Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Arī šogad raidījumā Literatūre varēs doties literārajos ceļojumos

Sākot ar 9. janvāri LTV1 ēterā atgriežas dokumentālais literāro ceļojumu raidījums Literatūre. Jaunās sezonas ceļojumi ar literatūristiem Martu Selecku, Gustavu Terzenu un 16 Latvijas rakstniekiem būs skatāmi katru otro sestdienu pirms dienas ziņām, kā arī ierakstā Replay platformā, informēja raidījuma veidotāji.

Kā ierasts, katrs no rakstniekiem kā Literatūres ceļa karti lasīs sev tuvāko aizgājušo laiku autoru, kopā ar literatūristi Martu dodoties ceļojumā uz vietām, kur tie dzīvojuši vai par kurām rakstījuši. Savukārt viņu savrupais ceļabiedrs Gustavs ceļos atsevišķi ar grāmatām un meklēs, kam palasīt priekšā.

"Man Literatūre kļuvusi par tādu kā gravitācijas procesu, kur universa vilkme pievelk katru nākamo elementu, rakstnieku, dzejoli, romānu, ceļojumu un ļauj pašam gan paplašināties gan padziļināties. Citreiz tur nonāk veselas galaktikas, piemēram, E. Pelšs un Preiļu konceptuālisti. Kā var nepamanīt, ka blakus ir vesela galaktika? Mierīgi. Pelšs nepamanīja, ka pāri ielai dzīvo viņa dvēseles brālis Surgunts! Preiļos!!! Iepazinās internetā. Lūk! Un beidzot  savienojoties tapa vesels dzejas virziens. Tāpēc arī šobrīd es vienkārši turpinu plūst Literatūrē, lai vai kas tur gadītos! Ja nu galaktika pēkšņi? Tas ceļojums ar pašmāju autoriem turpinās bezgalīgi un ļauj dzīvot interesantu dzīvi. Man ar to pietiek," saka literatūrists Gustavs Terzens. 

Šajā sezonā rakstnieks Rvīns Varde skatītājus vedīs atkailinātā literatūrē pa mirklīgās Austras Skujiņas dzīves un dzejas takām, savukārt Inga Gaile ar Vizmas Belševicas dzīvesstāstu pāržūžos dūksnāju un sadūdos lietu Martas acīs. Ilmāra Šlāpina literatūres kompass rādīs ceļu Jūrmalas virzienā, kur, vasaras saulei karsējot, izgaismosies biklā rakstnieka un filozofa Riharda Rudzīša portrets. Dzejniece Ingmāra Balode par Jāni Sudrabkalnu jeb Oliveretto ņemsies stāstīt no operas sienām līdz nēģu tacim. Sezonas vidū kopā ar dzejnieku Eināru Pelšu un Preiļu konceptuālistiem atradīsim alfabēta dzimteni, ko pāragri pameta Pelša kaimiņš-dzejnieks Andis Surgunts. No Preiļiem dosimies uz otru Latvijas galu, Liepāju, kur rakstniece Jana Egle mums izstāstīs divkārt uz Sibīrijas tundru izsūtītā Olafa Gūtmaņa stāstu. Latvijas krievu dzejnieks Semjons Haņins vedīs literatūrē uz Daugavpili satikt ar Džeimsu Džoisu un Marselu Prustu salīdzināto Leonīdu Dobičinu, bet sezona tiks noslēgta ar dzejnieces Dainas Sirmās centieniem savaldzināt Tinderi ar Friča Bārdas paņēmieniem. 

Uzklausot skatītāju, vecāku un skolotāju aicinājumu, raidījuma veidotāji šosezon radījuši sākumskolas bērniem pielāgotu raidījumu formātu - sākot no marta, nāks klajā 12 raidījumi Literatūre sākumskola.

Literatūre ir literārā tūrisma dokumentāls raidījumu cikls, ko jau trešo gadu veido biedrība Ziemeļu puse sadarbībā ar VFS Films. Raidījums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu, projekts iekļauts Latvijas valsts simtgades notikumu programmā. 

Literatūres režisors ir daudzu iecienītu televīzijas oriģinālraidījumu (Ziemeļu puse, Te!, Karaliste, Adreses, Atslēgas) līdzautors Uģis Olte. Raidījumu filmē nopietni kino operatori Valdis Celmiņš un Dainis Kļava.

Raidījumu ierakstus var noskatīties LSM vietnē RePlay platformā

Literatūres gaitām var sekot līdzi projekta Facebook un Instagram vietnēs, kā arī izmantot mirkļbirku #RaidījumsLiteratūre.

Tāpat kā pērn, arī šogad ar raidījumā sastapto autoru pārdomām varēs iepazīties LSM platformā, rakstnieku veidotajos blogos

Arī šosezon Literatūre metīs izaicinājumu izlasīt visas raidījumā apskatītās grāmatas, vairākās bibliotēkās uz vietas izveidojot Literatūres plauktus ar šo grāmatu klāstu. 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja