Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Lektorijos kino nozares profesionāļi jauniešiem stāstīs par kino žanru specifiku

No novembra līdz martam Splendid Palace notiks kinolketoriju cikls _Kino žarni II, kuros nozares profesionāļi atraktīvā formātā stāstīs jauniešiem par kino žanru specifiku, informēja lektoriju pārstāve Dārta Ceriņa.

Pirmais kinolektorijs, kas veltīts vēsturiskajam kino, notiks 17. novembrī plkst. 13 kinoteātrī Splendid Palace. Pasākuma lektori būs jaunais režisors Rūdolfs Anže un režisors Viesturs Kairišs. Stāstījumam par vēsturisko kino sekos latviešu vēsturiskās drāmas Melānijas hronika seanss.

Pirmajā kinolektorijā tiks pētītas kino un vēstures attiecības, vēsturiskuma rekonstruēšanas un vēsturiska attēla jēdzieni, kā arī izaicinājumi, ar kuriem kino veidotāji saskaras, veidojot šādu kino. Daudzsološais režisors Rūdolfs Anže, kura pirmā īsfilma Mana zeme deg (2016) tika nominēta nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps kā labākā debijas filma, uzskata, ka daudzi vēsturisko kino interpretē dažādi un pastāv neviennozīmība, ko par tādu definēt. Šī lektorija mērķis ir palīdzēt un skaidrot, kas īsti ir vēsturiskais kino.

Savukārt savās domās par vēsturiskumu uz ekrāna un pieredzē par filmas Melānijas hronika uzņemšanu dalīsies Viesturs Kairišs.  

Splendid Palace kuratore Daira Āboliņa norāda ka, kinolektorija mērķis ir iedrošināt iedziļināties kino vēstures labirintos un vilkt paralēles ar mūsdienu kino. “Ļoti jauni lektori, skolnieki un studenti, no kuriem vairākiem tā būs debija lielas auditorijas priekšā, uzrunās savus vienaudžus un apliecinās savu aizraušanos ar kino vēsturi,” atzīmē Āboliņa.

Ar audiovizuālu prezentāciju un kino fragmentu palīdzību jaunie entuziasti un pieredzējuši profesionāļi skaidros, ar kādiem paņēmieniem kino veidotāji gan Latvijā, gan pasaulē uzņēmuši dažādu žanru ikoniskus kino šedevrus, un skatīs, kā šie žanri veidojušies, no kādiem kultūras fenomeniem ietekmējušies un attīstījušies. “Jaunajiem lektoriem līdzas būs kāds no audiovizuālās jomas profesionāļiem, kas šim stāstījumam piešķirs mazu akadēmisku akcentu, kā jau tas tik nopietnai mākslai kā kino pienākas,” formātu iezīmē Āboliņa.

Katrai lekcijai sekos arī attiecīgā žanra pilnmetrāžas filmas seanss.

Pieredzējušo lektoru statusā gaidāmi – žurnālists un pasniedzējs Kārlis Streips, mūzikas apskatnieks un dīdžejs Toms Grēviņš, kino projekta Spektrs patrons Sergejs Timoņins. Viņiem pievienosies arī jaunākās paaudzes kino censoņi – kino entuziastes Elza Elīza Ilješāne un Paula Anna Koškina, kā arī filmas Es esmu šeit galvenās lomas atveidotāja un jaunā aktrise Elīna Vaska. 

Nākamais lektorijs notiks 15. decembrī, kad fantāzijas kino un literatūrai pievērsīsies žurnālists un pasniedzējs, kā arī Harija Potera fans – Kārlis Streips. Ar viņu kopā uzstāsies jaunā fantāzijas kino un literatūras eksperte Paula Anna Koškina, kura klātesošos iepazīstinās ar fantāzijas kino vēsturi un ietekmēm – no Oza zemes burvja līdz pat Troņu spēlēm. Kino seansā – Dž. K. Roulingas darba Fantastiskās būtnes – un kur tās meklēt ekranizācija ar Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars ieguvēju Ediju Redmeinu galvenajā lomā.

Lektorijiem var pieteikties skolēnu grupas ar skolotājiem vai arī atsevišķi interesenti. Cena par 4 lektoriju apmeklējumu (ieskaitot četru filmu seansus) vienam skolēnam vai skatītājam – EUR 16, savukārt skolotājam vai klases audzinātājam – bez maksas.

Pieteikt skolēnu grupas var rakstot uz e-pasta adresi [email protected] vai pa telefonu – 67043678. Pārējiem interesentiem abonementi un biļetes būs pieejamas kinoteātra Splendid Palace kasē.

Plašāka informācija par lektoriju saturu un ekspertiem pieejama www.jest.lv un www.splendidpalace.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja