Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 15. septembris
Sandra, Gunvaldis, Gunvaris, Sondra

Amplitūdā no balomānijas līdz Holivudgeitai. Sākas Dokumentālo filmu forums Baltic Sea Docs

Ar gruzīnu režisores Makas Gogaladzes dokumentālās filmas Kopš es sevi atceros seansu 3. septembrī pulksten 18.30 kinoteātrī Splendid Palace sāksies Dokumentālo filmu foruma (Baltic Sea Docs) piedāvātā starptautiski atzītu dokumentālo filmu programma, kas norisināsies līdz 8. septembrim Rīgā un citviet Latvijā

"Kamēr Baltijas jūras reģiona, Kaukāza un Austrumeiropas valstu filmu veidotāji Dokumentālo filmu foruma industrijas sadaļā starptautiskai profesionāļu auditorijai prezentē savu topošo filmu projektus, vietējie skatītāji varēs iepazīties ar spilgtu pēdējo gadu pasaules dokumentālā kino izlasi," akcentē Dokumentālo filmu foruma pārstāve Ieva Lange. Šāgada programmā ir iekļautas astoņas tematiski un stilistiski daudzveidīgas filmas, kas ļaus pietuvinājumā ielūkoties visnotaļ atšķirīgās dzīves pasaulēs un radoši šķetināt nozīmīgus jautājumus. Pēc vairākiem seansiem ir ieplānotas sarunas ar kinodarbu veidotājiem.

 

Trāpīgas ainas

Jau pieminētais atklāšanas stāsts Kopš es sevi atceros ir vizuāli poētiska apcere par izglītību un pēcpadomju sabiedrības mainīgajām vērtībām Gruzijā, kas atklājas režisores sarunā ar savu māti. "Māte ir matemātikas skolotāja, kura allaž uzsvērusi struktūras un disciplīnas nozīmi audzināšanā, savukārt Maka Gogaladze pati ar šausmām atceras septiņus bērnības gadus, kad viņa līdz asarām spiesta mācīties spēlēt," tiek pieteikta dokumentālā filma, kurā divu paaudžu sieviešu dialogs mijas ar trāpīgām mūsdienu ainām no Gruzijas mākslas, mūzikas un deju skolām. Pēc seansa skatītājus gaida tikšanās ar abām kinodarba galvenajām varonēm.

Šīs pašas dienas vakarā pulksten 21.30 kinoteātrī Splendid Palace tiks demonstrēts Amsterdamas starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā par labāko režiju godalgotais kinodarbs Dzīve ir skaista, ko ir veidojis palestīniešu režisors Muhameds Džabalijs un kas vēsta par viņa personiskajiem pārdzīvojumiem. 2014. gadā tās autors viesojās Norvēģijas pilsētā Trumsē, kad tika slēgtas robežas ar Gazu un režisors iestrēga Norvēģijā. Savā dokumentālajā filmā viņš dalās ilgās pēc dzimtās pilsētas, draugiem un tuviniekiem un vienlaikus mēģina aiz polārā loka veidot jaunu dzīvi, kam ir vajadzīga neatlaidība, pacietība un līdzcilvēku atbalsts.

 

Dažādi aģenti

Šāgada programmā ir arī ukraiņu režisores Oksanas Karpovičas dokumentālā filma Pārtverts, kurā Ukrainas specdienestu pārtvertās Krievijas karavīru sarunas ar mājiniekiem tiek pretnostatītas klusām iebrucēju radīto postījumu kompozīcijām un vērojumiem par Ukrainas cilvēku ikdienas dzīvi. Pēc trešdienas seansa notiks saruna ar šī kinodarba producenti. Tāpat būs skatāma dāņu režisores Siseles Morelas Dargis debijas dokumentālā filma Balomānija. Tas ir stāsts par viņas iefiltrēšanos Brazīlijas gaisa balonu veidotāju grupējumos, kas Brazīlijas favelās riskē ar visu, lai radītu un palaistu debesīs savus nelegālos zīdpapīra meistardarbus. Likuma priekšā pielīdzināti noziedzniekiem, šie baloeiros līdzīgi grafiti māksliniekiem darbojas pagrīdē, jo vairās no varasiestāžu uzmanības un par ziņošanu izsludinātās atlīdzības tīkotājiem. Pēc trešdienas un sestdienas seansa kinoteātrī Splendid Palace varēs satikt šī kinodarba režisori ar lietuviešu saknēm un neparasto pieredzi otrpus Atlantijas okeānam.

Skatītāji varēs redzēt arī Sandensas kinofestivālā pirmizrādīto dokumentālo filmu Laimes aģents. Tās darbība norisinās Butānā, kurā ir ieviests nacionālās kopējās laimes indekss un kurā socioloģisko aptauju veicējs Ambers izvaicā dažāda dzīves gājuma ļaudis, lai izskaitļotu, cik laimīgi viņi īsti ir. Pēc ceturtdienas seansa sekos diskusija par laimi un laimes pētniecību, ko vadīs sociālantropoloģe Agnese Cimdiņa, tajā piedalīsies kinorežisore Ieva Ozoliņa, profesors Mārcis Auziņš un teologs Indulis Paičs.

Ar savu jaunāko kinodarbu Mūžīgi mūžos Dokumentālo filmu forumā atgriezīsies vācu režisoru tandēms Hanss Bloks un Morics Rīzevīks. Līdzīgi kā abu debijas kinodarbā Tīrītāji viņi pievēršas jauno tehnoloģiju ētiski pelēkajām zonām, pētot ar mākslīgo intelektu attīstītu pakalpojumu – iespēju veidot digitālus mirušo tuvinieku dubultniekus.

 

Pa naža asmeni

Kinoteātrī Splendid Palace šīs nedēļas laikā varēs pieredzēt vēl divus stāstus. Savā dokumentālajā filmā Jau(n) radīts režisore Barbara Visere pievēršas savulaik mākslas pasauli satricinājušā pisuāra, ietekmīgā mākslas darba Strūklaka vēsturei. Kopš darba parādīšanās 1917. gadā tas ir saistīts ar mākslinieka Marsela Dišāna vārdu, bet kāda loma tā tapšanā bija kontroversālajai māksliniecei Elzai fon Freitāgai-Loringhofenai?

Savukārt kinodarbā Holivudgeitas bāze ēģiptiešu režisors Ibrāhīms Našats guvis nepieredzētu pieeju Taliban pēc ASV karaspēka aiziešanas no Afganistānas. Brīžam staigājot uz naža asmens, viņš veselu gadu sekojis dažāda ranga militārpersonām, lai novērotu režīma bruņošanos ar ASV mantojumā atstātajiem ieročiem.

Divas no dokumentālajām filmām – Kopš es sevi atceros un Laimes aģents – tiks izrādītas kultūras namā Wiktorija Liepājā, Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē un kinoteātrī Auseklis Talsos. Koncertzāles Cēsis kinoteātrī plānota plašāka programma – tur demonstrēs kinodarbus Pārtverts, Balomānija un Kopš es sevi atceros, un pēc visiem seansiem plānotas tikšanās ar to pārstāvjiem. Papildus kinoteātru skatei platformā Filmas.lv tiešsaistē visā Latvijā bez maksas varēs noskatīties trīs dokumentālās filmas, kas citus gadus prezentētas Dokumentālo filmu foruma kinoindustrijas sadaļā. To vidū ir igauņu saksofonistes un džeza komponistes Marijas Faustas portrets Machina Faust, kas 2022. gadā saņēma Igaunijas Kino un televīzijas balvu kā gada labākā dokumentālā filma, režisores Klāras Kleiningeres-Vānikas kinodarbs Arēna bez ziloņiem par pārmaiņām Bukarestes cirkā un ukraiņu režisora Ivana Sautkina dokumentālā filma Poēma par mazo cilvēku. Tas ir vēstījums par pretošanos un drosmi, kas kara laikā var ieņemt dažādas formas.

Vairāk informācijas par Dokumentālo filmu foruma pasaules kino izlasi var lasīt internetvietnēs Dokforums.gov.lv un Filmas.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austras balvu iegūst grupa kuba

Sestdien, 14. septembra, vakarā kultūrvietā Hanzas perons, notika Austras balvas 2024 nominantu koncerts un balvas pasniegšanas ceremonija, kura ietvaros tika noskaidrots, ka šī gada Austras balvu ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja