Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Berlinālē prezentē Latvijā producētu dokumentālo filmu

Berlīnes kino festivālā 15. februārī Eiropas Filmu tirgus (European Film Market) laikā tiks prezentēts Latvijā tapis starptautisks dokumentālā kino projekts - 15 Young By Young (15YBY). Tā ietvaros četrpadsmit režisori no bijušajām padomju republikas valstīm ir radījuši piecpadsmit īsfilmas par jauniešu dzīvi tajās un par to, kas viņiem šodien ir svarīgs. Projektā izveidotas arī animācijas filmiņas, un top 90 minūšu kino filma. Projekta idejas autore un producente ir Ilona Bičevska.

Februārī īsfilmas sāka izrādīt Eiropas kultūras kanālā Arte (Francijā). Šā gada rudenī 15YBY īsfilmas un 90 minūšu projekta kino versiju plānots izrādīt plašākai publikai arī citur Eiropā, tai skaitā Latvijā.

15YBY ir radīts zīmīgā laikā – tieši divdesmit gadus pēc PSRS sabrukuma, un tas ir pirmais šāda mēroga valstu kopprojekts, kas tapis neatkarības gados. Padomju savienība uzņēmās vadību ne tikai pār tās pakļautībā esošo valstu politiku, bet arī pār cilvēku dzīvēm. Tas bija pārmaiņu laiks, un neviens vairs nedzīvoja kā iepriekš. 15YBY autori projektā skaidro, kas tad ir šie pārmaiņu laika bērni. Kā viņi redz pasauli, un kā tas laiks atbalsojas jauniešu ikdienā šodien. Tāpēc arī katrs 15YBY režisors pieder unikālai paaudzei – viņš bērnību ir pavadījis padomju varas grožos, bet jaunību – neatkarīgā valstī. Četrpadsmit labākos no kopumā 120 režisoriem, kuri pieteicās projektam, izvēlējās gan pēc to vecuma, gan pēc paveiktajiem darbiem un sociālajām aktivitātēm, gan arī pēc humora izjūtas. Režisoru uzdevums bija 13 minūtēs pastāstīt par jauno cilvēku gaitām viņu valstī – un iznākumā visās filmās dominē tiekšanās pēc tādām vērtībām kā brīvība un mīlestība, kā arī varoņu centieni nostiprināt savu piederību valstij.

Režisori pārstāv Latviju, Lietuvu, Igauniju, Tadžikistānu, Armēniju, Azerbaidžānu, Gruziju, Ukrainu, Baltkrieviju, Moldovu, Turkmenistānu, Kirgizstānu, Kazahstānu, Uzbekistānu un Krieviju. Filmās darbība notiek piecpadsmit valstīs un aptuveni septiņpadsmit pilsētās; filma par Turkmenistānu uzņemta Vīnē. Režisoru vidū ir tādas spilgtas personības kā Salome Jashi (Gruzija, speciālbalva Extraordinary Talent Leipcigas kino festivālā, kā arī labākā Austrumeiropas filma, festivālā Jihlava), Sergey Miroshnicenko (Emmy balvas un citu apbalvojumu ieguvējs par filmu Dzimusi PSRS) un Giedre Beinoriute (labākā īsfilma Lietuvā 2009. gadā). Plašāk par režisoriem šeit. Projektā kopā piedalījās vairāk nekā 250 cilvēku. 

Ilona Bičevska ir absolvējusi Baltijas Filmu un mediju skolu Tallinā, iegūstot maģistra grādu kino producēšanā. Viņa veido dokumentālo kino, vada mūzikas, filmu un pasākumu producentu uzņēmumu Avantis un par savu filmu Atrasts Amerikā saņēmusi Latvijas kinofestivāla galveno balvu Lielais Kristaps. Projekta izpildproducents ir Serge Gordey no Francijas. Viņš ir kino producents ar maģistra grādu filozofijā un socioloģijā, kā arī ir autors vairākiem dokumentāliem seriāliem un filmām. Par savu darbu Gaza-Sderot: life in spite of everything viņš ir nominēts Emmy Awards, ieguvis Prix Europa, Banff FF apbalvojumu kā labākais online dokumentālais seriāls un apbalvojumu Montekarlo un Ženēvas starptautiskajā filmu festivālā Les Droits Humaines.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja