Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sākusies daudzsēriju filmas Emīlija. Latvijas preses karaliene filmēšana

Ceturtdien, 19. novembrī, Rīgas ielās tika uzņemtas pirmās vēsturiskas daudzsēriju filmas Emīlija. Latvijas preses karaliene ainas, informēja filmas pārstāvji.

Filma, kas vēsta par preses brīvību un spēcīgas sievietes lomu 20. un 30. gadu Latvijas sabiedrībā, vienkopus pulcējusi tādus izcilus aktierus kā  Guna Zariņa, Juris Bartkevičs, Baiba Broka, Ligita Dēvica, Inga Tropa, Artūrs Skrastiņš,  Uldis Anže, Jēkabs Reinis, Lauris Dzelzītis, Raimonds Celms, Dainis Gaidelis, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks, Arnolds Osis u.c.

Daudzsēriju filma Emīlija. Latvijas preses karaliene būs stāsts  par starpkaru Latvijas preses karalieni - Jaunāko Ziņu un Atpūtas izdevēju Emīliju Benjamiņu, kuras personība, bagātība un traģiskais liktenis ir kļuvuši par leģendu. Filmas stāsts sešās spēlfilmu sērijās un vienā dokumentālā sērijā aptvers laika periodu no Emīlijas Benjamiņas izdotā žurnāla Atpūta pirmsākumiem līdz viņas bojāejai Sibīrijā.

Iecerēts, ka katra sērija atspoguļos kādu zīmīgu viņas dzīves fragmentu, parādot dažādas viņas personības šķautnes – ģimenes dzīvi, uzņēmējdarbību, sociālā statusa nostiprināšanu, ietekmi uz politiskajām un kultūras norisēm 20. un 30. gados, viņas kā sievietes sapņiem un problēmām, un beigu beigās pašas darbinieku nodevību. Ar šo spēcīgo sievieti stāsta centrā filmā tiks parādīta Latvijas sabiedrība visā tās krāsainībā, un skatītājiem tiek dota iespēja atpazīt daudzus zināmus vēsturiskus personāžus – Kārli Skalbi, Vili Lāci, Jāni Kārkliņu, aktrisi, Emīlijas māsu Anniju Simsoni, Augustu Kirhenšteinu. Filmas sešas spēlfilmu sērijas būs autoru mākslinieciska interpretācija par galveno varoni un vēsturiskajiem notikumiem, bet pēdējā, septītā sērija ir dokumentālu liecību apkopojums par filmas varoņiem, viņu prototipiem viņu pēcnācēju atmiņās.

Daudzsēriju filmas izveide 2020. gada septembrī tika atbalstīta Nacionālā Kino centra un LR Kultūras ministrijas izsludinātajā konkursā par kvalitatīva un mākslinieciski augstvērtīga seriāla, daudzsēriju filmas izveidi kā atbalsta programmas daļa kultūras nozarei, kurai nopietnu apdraudējumu radīja Covid-19 pandēmija un izsludinātā ārkārtas situācija.

"Daudzsēriju filmas Emīlija. Latvijas preses karaliene projekts ir viens no diviem projektiem, kas guvis atbalstu Nacionālā kino centra organizētajā konkursā, kura mērķis bija atbalstīt kvalitatīvu, daudzsēriju filmu veidošanu. Šis konkurss bija jauns izaicinājums arī Latvijas kino nozarei. Tā kā kvalitatīvie seriāli, kas piedāvā augstu māksliniecisko kvalitāti, ir kļuvuši par nozīmīgu audiovizuālās kultūras daļu, arī Latvijas kontekstā ir nepieciešami šādi stāsti – daudzsēriju filmas ar paliekošu kultūrvēsturisko vērtību. Novēlam, lai projekta veidotājiem izdodas! Saskatām arī potenciālu tajā, ka projektu atbalsta gan NKC, gan LTV, gan TET," stāsta Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma

Seriāla nacionālie kopproducenti ir tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Tet un Latvijas Televīzija, un šāda veida sadarbība nacionāla seriāla veidošanā starp  Nacionālo kino centru, Tet un LTV notiek pirmo reizi.

"Emīlijas Benjamiņas gaitas bija sabiedrības uzmanības centrā viņas laikā un priecājamies piedalīties projektā, kas šai Latvijas vēsturē nozīmīgajai personībai pievērsīs arī mūsdienu sabiedrības uzmanību. Ir ļoti nozīmīgi, ka Latvijā tiek veidoti vietējie stāsti par spēcīgiem un harizmātiskiem personāžiem, un šī spēcīgās komandas veidotā daudzsēriju filma viennozīmīgi būs viens no nākamā gada gaidītākajiem jaunumiem," norāda Tet izklaides pakalpojumu direktore Inga Alika-Stroda.

"Kvalitatīvs vēsturisks seriāls ir būtisks un auditorijas pieprasīts žanrs Eiropas vadošajās sabiedriskajās televīzijās, un mēs priecājamies, ka Latvijas Televīzija var dot artavu šī žanra izaugsmē Latvijā. Esam pārliecināti, ka augstās raudzes komanda radīs augstvērtīgu darbu ar paliekošu vērtību," stāsta LTV Programmu daļas direktore Rita Ruduša. 

Daudzsēriju filmas Emīlija. Latvijas preses karaliene pirmizrāde plānota 2021. gada rudenī, bet 2022. gadā seriālu izrādīs Latvijas Televīzija.

Filmā Emīlijas Benjamiņas lomu atveido aktrise Guna Zariņa, Antonu Benjamiņu - Juris Bartkevičs, seriālā filmējas daudzi izcili Latvijas aktieri - Baiba Broka, Ligita Dēvica, Inga Tropa, Artūrs Skrastiņš,  Jaunāko Ziņu un Atpūtas redakciju atveidos Uldis Anže, Jēkabs Reinis, Lauris Dzelzītis, Raimonds Celms, Dainis Gaidelis, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks, Arnolds Osis un citi.

Filmas scenāriju veidojuši Ivo Briedis, Baņuta Rubess, Aiva Birbele, Tabita Rudzāte, konsultanti rakstniece Māra Zālīte, vēsturniece Ineta Lipša, pie daudzsēriju filmas izveides strādā režisori Kristīne Želve, Andis Mizišs, Dāvis Sīmanis, bet pie dokumentālās daļas izveides – Gints Grūbe. Daudzsēriju filmas galvenais operators ir Andrejs Rudzāts, filmas mākslinieki Kristīne Jurjāne un Aivars Žukovskis, producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Filmu studija Mistrus Media  iepriekš veidojusi vairākas vēsturiskas  spēlfilmas:  Melānijas hronika, Tēvs Nakts,  kopražojuma spēlfilmas Mijkrēslis, Dabīgā gaisma, dokumentālas vēstures rekonstrukcijas Escaping Riga, Spiegs, kurš mans tēvs - filmas, kas demonstrētas Latvijā un daudzos pasaulē nozīmīgos filmu festivālos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja