās un beidzas pavisam ātri. Zīmes atsevišķi nozīmē "sākums", ‘"lūzums", "ātrums, steiga". "Pievērsiet uzmanību aktieriem," Kono klusi saka, "viņiem jāpārvietojas pa skatuvi kā delikātiem gariem, šļūkājot un slidinot kājas, neatraujot tās no skatuves dēļiem." Mirušie ir bezgala vientuļas būtnes, viņi neturas kopā savā starpā, viņi piedzimst vieni, mirst un arī atdzimst vieni.

Tulkojums izdots ar Šveices kultūras fonda Pro Helvetia un Tulkotāju mājas Looren (Šveice) atbalstu.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja