Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dāvja Sīmaņa filma Marijas klusums piedzīvos pasaules pirmizrādi Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā

Otrdien, 6. februārī, izziņota 74. Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla oficiālā programma, un filmu studijā Mistrus Media veidotā režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilma Marijas klusums pasaules pirmizrādi piedzīvos 18. februāra vakarā, informēja filmas veidotāji.

Filma Marijas klusums tiks demonstrēta Starptautiskā Berlīnes festivāla Foruma programmā, kurā tika atlasītas 30 filmas no visas pasaules. Festivāla paziņojumā teikts, ka Foruma programma šogad veidota, sadarbojoties visām festivāla sekcijām, lai šajā sociāli un politiski sarežģītajā laikā piedāvātu aizraujošu filmu izlasi.

"Atklāti un apņēmīgi strādājot ar kinematogrāfiskajām formām, mēs programmā vēlējāmies pārvarēt plaisu starp reālo pasauli, kurā dzīvojam, un kino, kas apzinās savu ietekmi uz sabiedrību. Viens no atlases virzieniem bija reģioni ārpus Rietumu kino industrijas centriem. Mēs meklējam pasaulīgas filmas, kas nenodarbojas ar pašreferenci, bet iesaistās sabiedrības dzīvē,” tā par festivāla šī gada Foruma programmas sadaļu raksta tās mākslinieciskā vadītāja Barbara Vurma.

Festivāla programmas veidotāji norāda, ka filmu izlase Foruma programmas filmās šogad ir atvērta pasaulei, vairāk vērsta uz skatītājiem un iepazīstina ar "cita veida varoņiem", savukārt režisora Dāvja Sīmaņa filma Marijas klusums izcelta kopā ar tām programmas biogrāfiskajām filmām, kuras ir krasā pretstatā klasiskajām varonības idejām, kas pazīstamas no kino kanona.

Filma Marijas klusums ir vēsturiska drāma, kas veidota pēc slavenās teātra un kino aktrises Marijas Leiko dzīvesstāsta un vēsta par viņas dzīves pēdējiem gadiem, kad aktrise dodas uz Padomju Savienību, lai parūpētos par savu mazmeitu, un kļūst par Staļina iniciētās latviešu iznīcināšanas akcijas liecinieku un upuri.

"Manuprāt, gan latviešu, gan arī starptautiskajai auditorijai Marijas Leiko dzīvesstāsts savā ziņā parāda visu to, ko teorijas kontekstā mēdzam dēvēt par pasaules sajukšanu prātā – periodu, kas aizsākās ar Pirmo pasaules karu, revolūciju Krievijā un Vācijā, kam sekoja autokrātisko, autoritāro režīmu veidošanās starpkaru periodā. Marijas Leiko personība izceļo cauri šiem laikiem dažādās valstīs, un ar savu pieredzējumu vai klātbūtni ļoti spilgti raksturo šo periodu. Tas varbūt arī ir galvenais – Marijas dzīve kalpo par vēsturisku prizmu, caur kuru mēs varam ieskatīties šajos notikumos nevis šauri, no viena leņķa, bet izgaismot visu 20. gadsimta pirmo pusi ar tai raksturīgajām politiskajām, kultūras peripetijām, arī vēsturiskajām katastrofām, kas tajā laikā notikušas,” tā režisors Dāvis Sīmanis intervijā NKC Berlīnes kino festivāla izdevumā Baltic Films.

Filmas Marijas klusums radošajā komandā ir režisors Dāvis Sīmanis, operators Andrejs Rudzāts, scenārija autori Dāvis Sīmanis, Magali Negroni, Tabita Rudzāte, filmas māksliniece Kristīne Jurjāne, grima māksliniece Beate Rjabovska, galveno lomu atveidotāji Olga Šepicka, Artūrs Skrastiņš, Ģirts Ķesteris, Inese Kučinska, Vilis Daudziņš, filmas komponists Paulius Kilbauskas, Justas Štaras, montāžas režisore Ieva Veiverīte, izpildproducente Ilze Krūmiņliepa, producenti Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe. Filma veidota Latvijas filmu studijā Mistrus Media kopprodukcijā ar Lietuvas filmu kompāniju Broom Films.

74. Berlīnes Starptautiskais kinofestivāls šogad norisināsies no 2024. gada 15. februāra līdz 25. februārim Vācijā. Tas ir viens no lielākajiem, nozīmīgākajiem un tradīcijām bagātākajiem A klases filmu festivāliem pasaulē, kas norisinās kopš 1951. Gada – līdzās Kannu un Venēcijas festivāliem tas tiek uzskatīts pa vienu no Eiropas galvenajiem gada kino forumiem. Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla Foruma programma notiks jau 54. gadu, un tā savā atlasē izceļ kino kā medija nozīmi, atlasot filmas, kurās ietverts nozīmīgs sociāli mākslinieciskais vēstījums un kurās īpaša uzmanība pievērsta kino estētikai.

Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla seansus ir iespēja apmeklēt ne vien festivāla viesiem, bet arī plašākai skatītāju auditorijai. Festivāla ietvaros skatītāji filmu Marijas Klusums varēs redzēt četros seansos , kā arī papildu mediju un festivāla tirgus skatēs. Filmas festivāla seansi Berlīnē notiks 18. februārī plkst. 19.00 Kino Arsenal 1, 19. februārī plkst. 15.00 Kino Betonhalle, 20. februārī plkst. 15.00 kinoteātrī Delphi Filmapalast un 24. februārī plkst. 16.00 Berlīnes kinoteātrī Cubix.

Filmas tapšanu atbalsta Nacionālais kino centrs, Lietuvas Kino centrs, ES programma Radošā Eiropa, Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Televīzija, straumēšanas platformas LMT un Tet. Filmas pasaules pirmizrādes pasākumus atbalsta Nacionālais kino centrs, LIAA Spotlight Latvia un Latvijas vēstniecība Vācijā.

Latvijā filmu Marijas klusums kinoteātros sāks demonstrēt no 4. aprīļa.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja