Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Par ko sapņo replikanti?

Uz kinoekrāniem atgriežas leģendārais pa asmeni skrejošais Riks Dekards

Cilvēks vai replikants – tāds ir jautājums, kas pēc 35 gadiem ir aktualizējies ar jaunu sparu līdz ar kanādiešu režisora Denī Vilnēva antiutopiju Pa asmeni skrejošais 2049 – viņa angļu kolēģa Ridlija Skota kulta filmas statusu iemantojušā kinodarba sīkvelu, kas Latvijas kinoteātros būs skatāms no 6. oktobra.

Galveno lomu tajā atveido Raiens Goslings. Izdancojies pa visas pasaules kinoekrāniem ar režisora Demjena Šazela mūziklu La La Land. Kalifornijas sapņi (2016), šajā filmā viņš pielaiko skarbāka puiša tēlu – policistu K, kurš atklāj ilgi glabātu noslēpumu, kas viņam liek uzmeklēt leģendāro Riku Dekardu, kurš visus šos gadus ir bijis pazudis bez vēsts.

 

Tuvāk Metropolei

Pa asmeni skrejošais (1982) ir veidota pēc amerikāņu rakstnieka Filipa Dika darba Vai androīdi sapņo par elektriskām aitām?. Tas ir stāsts par cilvēkiem un replikantiem, kuri tiek radīti bīstamam un degradējošam darbam, piemēram, Derilas Hannas atveidotā Prisila bija pamatmodelis izpriecām/basic pleasure model.

Viņi ir kā vergi. "Ikviena civilizācija ir veidojusies uz lēta darbaspēka rēķina," uzsver Džereda Leto spēlētais varonis Nianders Voless, kurš jaunajā filmā ir pārņemts ar ideāla replikanta radīšanu – šajā sīkvelā Denī Vilnēvs turpina izvērst humanitātes un tehnoloģiju tēmu, kas liek uzdot jautājumus, kas padara mūs par cilvēkiem.

Pirmās un otrās filmas notikumus šķir trīsdesmit gadu ilgs laiks periods. Ridlija Skota kinodarba sižets tiek risināts 2019. gada novembrī Losandželosā, kas visai maz atgādina šodienu, – interesanti, ka nākotne ir izrādījusies tuvāka vācu režisora Friča Langa pagājušā gadsimta 20. gadu šedevram Metropole (1927) nekā mūsdienu realitātei.

Tāpat kā režisora Deivida Linča slavenā seriāla Tvinpīka gadījumā, kad tā varones Loras Palmeres 90. gadu sākumā izteiktais solījums FIB īpašajam aģentam Deilam Kūperam par atkalredzēšanos pēc divdesmit pieciem gadiem ir rezultējies jaunā sezonā, arī 2019. gada tuvums ir kļuvis par apzinātu/neapzinātu sākumpuktu sīkvelam.

"Man bija nepieciešama Ridlija Skota svētība. Tas bija mans vienīgais nosacījums," atklāj Denī Vilnēvs, kurš starptautisko slavu ir iemantojis ar tādām filmām kā Gūstekņi (2013), Sicario (2015) un Atnācēji (2016), kas ir tikusi nominēta Amerikas Kinoakadēmijas balvai Oskars astoņās kategorijās, arī kā labākā filma.

 

Dažādu žanru spēles

"Savulaik es darīju to, ko tu. Darīju labi," šo Rika Dekarda frāzi, satiekot policistu K, tikpat labi varētu teikt arī Ridlijs Skots, satiekot Denī Vilnēvu, – viņa estētiski revolucionārais kinodarbs ar filozofisku pārdomu dziļumu ir atzīts par vienu no labākajām zinātniskās fantastikas filmām, kas apstiprināja viņa spēju darboties dažādu žanru ietvaros.

Ridlija Skota kinodarbu sarakstā jau bija tādas atšķirīgas filmas kā Duelanti (1977) un Svešie (1979). Savukārt uz tuvākās nākotnes horizonta iezīmējās feministiskais road movie Telma un Luīze (1991; tajā, protams, ir kaut kas no lidojošām automašīnām, taču stipri letāls), vēsturiskā drāma Gladiators (2000) un citas filmas.

Pa asmeni skrejošajā režisors savienojis šķietami nesavienojamas lietas – zinātnisko fantastiku ar film noir elementiem. Sākot no pesimistiskās pasaules izjūtas līdz pat femme fatale – Šonas Jangas atveidotā varone Reičela, kuras žaketē ar uzpolsterētajiem pleciem ir nolasāma atsauce uz četrdesmito gadu kinodīvas Džoanas Krofordas garderobi.

Šī filma ir piedzīvojusi septiņas astoņas versijas – sākuma variants (1982) ar pārcukuroto Happy End un gala variants (2007) ar atvērto finālu, kurā Reičela augstpapēžu kurpēs uzmin origami tehnikā darinātajam vienradzim un kurš apraujas ar mistiskā varoņa Gafa frāzi: "Žēl, ka viņa neizdzīvos, bet – kurš gan izdzīvo?"

 

Lietussargi kā zobeni

Tā ir drūma pasaule ar nemitīgiem nokrišņiem un lietussargiem ar neona kātiem kā zobeniem no Zvaigžņu kariem, kas nenoliedzami palīdzēja to galvenajai zvaigznei Harisonam Fordam izcirst ceļu līdz Rikam Dekardam, kura potenciālo izpildītāju vidū esot bijis arī Klints Īstvuds, Šons Konerijs, Džeks Nikolsons, Als Pačīno un vairāki citi aktieri

Denī Vilnēvs ir padarījis šo Ridlija Skota uzburto pasauli vēl nomācošāku. Skarbāku, toksiskāku, aukstāku. "Mums ir darīšana ar vēl bargākiem klimatiskajiem apstākļiem, un tas atspoguļojas it visā, sākot no arhitektūras un beidzot ar apģērbu," uzsver kanādiešu režisors, kuram uzticētā sīkvela filmēšana ir notikusi Ungārijā.

Šīs filmas kostīmu māksliniece ir viņa tautiete Renē Eiprila, kura ar Denī Vilnēvu ir sadarbojusies arī viņa iepriekšējos kinodarbos. Par vienu no zīmīgākajiem apģērbiem ir kļuvis policista K mētelis, kuru esot iekārojuši visi uzņemšanas grupas dalībnieki un kura replikanti solās kļūt par 2017./2018. gada rudens un ziemas sezonas karstāko modes hitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja