Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Noslēdzas vēsturiskās daudzsēriju filmas Emīlija. Latvijas preses karaliene filmēšana

Jūnijā noslēdzas filmēšanas periods septiņu sēriju filmai Emīlija. Latvijas preses karaliene – projektam, kurš 2020. gada septembrī tika atbalstīts Nacionālā kino centra un Kultūras ministrijas izsludinātajā konkursā par nozarei piešķirto papildu finansējumu ārkārtas situācijā. Seriāls top studijā Mistrus Media, to veido režisori Kristīne Želve, Andis Mizišs, Dāvis Sīmanis un Gints Grūbe, galvenajā lomā – aktrise Guna Zariņa, pirmizrāde – jau šoruden, informēja producents Gints Grūbe.

Daudzsēriju filma Emīlija. Latvijas preses karaliene būs vēstījums par starpkaru Latvijas preses granddāmu – populāro Jaunāko Ziņu un Atpūtas izdevēju Emīliju Benjamiņu, kuras personība, bagātība un traģiskais liktenis ir kļuvuši par leģendu. Filmas stāsts sešās spēlfilmu sērijās un vienā dokumentālā sērijā aptvers laika periodu no Emīlijas Benjamiņas izdotā žurnāla Atpūta pirmsākumiem līdz viņas bojāejai Sibīrijā.

Filmēšanas periods sākās 2020. gada 19. novembrī Rīgas ielās pie Vērmaņdārza un pēc 50 filmēšanas dienām noslēdzās Benjamiņu ģimenes vasarnīcā Valdeķu muižā.

Katra sērija atspoguļos kādu zīmīgu Emīlijas dzīves fragmentu, parādot dažādas personības šķautnes – ģimenes dzīvi, uzņēmējdarbību, sociālā statusa nostiprināšanu, ietekmi uz politiskajām un kultūras norisēm 20. un 30. gados, viņas kā sievietes sapņiem un problēmām, un beigu beigās – pašas darbinieku nodevību. Ar šo stipro sievieti vēstījuma centrā filmā tiks parādīta Latvijas sabiedrība visā tās krāsainībā, skatītājiem dodot iespēju atpazīt daudzus vēsturiskus personāžus – stāstā parādās Kārlis Skalbe, Vilis Lācis, Jānis Kārkliņš, Annija Simsone, Pēteris Blaus, Jūlijs Lācis, Augusts Kirhenšteins un citi.

Filmas sešas spēlfilmu sērijas būs autoru mākslinieciska interpretācija par galveno varoni un vēsturiskajiem notikumiem, bet pēdējā, septītā, sērija ir dokumentālu liecību apkopojums par filmas varoņu prototipiem pēcteču atmiņās.

Filmas scenāriju, apkopojot vēstures avotus un varoņu atmiņas, veido Baņuta Rubess, Ivo Briedis, Aiva Birbele, Tabita Rudzāte, konsultanti – Māra Zālīte un Ineta Lipša. Daudzsēriju filmas režisori ir Kristīne Želve, Andis Mizišs un Dāvis Sīmanis, pie dokumentālās daļas izveides strādā Gints Grūbe un Lilita Eglīte. Filmas operators ir Andrejs Rudzāts, radošajā komandā strādā arī mākslinieki Kristīne Jurjāne un Aivars Žukovskis, kostīmu mākslinieces Aija Strazdiņa un Rūta Kuplā, grima māksliniece Vivita Jansone, izpildproducente Ilze Krūmiņliepa. Seriāla producenti ir Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe.

Emīlijas Benjamiņas lomā – aktrise Guna Zariņa, Antonu Benjamiņu atveido Juris Bartkevičs, seriālā filmējušies daudzi izcili Latvijas aktieri – Baiba Broka, Ligita Dēvica, Inga Tropa, Artūrs Skrastiņš, Jaunāko Ziņu un Atpūtas redakciju darbiniekus atveido Uldis Anže, Jēkabs Reinis, Lauris Dzelzītis, Raimonds Celms, Dainis Gaidelis, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks, Andis Strods, Arnolds Osis un citi.

"Apstākļi, kādos nepilna gada laikā izveidots šis lielais 20. gadsimta Latvijas vēstures stāsts, bija pietiekami sarežģīti, tādēļ paldies visiem, kas uzticējās un ļāva notikt šai Latvijas vēstures posma rekonstrukcijai un interpretācijai. Mēs ceram, ka tas būs stāsts, kas ļaus saprast cilvēku likteņu, varas un mediju attiecības, arī dzimumu līdztiesības jautājumus un Latvijas vēstures dilemmas, un cilvēku atbildību par tām. Īpašs paldies lieliskajai komandai, kas izturēja saspringto darba periodu un veidoja filmas stāstu, arī Benjamiņu ģimenei, kas uzticēja ģimenes atmiņas un arhīvus filmas izveidei," saka daudzsēriju filmas producents Gints Grūbe.

Daudzsēriju filmas Emīlija. Latvijas preses karaliene iecere 2020. gada septembrī tika atbalstīta Nacionālā kino centra un Kultūras ministrijas izsludinātajā konkursā par kvalitatīvu un mākslinieciski augstvērtīgu seriālu izveidi; tā ir atbalsta programmas daļa kultūras nozarei, kurai nopietnu apdraudējumu radīja Covid-19 pandēmija un izsludinātā ārkārtas situācija.

Seriāla nacionālie kopproducenti ir tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Tet, Latvijas Televīzija, Rīgas Kinostudija.

Daudzsēriju filmas Emīlija. Latvijas preses karaliene pirmizrāde plānota 2021. gada rudenī, 2022. gadā seriālu izrādīs Latvijas Televīzija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja