Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ņujorkā notiks ceturtais Baltijas filmu festivāls

No 3. novembra klātienē Ņujorkas Skandināvijas namā un no 5. novembra tiešsaistes seansos visā ASV teritorijā norisināsies ceturtais Baltijas filmu festivāls Ņujorkā, programmā ietverot 12 filmas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, tai skaitā vairāku jauno filmu starptautiskās pirmizrādes, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Ceturtais Baltijas filmu festivāls veidots kā hibrīdfestivāls, kura ietvaros plānoti klātienes seansi no 3. novembra līdz 7. novembrim Skandināvijas namā (58 Park Ave., NYC) un tiešsaistes seansi visā ASV teritorijā 5.–14. novembrī. Festivāla tēma šogad ir Pielāgošanās un pretošanās (Adaptation and Resistance.

Festivāla programmu vadītāja Jūle Mare Rozīte, kura strādājusi arī Latvijā, skaidro: "Divi aizvadītie gadi piespieda mūs pārvērtēt savu ikdienas rutīnu un nākotnes plānus, bet Baltijas valstīm tā nav pirmā reize vēsturē, kad ikdienas dzīve sagriežas kājām gaisā. Iedziļinoties šajos stāstos, varbūt mēs varam arī iemācīties šo to noderīgu."

Baltijas filmu festivālā Latviju pārstāv trīs pilnmetrāžas filmas un šobrīd ļoti aktuālā daudzsēriju filma Emīlija. Latvijas preses karaliene (festivāla ietvaros tiks demonstrētas pirmās divas sērijas vienā seansā, tāpat kā tas notika Latvijas kinoteātros). Starptautisko pirmizrādi šajā festivālā piedzīvos režisora Matīsa Kažas spēlfilma Wild East. Kur vedīs ceļš, kas Latvijā uz ekrāniem nonāca tikai oktobra sākumā, un režisora Mārtiņa Grauda dokumentālā filma Koku opera, kas pirms gada bija Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps atklāšanas filma; ASV pirmizrādi ar režisores piedalīšanos svinēs Lailas Pakalniņas jaunākā spēlfilma Spogulī, kam Latvijas pirmizrāde notika nupat, Rīgas starptautiskā kinofestivāla Riga IFF ietvaros; uz Ņujorku satikties ar kinoskatītājiem dodas arī režisori Matīss Kaža un Mārtiņš Grauds.

Ar Latviju cieši saistīti divi kopražojumi festivāla programmā – Lietuvas dokumentālā filma Lēciens/Jump, kuras veidošanā ar režisori Giedri Žickīti sadarbojusies Latvijas studija VFS Films, un igauņu vēsturiskā spēlfilma Suflieris/Dawn of War, kuras ražošanā piedalījās studija Film Angels Production un nozīmīgas lomas spēlē Latvijas aktieri, tostarp Agnese Budovska un Kaspars Znotiņš, bet plānoto filmas pirmizrādi Latvijā izjauca ārkārtas situācija, kuras dēļ tika mainīta Riga IFF norise.

Festivāla atklāšanas filma trešdien, 3. novembrī, būs Igaunijas un Somijas kopražojuma spēlfilma Ardievu, PSRS/Goodbye Soviet Union (2020), kas Latvijā tika demonstrēta Nacionālā Kino centra rīkotajās Baltijas filmu dienās augustā. Festivāla programmā iekļauta arī Lietuvas spēlfilma Skrējēja/Runner, kas nupat saņēmusi Riga IFF galveno balvu, arī citas lietuviešu un igauņu filmas ir pazīstamas Latvijas skatītājiem, bet Amerikas kontinentā nonāks pirmoreiz.

Baltijas filmu festivāls Ņujorkā pirmoreiz notika 2018. gadā, iedvesmojoties no Latvijas simtgades pasākumiem, bet nu jau izvērties par stabilu tradīciju. Festivāla organizēšanā sadarbojas trīs Baltijas valstu konsulāti ASV, finansiāli un organizatoriski atbalsta Latvijas, Lietuvas un Igaunijas filmu nozares vadošās institūcijas un Ņujorkas Skandināvu nams/Scandinavian House; lielu enerģiju pasākuma organizēšanā kopš pirmā festivāla iegulda bijušais Latvijas Goda konsuls Ņujorkā Daris Dēliņš.

Vairāk informācijas festivāla mājaslapā balticfilmfestival.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja