Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Segvārds Vientulis bijusi nedēļas nogalē skatītākā latviešu filma

Pēc Latvijas kinoteātru sniegtajiem datiem, pagājušajā nedēļas nogalē no 7. līdz 9. novembrim Segvārds Vientulis ir bijusi skatītākā latviešu filma kinoteātros visā Latvijā. Trijās dienās filmu noskatījušies vairāk kā 1200 skatītāji, to ierindojot piektajā vietā, no visām nedēļas nogalē Latvijā izrādītajām filmām.

Filmas pirmizrāde ar notika 4. novembrī kinoteātrī Splendid Palace. Savukārt no 7. novembra stāsts par nacionālo partizānu organizācijas darbību Latgalē un tās vadītāju katoļu priesteri Antonu Juhņeviču ir skatāma kinoteātros visā Latvijā.

Segvārds Vientulis balstīta patiesos notikumos, kuri norisinājās 1945. gadā, pēc padomju okupācijas atgriešanās, Līvānu apkārtnē. Vanagu draudzes katoļu priesteris Antons Juhņevičs baznīcas saimniecības telpās slēpa vietējos vīriešus no mobilizācijas vācu un sarkanajā armijā. Savas pārliecības dēļ nonācis konfliktā ar varu, viņš bija spiests izšķirties par radikālu soli.

Piektdien, 14. novembrī, plkst. 16 Latvijas Okupācijas muzejā notiks filmai veltīta diskusija No konformisma līdz kolaboracionismam - trauslā robeža, kurā piedalīsies režisors Normunds Pucis, filmas aktieri Varis Piņķis, Vilis Daudziņš, kā arī vēsturnieki Inese Dreimane, Jānis Viļums un rakstniece Rudīte Kalpiņa. Diskusiju vadīs vēsturnieks Ritvars Jansons.

Filmas radošā grupa un diskusijas dalībnieki kopīgi centīsies atbildiet uz jautājumiem - kā šodienas acīm vērtēt nacionālo partizānu legalizāciju un vai legalizāciju var likt vienos svaru kausos ar nodevību? Diskusijas temats skaudri iezīmē trauslo robežu – no konformisma līdz kolaboracionismam, kas sevišķi trausla bija pēc Otrā pasaules kara beigām, kad vienu okupāciju atkal bija nomainījusi otra. Visos Latvijas novados bruņoti nacionālie partizāni uzsāka traģisku cīņu pret varas pārspēku. Latgalē darbojās Latvijas Tēvijas sargu (partizānu) apvienība par kuras Prezidija priekšsēdētāju partizāni ievēlēja prāvestu Antonu Juhņeviču. 

Segvārds Vientulis ir inscenēta dokumentāla filma, kura balstīta vēsturiskos faktos. Tomēr dramatiskā tēma ir tikai iemesls, lai runātu par cilvēka dzīves eksistenciālajām izvēlēm. Uzticība un varonība, kurai līdzās mājo nodevība un gļēvums vai vēlme vienkārši izdzīvot – to visu var iepazīt, sekojot Antona Juhņeviča un viņa cīņu biedru likteņiem filmā Segvārds Vientulis, norāda filmas režisors un arī scenārija autors Normunds Pucis, kuram šī ir debijas filma.

Vēsturiskās personas filmā atveido aktieri: Varis Piņķis, Vilis Daudziņš, Edgars Samītis, Andris Bulis, Juris Bartkevičs, Juris Jope, Edgars Pujāts, Rihards Rudāks, Māris Korsietis, Egils Viļumovs, Ritvars Gailums un Valdemārs Karpačs. Savukārt mūziku filmai sarakstījis starptautiski atzītais latviešu garīgās mūzikas komponists Rihards Dubra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja