Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Foto: Ieskaties filmas Tīklā. TTT leģendas dzimšana papildu ainu filmēšanā

Svētdien, 26. maijā, pateicoties privātiem atbalstītājiem, Dzintara Dreiberga filmai Tīklā. TTT leģendas dzimšana tika filmētas vēsturiski nozīmīgas papildu ainas – TTT meistarvienības spēle pret PSRS stiprāko konkurentu ASK.

Filmēšanu apmeklēja arī TTT zelta meitenes – llona Kalniņa, Lilita Bergvalde un Zane Rozīte, un filmēšanā piedalījās arī tādi zināmi basketbolisti kā Jānis Blūms, Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Tāre, Roberts Štelmahers, Inga Geistarde-Zaporožeca un Ilze Ieviņa.

Ilona Kalniņa, TTT dāmu kluba prezidente, seškārtēja PSRS čempione, četrkārtēja Eiropas čempionvienību kausa ieguvēja, divkārtējā PSRS Tautu spartakiādes uzvarētāja stāsta: “Man kā 70.-80.gadu spēlētājai bija gods trenēties pie tādiem treneriem, leģendām, kā Dzidras Uztupes-Karamiševas – izcilas spēlētājas TTT zelta laiku sākumā, manā laikā jau treneres.

Mēs, spēlētājas un treneri no mazās Latvijas, ar nežēlīgu darbu treniņos un spēles disciplīnu gandrīz pusgadsimta garumā spējām uzvarēt visas komandas no varenās Padomju Savienības! Tas deva iespēju piedalīties Eiropas čempionvienību kausa izcīņā, bet ne vienmēr Maskavas funkcionāri viņiem vien zināmu iemeslu dēļ mūs pieteica sacensībām. Spēlējot ārpus Padomju Savienības, mums jau tad bija iespēja iepazīstināt Eiropu ar Latvijas vārdu, ko ar lepnumu arī darījām. Mums medaļas bija jāsaņem zem PSRS karoga. Tagad mūsu leģendārās komandas turpinātāja TTT Rīga, kurai novēlu tās izcīnīt, medaļas var saņemt zem Latvijas karoga. Sargāsim mūsu mīļo Latviju!”

Kā liecina E. Slēdes 1964. gadā rakstītais par basketbola meistarkomandu TTT, izšķirošo Eiropas kausa finālspēli pret ASK pārraidīja vairums PSRS televīzijas centru (izņemot Rīgas), to noskatījās tūkstošiem skatītāju Polijā, Čehoslovākijā un Ungārijā. Spēles tiešraide Latvijā netika translēta, jo vara, kas tolaik “organizēja” tautas domu, nevarēja pieļaut, lai Latvijas iedzīvotāji masveidā uzzinātu, ka veiksme ir latviešu pusē un basketbola spēles vērtību nosaka tieši latviešu komanda.

Filmas stāsts ir ne tikai par leģendārās sieviešu basketbola komandas TTT izveidošanos, bet arī par sarežģīto Latvijas pēckara – 50.–60. gadu – periodu, atgādinot par nepiekāpīgajiem, spītīgajiem un uzņēmīgajiem latviešiem. “Tā būs aukstā kara drāma par Staļina un Hruščova laikiem Latvijā un basketbolistēm, kas spēja izaicināt visu PSRS. Stāsts ir par laiku, kad latvieši apguva māku klusēt un neuzticēties, bet vienlaikus spēja lasīt starp rindām un pretoties slepenos veidos, kuru īstā nozīme atklājusies tikai tagad. Filma ir veltījums tiem cilvēkiem, kuru vārdi ir izdzēsti no mūsu vēstures, bet kuru ieguldījums ir nenovērtējams. Stāsta centrā būs Dzidra Karamiševa-Uztupe, viena no nedaudzajām zināmajām, ilgstoši vienīgā latviete Staļina laika PSRS izlasē, TTT pirmā kapteine un daudzkārtēja čempione. Viņai basketbols bija līdzeklis, lai apmānītu gan VDK, gan visu PSRS režīmu,” stāsta filmas režisors Dzintars Dreibergs.

Dzidru Uztupi-Karamiševu atveido aktrise Agnese Budovska. Filmā piedalās arī aktieri Rēzija Kalniņa, Artūrs Skrastiņš, Gatis Gāga, Marta Lovisa Jančevska, Raimonds Celms, Jēkabs Reinis, Natālija Živeca, Anatolijs Fečins un Artūrs Smoļjaņinovs. Līdzās profesionāliem aktieriem filmējušās arī profesionālas basketbolistes Evelīna Otto, Elīna Kravale, Amanda Baumgarte, Ance Emīlija Krūmiņa, Kate Līva Ose, Madara Millere, Keita Boļšaka, Marta Zariņa, Petra Paula Krumulda un Jete Katrīna Nulle. Dzidru un viņas brāli bērnībā atveido Adele Legežina un Rūdolfs Pastors.

26.maija papildu filmēšanā piedalās Agnese Budovska, Gatis Gāga, Marta Lovisa Jančevska un uzlecošā basketbola zvaigzne Evelīna Otto, kura filmā atveido kā tikko FIBA Slavas zālē uzņemto ilggadējo TTT līderi Skadrīti Smildziņu-Budovsku.

Filmu veidojusi studija Kultfilma: režisors un producents Dzintars Dreibergs, galvenais operators Valdis Celmiņš, Emmy un Grammy balvu ieguvēja komponiste Lolita Ritmanis, filmas māksliniece Laura Dišlere, producentes Arta Ģiga un Inga Praņevska, starptautiskā producente Marta Romanova-Jēkabsone. Kostīmu māksliniece – Sandra Sila, grima māksliniece – Aija Beata Rjabovska, aktieru atlases režisore – Gunita Groša, attēla fokusa meistars – Jānis Reinfelds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja