Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Intervija ar Jāni Lūsēnu. Jābūt drosmīgiem

Jānis Lūsēns turpina veselīgu latvisko stīgu, reanimē leģendāro elektroniskās mūzikas grupu Zodiaks, iedziļinās Zigfrīda Annas Meierovica liktenī, Ojāra Vācieša dzejas priekā un pieņem izaicinājumu veco kinoteātri Daile pārveidot par mūzikas namu

Komponista Jāņa Lūsēna raženajām aktivitātēm visprecīzāk piestāvētu operklasikas varoņa ārijas teksts: Figaro šurp, Figaro turp! Viņa radošais veikums veido lauvas tiesu no kultūras un mākslas saiešanas slātaviešu garā Vecpiebalga atver durvis, ko Vecpiebalgas novada pašvaldība jau otro gadu rīko kopā ar teātri Ars Nova. Visu šo nedēļu piecos novada pagastos – Dzērbenē, Inešos, Kaivē, Taurenē un Vecpiebalgā – notiek aizraujoši, skanīgi, romantiski, jautri un izglītojoši pasākumi, kuros iesaistīti gan populāri aktieri un mākslinieki, gan novada amatierkolektīvi.

Jānis Lūsēns komponējis mūziku divām jaunām saieta muzikālajām izrādēm – Baltā kaķīša brīnumvārdi, ko šodien, 18. jūlijā, plkst. 17 izrādīs literatūras klasiķa Kārļa Skalbes mājās Saulrietos, un noslēguma lielizrādīšanai – Tad būs laba lustēšana (Alauksta estrādē sestdien, 20. jūlijā, plkst. 20). Viņš pats muzicēs festivāla izskaņā Vecpiebalgas evaņģēliski luteriskajā baznīcā svētdien, 21. jūlijā, plkst. 14 sirsnīgajā un klausītāju iecienītajā programmā Mazu brīdi pirms… kopā ar dziedātājiem Kristīni Zadovsku un Ingu Pētersonu.

Piektdien, 19. jūlijā, plkst. 23 Jānis Lūsēns uzstāsies festivālā Positivus Salacgrīvā kopā ar leģendāro Zodiaku jaunā sastāvā. 31. oktobrī elektroniskās mūzikas grandi uzstāsies koncertzālē Palladium Rīga.

Vēl pirms tam, 12. un 13. septembrī, gaidāms īpašs Jāņa Lūsēna dzejniekam Ojāram Vācietim veltīts projekts Rīgā koncerttelpā Totaldobže. Kopā ar dzejnieci Māru Zālīti jau pabeigts mūzikls Teiksma par Zigfrīdu Annu Meierovicu, kura pirmizrāde paredzēta operā 18. novembrī. Jānis Lūsēns attrauc, ka šāda darbu raža nav nekas sevišķs un tā vajadzētu strādāt visiem: "Ja es varētu rakstīt tik daudz un tik ātri kā Mocarts, būtu pavisam labi. Raunā man, paldies dievam, ir slikta mobilā zona un vājš internets. Ideāli būtu, ja varētu vispār dzīvot laukos un pārtikt tikai no rakstīšanas, pat nelienot uz skatuves."

Alauksta estrādē starp pazīstamajiem latviešu rakstniecības un mūzikas klasiķiem atkal grozīsies Mērnieku laiku varoņi – Ķencis, Pietuka Krustiņš?

Mēs cenšamies nojaukt robežu, kas atkal ir ļoti sakāpināta, – ir elitārā kultūras daļa, kurai jādod nauda un bez kuras, protams, latviešu tauta mirs, un ir pašdarbības kultūra, kas pastāv tautas teātros, koru kustībā. Ir ļoti svarīgi tās abas satuvināt, lai profesionāli režisori un aktieri aizbrauc pie tautas teātriem. Vispirms bija ideja, ka vajag uztaisīt īsti latvisku festivālu. Beigās izrādījās, ka tas saistīts ne tikai ar nacionālās pašapziņas celšanu vienkāršotā līmenī, bet arī ar kultūrvēsturi.

Ineses Lūsiņas interviju ar Jāni Lūsēnu lasi 18. jūlija KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja