Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kurzemīte tiek stāstīta pa jaunam. Imanta Ziedoņa fonds Viegli meklē izcilus latviešus

Ar Imanta Ziedoņa Kurzemīti izaugušas jau dažas paaudzes, šogad ir Kurzemītes piecdesmitgade. Klasika ir un paliek klasika, bet tās nemirstība ir arī mainībā. Imanta Ziedoņa fonds Viegli un Kartupeļu lauka radio par grāmatā paustajām vērtībām ieplānojuši stāstīt vairākos nepieredzētos formātos.

Kulturālo kartupeļu lauks Kuldīgā maija sākumā jau sastādīts, bet Kartupeļu lauka radio nosvinējis gada jubileju. Kartupeļu laukā ikviens interesents var ieiet virtuāli caur www.fondsviegli.lv vai caur aplikāciju. "Radio nav tikai interneta radio. Gada laikā esam izmēģinājuši dažādas idejas un mēģināsim vēl. Svarīgākais, ka turpinām Imanta Ziedoņa grāmatas Kurzemīte izzināšanu un pētniecību," stāsta Kartupeļu lauka radio vadītājs Emīls Lukjanskis. "Mums jāturpina parādīt Latvijas skaistumu, kā to iesāka Ziedonis. Un ir dažādi veidi. Raidījums Zaļā grebene ir par dabu, skan latviskās dziesmas, dalāmies ar Ziedoņa atziņām. Un šie citāti nav tie populārie, bet tādi, kas varbūt paskrējuši garām."

Lai arī šodienas steigā kaut kam nepaietu garām, fonds Viegli šopavasar ikvienu aicina pieteikt (rakstot uz e-pastu [email protected]) izcilus latviešus, par kuriem vajadzētu stāstīt, kurus daudzināt. "Viss, kas tiek darīts, balstīts uz Imanta Ziedoņa domām, atziņām, impulsiem. Esam iecerējuši apzināt šodienas unikālos cilvēkus un stāstus par viņiem nodot tālāk. Ziedonis uzsvēra, ka tikai personība spēj izaudzināt otrā cilvēkā personību. Viens no dzejnieka aicinājumiem grāmatā ir: "Papētīt un pavērot cilvēkus, kas ir ar kaut ko aizrāvušies. Kolekcionēt tos. Vākt visu, ko jūs par viņiem dzirdat un uzzināt. Un jums izveidosies novada dvēseles muzejs"," citē Emīls Lukjanskis. "Mūs interesē arī tie, kas reiz dzīvojuši, un kā viņu darbi atbalsojas šodien. Tikko kāds jau nosauca Ausekļa vārdu. Bet tāpat gaidām informāciju par kultūras cilvēkiem, uzņēmējiem, izglītības vai sporta pārstāvjiem, jauniem censoņiem, kuri strādā šodien. Tie ir ideju cilvēki, kuri ar savu pārliecību iedvesmo apkārtējos, jo, tikai skatoties uz labajiem piemēriem, mēs varam sevi audzināt." Kurzemītes kontekstā akcents vairāk likts uz kurzemniekiem, bet droši var stāstīt un informēt par visiem, kas dzīvo Latvijā un ārpus Latvijas.

Pie Kulturālo kartupeļu lauka šos izcilos latviešus varēs ieraudzīt mākslas instalācijā Vēl lielāks galds virs mana galda, ko atklās šovasar Imantos – 1. jūlijā. Rudenī Kuldīgā tiks veidota multimediāla izstāde Kurzemīte. Stāsti, intervijas skanēs Kartupeļu lauka radio, bet 11. septembrī tiks izdots Radiožurnāls – taustāms izdevums, kurš skanēs. Tur būs stāsti par izcilajiem latviešiem, notikumiem un vietām. "Gribam pastāstīt un iedrošināt, ka būt citādam un atšķirīgam ir labi un tikai tā varam kaut ko radīt," uzsver Emīls Lukjanskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja