Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Fonds Radošā Eiropa MEDIA Latvijā 19 gados sniedzis atbalstu vietējai kinovidei vairāk nekā sešu miljonu eiro apmērā

Eiropas Komisija šonedēļ, 13. janvārī, apstiprinās 2022. gada darba plānu Eiropas Savienības programmai Radošā Eiropa Kultūra un MEDIA, kas arī Latvijā ir nozīmīgs finansiālā atbalsta instruments radošo industriju profesionāļiem

Kopš 2002. gada, kad Latvija iestājās fondā MEDIA, mūsu valsts kinovide saņēmusi atbalstu vairāk nekā 
sešu miljonu eiro apmērā – Latvijas filmu projektiem un Eiropas filmu izplatīšanai, kinoteātriem un kinofestivāliem, kino industrijas pasākumiem un profesionāļu tālākizglītībai.

ES fonds Radošā Eiropa ir galvenais kultūras un radošo nozaru atbalstīšanas instruments, vienīgais, ko ES izstrādājusi īpaši šo nozaru atbalstam. Nupat sācies programmas jaunais periods (2021–2027), kura budžets ir 2,5 miljardi eiro, un tas ir gandrīz divreiz vairāk nekā iepriekšējā periodā (2014–2020). 

Programmas Radošā Eiropa apakšprogramma MEDIA (RE MEDIA) atbalsta starptautiski konvertējamu filmu un audiovizuālo darbu izstrādi un izplatīšanu Eiropā un ārpus tās, fonds palīdz attīstīt talantus un mērķtiecīgi darbojas, lai uzlabotu plašsaziņas līdzekļu lietotprasmes, veicinātu viedokļu daudzveidību un izteikšanās brīvību. 

Programma MEDIA dibināta 1991. gadā un 2021. gadā svinēja 30 gadu darbības jubileju, šis fakts kalpojis par iemeslu dažādiem statistikas apkopojumiem par programmas ietvaros paveikto.

Latvija programmā MEDIA iestājās 2002. gadā; RE MEDIA birojs un Nacionālais Kino centrs ir apkopojis faktus un skaitļus par Latvijas kino profesionāļu paveikto laikā no 2002. līdz 2020. gadam (publicēts šeit). 

Šajā periodā 95 Latvijas filmu projekti saņēmuši finansiālu atbalstu projekta izstrādei līdz filmēšanas sākumam (kopā gandrīz trīs miljonus eiro), 158 Latvijas kinoprofesionāļi piedalījušies MEDIA rīkotos vai atbalstītos tālākizglītības pasākumos Eiropā. Latvijā ar MEDIA atbalstu un ārvalstu pasniedzējiem sarīkoti 134 izglītojoši pasākumi. Finansējums regulāri piesaistīts trim festivāliem (Arsenāls, Baltijas pērle un Rīgas Starptautiskais kinofestivāls) un trim kinoteātriem (Splendid Palace, Kino Bize un KSuns, kas izmantojis MEDIA atbalstu arī kinoteātra digitalizācijai), kopš 2007. gada programmā MEDIA atbalstīts arī reģiona nozīmīgākais dokumentālā kino pasākums – Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. 

Statistikas apkopojums izceļ arī atsevišķus kinoprofesionāļus, kas vislabāk pratuši piesaistīt MEDIA finansējumu, – visvairāk atbalstītu projektu spējuši realizēt filmu studijas Mistrus Media un VFS Films, producents Guntis Trekteris (Kaupo Filma un Ego Media), režisori Laila Pakalniņa un Dāvis Sīmanis. 

Fonda Radošā Eiropa jaunais periods sākās ar ieskrējiena gadu (2021) – darba programma tika apstiprināta maijā, pirmie konkursi notika augustā un to rezultāti vēl nav izsludināti. 2022. gads solās atgriezties ierastajā ritmā: 13. janvārī Eiropas Komisija apstiprinās darba programmu 2022. gadam, īsi pēc tam tiks izsludināti konkursi un filmu nozares profesionāļi atkal ķersies pie darba, lai rakstītu projektus, iegūtu Eiropas atbalstu un palielinātu Latvijas audiovizuālās nozares konkurētspēju, nozarei vienlaikus kļūstot zaļākai, digitālākai un iekļaujošākai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja