Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kinoteātrī Splendid Palace varēs noskatīties visas piecpadsmit Larsa fon Trīra filmas

Kinoteātrī Splendid Palace no 13. līdz 30. aprīlim būs iespēja noskatīties visas Larsa fon Trīra 15 pilnmetrāžas filmas un ar lektoru palīdzību detalizēti iepazīt režisora unikālo rokrakstu, filozofisko ideju un māksliniecisko izteiksmes līdzekļu attīstību. Filmas tiks demonstrētas to veidošanas hronoloģiskā secībā.

Visi Larsa fon Trīra kino darbi patlaban ir restaurēti un digitalizēti, līdz ar to ir piemērots laiks, lai iepazīstinātu Latvijas publiku ar L. fon Trīra pilnu daiļrades spektru. Dažas no filmām Latvijā tiks izrādītas pirmo reizi.

Lars fon Trīrs (1956) savā daiļradē un personības izpausmēs tiek uzskatīts par vienu no skandalozākajiem un kontraversālākajiem Eiropas kinorežisoriem. Viņš ir viens no pūristiskās filmu kustības Dogma 95 autoriem, automavision kinematogrāfijas principu izgudrotājs, saņēmis vairāk nekā 100 balvas un strādājis ar pasaules slaveniem aktieriem: Šarlote Geinsbūra, Bjorka, Vilems Defo, Šarlote Remplinga ir tikai daži no tiem.

"Mēs esam pagodināti kinoteātra simtgades programmā iekļaut, nebijuša mēroga kino notikumu: parādīt visas Larsa fon Trīra filmas. Trīrs ir kino valodas novators, strādājis dažādos filmu žanros, tos interpretējot un pat dekonstruējot. Viņš ir atstājis milzīgu ietekmi uz Eiropas kino kopumā, tostarp uz katru kino skatītāju, iekaitot mani. Jebkurā Trīra filmā tu gribi vismaz divas reizes iziet no kino zāles, bet nespēj novērsties," komentē kinokritiķe un kinoteātra Splendid Palace mākslinieciskā vadītāja Daira Āboliņa.

Teoloģijas, filozofijas, mākslas un mūzikas sinerģija ir daļa no konceptuāli sarežģītā Larsa fon Trīra mākslinieciskā rokraksta. Režisors kino valodā pēta vecās Eiropas bojāeju (Eiropas triloģijas filmas), reliģiju un ticību (Šķeļot viļņus, 1996), sabiedrības ētiskās robežas un brīvības izpratni (Idioti, 1998). Dāņu kino režisora ​​radošais spektrs ir ārkārtīgi plašs, sākot no komēdijas Tā visa priekšnieks (2006) līdz filmai Melanholija (2011), ko pats L. fon Trīrs raksturo kā skaistu filmu par pasaules galu.

Savos darbos Lars fon Trīrs izaicina skatītājus ielūkoties cilvēka iekšējā traģismā un absurdumā, bailēs un dzīvnieciskajās tieksmēs ­– cilvēka eksistences kataklizmā. Viņa kino tēlu dzīves un personības ir psiholoģiski izaicinošas, bieži vien vardarbīgas, tomēr jutekliskas un vājumā spēcīgi atkailinošas.

Retrospekcijas cikls tiks atklāts 13. aprīlī kinoteātrī Splendid Palace ar 1984. gada filmu Nozieguma elements. Pirmā vakara lektore būs kinokritiķe Daira Āboliņa.

Filmas tiks izrādītas oriģinālvalodā ar angļu un latviešu subtitriem.

Daļu no filmām plānots izrādīt arī Talsos un Cēsīs.

Plašāka informācija par filmām un biļešu iegādi ­kinoteātra Splendid Palace mājaslapā www.splendidpalace.lv

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja