Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izdots Oskara Vailda eseju krājums Melu sairums

Izdevniecība Aminori laidusi klajā Oskara Vailda eseju Melu sairums, informēja izdevniecībā.

Īru izcelsmes britu rakstnieka un dramaturga Oskara Vailda (1854–1900) diskursīvās prozas darbs Melu sairums (The Decay of Lying) Jāņa Elsberga tulkojumā ir vērtīgs pienesums citu tulkoto Vailda darbu klāstam un sniedz vienreizēju iespēju iedziļināties tekstā, kas veicinājis radikālas pārmaiņas pasaules kultūras procesos un kura nozīme mūsdienu pasaulē joprojām paliek aktuāla.

"Melu sairums ir pirmā un populārākā dialoga formā veidotā Vailda eseja, kas akcentē izdomas iedvesmotu "melu" skaistumu mākslā. Tas ir aicinājums reformēt 19. gadsimta beigu Eiropas literatūru un atgriezt tajā reālisma visaptverošās ietekmes rezultātā zaudēto iztēles kategoriju. Filozofiskie pārspriedumi par mākslas un dzīves mijiedarbību kļūst par ceļazīmi mākslas, skaistuma un estētikas izpratnei. Saruna starp Sirilu un Vivianu – literārajiem varoņiem, kuri nosaukti rakstnieka dēlu vārdos, – bija publicēta 1889. gadā britu literārajā mēnešrakstā Nineteenth Century. Tās būtiski pārstrādātā versija, kas pazīstama kā rakstnieka literārais manifests, 1891. gadā tika iekļauta eseju krājumā Nodomi (Intentions). Savas estētiskās programmas izklāstā Vailds nospodrina vienu no saviem spilgtākajiem paradoksiem par to, ka realitāte un daba atspoguļo mākslu, savukārt "Māksla pieņem dzīvi kā daļu no sava izejmateriāla, pārrada to un pārveido jaunos veidolos, fakti tai ir pilnīgi vienaldzīgi, tā izgudro, iztēlojas, sapņo un tur starp sevi un realitāti nepārejamu skaista stila un dekoratīvas vai ideālas pieejas barjeru".

Veltījums Oskara Vailda parakstītajā eksemplārā intīmajam draugam lordam Alfrēdam Duglasam vēsta: "Bozijam, no drauga autora... Augstākās Filozofijas piemiņai."" raksta Ilze Kačāne, Dr. philol., monogrāfijas Oskars Vailds, Latvijas oskariāna autore.

Oskars Vailds savā 46 gadus ilgajā mūžā sarakstīja romānu Doriana Greja ģīmetne, desmitiem eseju par dažādiem tematiem, kurās aizstāv estētisma un dekadences idejas, deviņas lugas, pasakas, stāstus un dzeju. Reti kurš pratis savas domas un uzskatus izteikt tik asprātīgā veidā kā Vailds.

No angļu valodas tulkojis Jānis Elsbergs. Redaktors un korektors Alnis Auziņš. Māksliniece Anna Aizsilniece. 

Grāmatu Melu sairums var iegādāties mājaslapā aminori.lv, Aminori telpā Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 69, drīzumā arī grāmatnīcās visā Latvijā. Grāmatas cena Aminori – 7,50 eiro.

Izdevniecība Aminori sāka darbību 2017. gadā un izdod grāmatas par vizuālo mākslu un kino, Latvijas un Rīgas vēsturi un kultūru, arī dzeju, daiļliteratūru un grāmatas bērniem un pusaudžiem. Oskara Vailda Melu sairums papildina Aminori eseju un pārdomu literatūras sēriju, kurā iznākuši tādi darbi kā Agneses Rutkēvičas eseju krājums Skumjais laikmets un Karlo Petrīni Terrafutura.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja