Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Divi Latvijas kopražojumi saņem fonda Eurimages atbalstu

Starptautisko kopražojumu fonds Eurimages izziņojis šā gada otrās sesijas rezultātus, un 49 atbalstīto filmu projektu vidū ir arī divi kopražojumi, kas top sadarbībā ar Latvijas studiju White Picture, kuru vada producente Alise Ģelze

Šajā sesijā Eurimages atbalstījis 40 spēlfilmu, sešu dokumentālo filmu un triju animācijas filmu ražošanu, kopumā projektiem sadalot 10 816 000 eiro, ar Latviju saistītajām filmām piešķirti kopā 505 000 eiro. Atbalstīto projektu saraksts ir pieejams šeit

Viens no fonda atbalstītajiem projektiem ir igauņu režisora Rainera Sarneta spēlfilma Neredzamā cīņa/The Invisible Fight, kas top kā Igaunijas, Latvijas, Vācijas, Somijas un Grieķijas kopražojums, filmas kopējais budžets ir 2 500 000 eiro, Eurimages piešķīrums – 360 000 eiro. 

Režisors Rainers Sarnets ir pazīstams arī Latvijā, viņa iepriekšējā filma Novembris 2017. gada rudenī saņēma Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) galveno balvu un kopumā ieguvusi vairāk nekā divdesmit starptautiska un nacionāla mēroga balvu. Filmā Neredzamā cīņa režisors turpina radīt unikālu vizuālu pasauli, turklāt tā būs kungfu komēdija, kas norisinās pareizticīgo klosterī XX gadsimta 70. gadu Padomju Savienībā. Filmas varoņiem kungfu ir veids kā pārvarēt savu personīgos dēmonus – lepnību, iedomību un iekāri. 

Latvijas puses iesaistīšanās projektā būs nozīmīga, jo lielāko daļu filmas plānots uzņemt Latvijā. Tādēļ no Latvijas puses paredzēta līdzdalība filmas vizualitātes veidošanā (scenogrāfija un kostīmi), arī filmas mūzikas radīšanā. Filma top ar Nacionālā Kino centra atbalstu un Rīgas Filmu fonda līdzfinansējumu, tā plānota kā piecu valstu kopprodukcija – Igaunija (studija Homeless Bob Production), Latvija (White Picture), Vācija (The Post Republic, Rapid Eye Movies), Somija (Helsinki Filmi) un Grieķija (Neda Film).

Otrs ar Latviju saistītais projekts ir režisores Inekes Houtmanes filma Grāmata par visu/The Book of Everything, kuras kopējais budžets ir 1 900 000 eiro, Eurimages piešķīrums – 145 000 eiro.

Filma ir stāsts par mazu zēnu 60. gados, viņš dzīvo striktā, ārkārtīgi reliģiskā ģimenē, kur tēvs ik pa laikam paceļ roku pret pārējiem ģimenes locekļiem, jo viņi ilgojas pēc brīvības, kas valda pārējā pasaulē viņiem apkārt. Tomass gūst mierinājumu, ierakstot savas izjūtas Grāmatā par visu, un fantāzijā, kur Jēzus atdzīvojas un palīdz zēnam sakopot drosmi, lai stātos pretī agresoram. 

Filma plānota kā divu valstu – Nīderlandes (studijas Kaap Holland Film un Fatt Production) un Latvijas (White Picture) kopražojums. Tā top ar Nacionālā Kino centra līdzfinansējuma atbalstu. 

Ineke Houtmane ir pieredzējusi režisore, kas jau vairākkārt ekranizējusi Nīderlandē populārā rakstnieka Gūsa Kuijera darbus, tai skaitā uzņēmusi bērnu filmas Polleke (2003) un Madelief (1998), kas savulaik atlasītas Berlīnes kinofestivālam un saņēmušas apbalvojumus nozīmīgos festivālos.

Iespējams, lielākā zvaigzne filmas Grāmata par visu aktieru ansamblī ir Katja Herbersa, kura skatītājiem pazīstama no seriāliem Westworld, Manhunt, Manhattan un The Leftovers. Savukārt Nīderlandes producēšanas kompāniju Kaap Holland Film un Fatt Production pieredzē ir daudzi pasaulē pazīstami projekti – piemēram, studija Kaap Holland Film strādājusi kā minoritārais kopproducents filmā Dunkirk, kas saņēmusi vairāk nekā sešdesmit apbalvojumu. 

White Picture ir jauna studija, to 2020. gada janvārī dibinājusi producente Alise Ģelze, uzsākot savu radošo un profesionālo darbību neatkarīgi no studijas Tasse Film. Šobrīd White Picture strādā pie Jura Kursieša trešās spēlfilmas Barbari ražošanas sagatavošanas, tāpat uzsākts darbs pie režisoru Armanda Zača un Tīnas Zariņas debijas spēlfilmu attīstīšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja