Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Festivālu Riga IFF atklās ar mūzikas filmas Tesa man pasaules pirmizrādi

Ar radošās enerģijas izvirdumu un nepiekāpīgiem ģitāras rifu dārdiem 17. oktobrī Rīgas Starptautiskā kino festivāla norisi atklās Uģa Oltes filmas Tesa man (2024) seanss, informēja festivāla rīkotāji.

Poētiskā mūzikas filma, kas festivāla atklāšanas vakarā piedzīvos savu pasaules pirmizrādi, elpu aizraujošos smagās mūzikas trio Tesa skaņdarbu ritmos un hipnotiskās Vidzemes ainavās atsedz mākslas un dabas maģisko mijiedarbību un ļauj pieredzēt pasaules animisko garu. 

Jau ierasti Riga IFF tiek atklāts ar Latvijā veidotas filmas seansu, un festivāla 11. sezonā šis gods uzticēts režisora Uģa Oltes filmas Tesa man pasaules pirmizrādei. Alķīmiskam eksperimentam līdzīgā mūzikas, kino un dabas sintēze tapusi, teikšanu pār smagās mūzikas trio Tesa koncerta vidi nododot brīvdabas mākslas telpas Savvaļa reljefam, sasalušajai Vidzemes ainavai un novembra neparedzamajiem laikapstākļiem.

Festivāla vadītāja Liene Treimane, iepazīstinot ar Riga IFF atklāšanas seansu, stāsta: “Grūti iztēloties labāku kombināciju Riga IFF atklāšanas notikumam kā šo elpu aizraujošo mūzikas un dabas savienojumu kino mākslas darbā, kas svinēs savu pasaules pirmizrādi, ievibrējot Rīgas senākā kinoteātra Splendid Palace greznās telpas. Neparastajā mūzikas filmā satikusies izcila operatoru, mākslinieku un mūziķu komanda, kas ļāvusies aizrautīga režisora pārliecinošai vīzijai. Tā būs festivāla vienpadsmitās sezonas spilgta un spēcīga ieskandināšana.”

Tesa skaņdarbu psihedēliskajiem mutuļiem mijoties ar gaisu, tvaiku, pelniem un mālu, filma – rituāls – ieved skatītāju abstraktā, dabas likumiem un iegribām pakļautā telpā. Smalko robežu starp dabu un cilvēku, trūdošajām lapām un pirmo sniegputeni, iemūžinājuši deviņi Latvijas kinooperatori, spilgti dažādu paaudžu kameras meistari. Tikmēr amfiteātrī – mālaina kalna šķērsgriezumā starp Drustiem un Jaunpiebalgu –, ieslīdot nakts radītajās gaismēnās, atdzīvojas mākslinieka Andra Eglīša scenogrāfija un pati daba pieņem savu pelniem un mālu noklāto ķermenisko formu.

“Pusaudža gados pavadīju neskaitāmus vakarus, spēlējot mūziku kopā ar draugiem. Mūzika man joprojām šķiet vismaģiskākā no mākslām (lai gan kino ir visaizraujošākā). Toreiz sapratu, ka spēlēšana grupā ir ne tikai visspēcīgākā neverbālās komunikācijas forma, bet arī rituāls, kurā dzimst kaut kas tāds, ko viens cilvēks radīt nespēj. Filmā Tesa man vēlējos iemiesot šo sajūtu. Uzgleznot uz ekrāna šo spēku, kas virmo gaisā, kad cilvēki kaut ko rada kopā. Šādam alķīmiskam eksperimentam Latvijā nav spēcīgāku sastāvdaļu par smagās mūzikas trio Tesa mūziku un Andra Eglīša iztēles skartu Vidzemes ainavu. Pievienojot tam vēl bariņu talantīgu cilvēku, kas šo reakciju spēj ierakstīt un nofilmēt, un nedaudz tukšuma, kur izpausties nejaušībai,” raksturojot savu jaunāko, kolektīvā radošuma un savvaļas dabas savstarpējās attiecības izzinošo veikumu, atklāj režisors Uģis Olte.

Tesa man pasaules pirmizrādes seanss norisināsies 17. oktobrī plkst. 19.00 k/t Splendid Palace Lielajā zālē. Biļetes uz pasākumu, kas ievadīs kino svētkus 11 dienu garumā, var iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv un Biļešu servisa tirdzniecības vietās.

 

No 17. līdz 27. oktobrim vairāk nekā 100 seansos kino cienītāju maņām tiks piedāvāti drosmīgi un svaigi autoru skatījumi, kas rasti pasaules prestižāko kinofestivālu programmās, kā arī Latvijai radniecīgajā Baltijas jūras reģiona kinomākslā. Līdz pilnas festivāla programmas izziņošanai 17. septembrī Riga IFF turpinās atklāt arī citus mākslinieciski augstvērtīgus šī gada programmas darbus – Roterdamas, Berlīnes, Kannu, Venēcijas un citos kino festivālos apbalvotās filmas, kā arī drosmīgus laikmetīgā kinematogrāfa apslēptos dārgumus. Jaunumiem sekot iespējams vietnē rigaiff.lv un festivāla sociālo mediju kontos, kā arī pierakstoties Riga IFF vēstkopas saņemšanai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja