Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

2012.gada kultūrjaunumi: grāmatas

Šogad lasīsim: daudzveidīgi par XX gadsimta norisēm, romānu pasaku XY, stāstu par Ģedertu Eliasu.DIENAS GRĀMATA

Tonijs Džads, Pārvērtēšana. Noklusētā 20.gadsimta vēsture.

Amerikāņu vēsturnieks un publicists Tonijs Džads ir nozīmīgākās monogrāfijas par Eiropas pēckara (1945-2005) vēsturi (Pēc kara, Dienas grāmata, 2007) autors. Džads ļoti skrupulozi un asredzīgi ir pētījis tieši šo «svaigo» mūsdienu vēsturi, kurā meklējami iemesli un skaidrojumi daudziem procesiem, ar kuriem valstis un sabiedrības šodien netiek galā.

Jānis Streičs, 1991. Tas garais cilvēkbērna gads.

Jāņa Streiča 1991. - gan Latvijai, gan pašam režisoram ļoti nozīmīgajā - gadā rakstītās dienasgrāmatas. Ārkārtīgi apjomīgs un nozīmīgs dokumentāls darbs, turklāt ne tikai kultūrvēsturiski, jo šajā gadā tapa viena no slavenākajām Streiča filmām Cilvēka bērns, bet arī plašākā mērogā, jo autors godprātīgi un emocionāli ir atainojis 1991.gada Latvijas vēstures reālās norises.

JĀŅA ROZES APGĀDS

Alekss Ross, Viss cits ir troksnis. Ieklausoties divdesmitajā gadsimtā.

Amerikāņu mūzikas kritiķa A. Rosa darbs ieved lasītāju modernās mūzikas labirintā. Kopā ar autoru lasītājs klīst pa pirmskara Vīni, divdesmito gadu Parīzi, Hitlera laika Vāciju, Staļina laika Krieviju un sešdesmito septiņdesmito gadu Ņujorku. Grāmata stāsta gan par mūzikas pasaules disidentiem un avangardistiem, kas noliedza klasiskās mūzikas kultu, cīnījās pret publikas vienaldzību un nepakļāvās diktatoru absurdajām prasībām, gan par nozīmīgiem divdesmitā gadsimta vēstures notikumiem, kas izraisīja pārmaiņas politikā un kultūrā un izmainīja dzīves un mūzikas uztveri.

Sandro Veronēzi, XY

XY ir vienlaikus pasaka, šausmu stāsts, eseja, fabula, dienasgrāmata un filosofisks romāns. Darbība norisinās nošķirtā kalnu ciematā Ziemeļitālijā, Sandžuda jeb Svētā Jūda ciemā. Kādu rītu ciema galvenajā laukumā ieauļo zirgs ar tukšām kamanām, kurās viens no vietējiem ik rītu pa tuvējiem kalniem vadā tūristus...

NEPUTNS

Arnis Radiņš, Arheoloģisks ceļvedis latviešu un Latvijas vēsturē. Māksliniece Zane Ernštreite.

Bagātīgi ilustrēts, krāšņs izdevums, kas mūsdienīgi un saistoši dod ieskatu latviskās identitātes vēsturē no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām.

Egons Spuris. Fotoalbums. Sastādītājs Andrejs Grants, tekstu autori Eduards Kļaviņš un Pamela Brauna. Mākslinieks Juris Petraškevičs.

Izdevums veltīts vienam no pašiem izcilākajiem Latvijas XX gs. fotogrāfiem, īsti laikmetīgas fotomākslas aizsācējam Latvijā. Iespējami pilnīgākais viņa darbu reprodukciju albums, kuru sastādījis Spura skolnieks Andrejs Grants.

Ģederts Eliass. Sastādītāja Laima Slava. Tekstu autori Marija Kaupere, Aleksis Osmanis, Jurģis Skulme.

Monogrāfisks izdevums, kas pirmo reizi tiecas apkopot ļoti bagāto visnoslēpumainākā latviešu gleznotāja mākslas mantojumu un sniegt plašāku informatīvo un analītisko materiālu par mākslinieka dzīvi un daiļradi. Pirmo reizi tiks atvērts arī Eliasa māsīcas Elzas Ružģietes glabātais vēstuļu un dokumentu arhīvs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja