Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Gundegas Repšes mazie memuāri

Stāsti, noveles, miniatūras par dzīvniekiem, caur tiem atspoguļojot arī cilvēku un viņa iekšējo pasauli, latviešu rakstniecībā ir bijuši populāri jau ilgāku laiku. Par klasiku kļuvušas Regīnas Ezeras Zooloģiskās noveles, lasītāju atzinību iemantojis Vladimira Kaijaka garstāsts Cilda, arī citi rakstnieki bieži izmantojuši dzīvnieku tēlus aprakstītās problēmas labākai izpratnei un arī alegoriskam skatījumam.

Savā jaunajā prozas grāmatā Vīrs tapīrs un citas radības izcilā prozaiķe Gundega Repše piedāvā savu interpretāciju par latviešu "zooloģisko īsprozu", sev raksturīgi vitālā un piesātinātā valodā daloties savās atmiņās, pārdomās, impresijās par noslēpumaino dzīvās dabas pasauli, par cilvēka un dzīvnieka mijiedarbības daudzveidīgajiem aspektiem. Grāmatā viju vijumis saslēdzas gan humora uzdzirkstījumi, gan poētiskā nots, kopā veidojot arī grāmatas ilustrācijās atspoguļoto siluetu ēnu spēli uz esamības logu rūtīm – spēli, kurā cilvēka un dzīvnieka pasaules nav nošķiramas viena no otras.

"Arī dzīvnieki ir cilvēka spoguļi," raksta autore. "Uzmanīgi vērojot, tie skaidro paša evolūciju, smieklīgos priekšstatus par cilvēka noslēpumaino novietojumu kosmosā un sava rakstura krātiņā. Mans mācību process bijis un joprojām ir pārsteidzošs, vitāls un amizants. Atšķirībā no daudziem citiem dzīves skolotājiem, zvēri bijuši neizsmeļamas mīlestības avots un piepildījums." Grāmatā lasāmas gan autores atmiņas par saskarsmi ar dzīvniekiem (turklāt dzīvniekiem šī vārda visplašākajā nozīmē – šajā klasifikācijā ietilpinot gan maijvaboles, gan zirnekļus!) bērnības un jaunības gados, gan dažādajiem veidiem, kādos tie joprojām turpina "iejaukties" rakstnieces dzīvē – izbrīnīt, ievainot, valdzināt, iedvesmot. Tieši šī iemesla dēļ pati rakstniece savus stāstus nodēvējusi par "mazajiem memuāriem".

Grāmatas Vīrs tapīrs un citas radības atvēršanas svētki notiks Ķīpsalas grāmatu izstādes Grāmatnieku ģildes stendā 3.martā plkst.11. Uz sarunu par dzīvi, dzīvniekiem un literatūru rakstnieci aicinās žurnālists un literatūrzinātnieks Arno Jundze, pasākumā piedalīsies literatūrzinātniece Anita Rožkalne un rakstnieces kolēģi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja