Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kristas Dzudzilo izstāde es visu atceros, un tad es visu aizmirstu

Krista Dzudzilo ir viena no pazīstamākajām latviešu mūsdienu māksliniecēm. Viņa rada telpu, kurā laikmetīgais un vēsturiskais, tagadne un pagātne kļūst par vienu matēriju, bieži strādājot ar instalāciju, video, kustīgiem un nekustīgiem attēliem, tekstu, skaņu un telpas scenogrāfiju.

Pagātne ir tagadnes daļa, kura pieredzē ir iespiedusies kā līnija, kas, kā sagūstīta darbības atmiņa, ir ieskrāpēta papīra virsmā. Atcerēšanās un aizmiršana var notikt vienlaicīgi. Turp un atpakaļ. Kā atklāt neredzamo un ļaut tam pieskarties ar ausīm? Kā tiekties dzirdēt, kad var tikai redzēt? Viss ir daļēja neredzēšana, daļēja nesaprašana, daļēja redzēšana, daļēja saprašana, daļēja atcerēšanās un daļēja aizmiršana.

Kristas Dzudzilo personālizstāde sastāv no 11 zīmējumiem, video darba es redzu un kinētiska objekta ar nosaukumu es dzirdu. Zīmējumu sērijas es visu atceros un es visu aizmirstu ir tapušas pusotra gada laikā. Zīmēšana ir lēns process, ko Krista salīdzina ar mūka darbību, kas ir interesanta un aizraujoša un vienlaicīgi atver logu garam laikam. Viņu fascinē, kā grafīts pārklājas slāni pēc slāņa un kā tas lēnām parādās no miglas - balta papīra virsmas. Māksliniece mēģina ar zīmēšanas procesu pietuvoties fotogrāfijas būtībai tādā nozīmē, kādā tā ir fascinējusi cilvēkus kopš pirmsākumiem - zīmējumi kā laika un pagātnes nospiedumi, iespēja pietuvoties fiziski vairs neeksistējošam laikam un atmiņu matērijai. Katra zīmējuma nosaukumā slēpjas un atklājas kāds skaņdarbs, kuru Krista klausījās, zīmējot konkrēto darbu. Video es redzu tiecas atklāt to, kā saklausīt neredzamo. Par parādīšanos un pazušanu. Par uzaušanu un norietēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Galerija Alma, Tērbatas iela 64

Kad?

18. marts, 2023 – 7. maijs, 2023

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja