Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Lielā Kristapa ietvaros notiks režisores Dzintras Gekas filmas Meklējot Tisē pirmizrāde

Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps programmā 11. novembrī plkst. 16 kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisores Dzintras Gekas dokumentālā filma Meklējot Tisē – par pasaules klases kinooperatoru, Sergeja Eizenšteina filmu līdzautoru Eduardu Tisē (1897-1961), informēja Nacionālā Kino centra vecākā referente Kristīne Matīsa.

Savukārt no 12. novembra filma būs skatāma kinoteātrī K.Suns, no decembra arī Cēsīs, Talsos, Liepājā un citur Latvijā.

Filmas galvenais varonis, kinooperators Eduards Tisē un viņa uzņemtās filmas pieder pasaules kino klasikai. Studenti augstskolās apgūst viņa radošo pieredzi, iedziļinās Tisē lietotajos mākslinieciskajos paņēmienos. Kas gan vēl būtu jāmeklē? Atbildi uz šo jautājumu režisore Dzintra Geka sniedz savā filmā.

Sergeja Eizenšteina kino zelta fondam piederošās filmas tapušas ciešā sadarbībā ar Eduardu Tisē. Pats Eizenšteins ir teicis: “Liekas, ne ar vienu mēs neesam tik maz runājuši par kino kā ar Eduardu. Vai tad ar savu aci diskutē un pārspriež? Skaties un redzi. Vai tad savai sirdij saki: "Sities tādā un tādā ritmā"? Tā sitas pati. Vai tad ar savām krūtīm apspriež elpošanas diapazonu, kad pārņem satraukums? Tāda redzējumu, sajūtu un pārdzīvojumu sinhronitāte, kāda saista mūs ar Tisē, diez vai kaut kur un kaut kad vēl ir bijusi.”

Filmā dažviet minēts, ka Tisē vārds būtu rakstāms ne tikai cieši līdzās Eizenšteinam, bet dažbrīd pat soli priekšā. Laikā, kad Eizenšteins nespēja uzrādīt stabilas spējas, izņemot mākslinieciskos pārspīlējumus, Tisē palīdzēja viņam iekļūt kino pasaulē. Brīžos, kad Eizenšteins bija slikts un pat šaurs režisors, Tisē vēstulēs viņam piedeva bohēmu un paviršību pret darbu un sūtīja “daudzkārtējus skūpstus un apkampienus”.

Kā mīloša un temperamentīga sieviete Tisē sieva Bianka sajuta  ka viņas vīra un Eizenšteina starpā pastāv kas neatšifrējams un ar prātu neizskaidrojams. Greizsirdība viņas nepatiku pret Eizenšteinu padarīja par neizdzēšamu naidu. “Reiz viņš atnāca pie mums. Eduarda nebija mājās. Eizenšteins apsēdās mūsu lielajā ādas krēslā. Es teicu: “Tas ir Eduarda krēsls. Pārsēdieties, lūdzu! Vai jūs zināt, kā es jūs saucu? - par Jūdu. Jūs esat Jūda!” Tas bija 1946. gadā. Viņš tik ļoti mulsa... Viņš saka: “Es domāju, ka visi operatori ir kā Tisē.” Es teicu: “Melojat! Melojat, acīs skatīdamies! Visi operatori strādā ar režisoriem, bet filmēšanas laukumā jūs nekad nebijāt! Uz Bruņukuģa Potjomkins filmēšanu jūsu nebija, Streikā jūsu nebija. Tā jūs pats rakstāt. Oktobrī jūs bijāt divas dienas uzņemšanas laukumā! Visi operatori strādā bez režisoriem? Kur tas dzirdēts! Jūs nezināt kinematogrāfijas pamatus, jo ne dienu neesat nostrādājis pat par asistentu!”

Režisore Dzintra Geka filmu par Eduardu Tisē sāka veidot pirms divdesmit gadiem. Kad dažādu iemeslu dēļ darbs aprāvās, Tisē pie režisores ieradās sapnī un aicināja doties līdzi, tomēr Biankas pretestības dēļ stāsts netapa. Atsākot darbu pie filmas, režisore nepārstāja ticēt, ka Tisē motocikls joprojām darbojas un Meistars viņu gaida.

Filma tapusi studijā Sibīrijas Bērni ar Nacionālā Kino centra atbalstu. Filmas režisore un producente Dzintra Geka ir dokumentālā filmu cikla Sibīrijas bērni autore, gan Latvijas, gan ārvalstu kino festivālu balvu laureāte. Scenārija autors ir Agris Redovičs, galvenais operators - Viktors Grībermans, operators - Aivars Lubānietis, montāžu veidojuši Sergejs Usanovs, Armands Zvirbulis un Valdis Zeļonka, savukārt mūzikas autors ir komponists Pēteris Vasks.

Biļetes uz pirmizrādi skatītājiem pieejamas kinoteātra Splendid Palace biļešu kasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Augļi un ogas

Jūs jau zināt – ja uz kādu brīdi iestājas klusums, nebūs labi! Krietnu laiku ieklausījos klusumā, kas valda ap Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvēšanu

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja