Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Jauno kinorežisoru un operatoru diplomdarbu skate kinoteātrī Splendid Palace

No 26. līdz 28. novembrim Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) ikvienu interesentu  aicina uz unikālu filmu skati kinoteātra Splendid Palace mazajā zālē, kurā notiks oficiālās pirmizrādes un plašākai publikai tiks izrādītas jaunākās LKA filmu režijas un TV un videooperatoru mākslas absolventu spēles un dokumentālās filmas.

Skate ir īpaša, jo audiovizuālās mākslas studenti absolvē LKA tikai reizi četros gados – 2012. gadā tie ir divpadsmit bakalaura studiju apakšprogrammu Filmu režija (kursa vadītājs prof. Pēteris Krilovs) un TV un videooperatora māksla (kursa vadītājs doc. Valdis Eglītis) studenti. "Daudzi mūs sauc par latviešu kino nākotni, bet mēs gribam parādīt, ka esam jau klāt. Mēs esam tagadne!" norāda skates organizators un viens no filmas autoriem operatoriem Jānis Ābele. Arī pasniedzēji, kuri ir bijuši līdzās studentiem ar saviem vērtīgajiem padomiem, ir iepriecināti un gandarīti, ka kino vides nesakārtotība un haoss neattur jaunus cilvēkus pieņemt izaicinājumu un drosmīgi nodoties savam sapnim - kino radīšanai. Pēc lektores - kinorežisores Antras Cilinskas - domām, katrs no skatē redzamajiem darbiem ir jauna ceļa sākums un tajā pašā laikā  - pieteikums tam, ka mums būs jaunas balsis Latvijas kino skanējumā! Galvenais - neapstāties, bet turpināt uzsākto un atrast ceļu pie sava skatītāja!Kino zinātniece, LKA Teātra un audiovizuālās mākslas katedras vadītāja profesore Inga Pērkone – Redoviča, vērtējot 2012. gada filmas, atzīmē, ka tām raksturīga izteikta interese par sabiedrību, kurā dzīvojam – par tās pagātni un šodienu. Pasauli jaunie režisori un operatori skata nevis kā nesamierināmu opozīciju (piemēram, jaunatnes un vecākās paaudzes) sadursmes vietu, bet kā līdzvērtīgu, savstarpēji cieši saistītu indivīdu apdzīvotu vidi, kur ikvienam liktenim, ikvienai rīcībai ir savi noteikti cēloņi un konkrētas, visaptverošas sekas. I. Pērkone - Rediviča uzskata, ka varbūt vairāk kā iepriekšējos gados, filmu autori domājuši par skatītāju, cenzdamies saviem stāstiem izmantot labi zināmu žanru struktūru – ir gan komēdijas, gan trilleri, gan melodrāmas, bet būtiskākais – gandrīz katrā filmā ir vai nu reāls, vai izdomāts ļoti cilvēcisks varonis, kuram skatītājs var līdzi dzīvot.Kopumā trijās skates dienās tiks parādītas vienpadsmit filmas, kurās skatītājs atpazīs arī Latvijā zināmus un iemīļotus aktierus:- Andri Buli, Mārtiņu Vilsonu, Vari Vētru, Baibu Broku, Jāni Skani un citus. Vienā no filmām galveno lomu atveido arī aktieris no Lietuvas Gediminas Gutauskas-, savukārt citā palīdzējis operators Perttu Inkilä no Somijas. Sīkāka informācija par skates filmām atrodama www.draugiem.lv/lkaskateSkatītājiem ieeja bez maksas.

Skates programma

26.novembrī

plkst.14 Četri mielasti, Robeža, Augustas, Izmēģinājuma aģente

plkst.19.30 Svešums, Vējš pelēkās priedes nolauza, Vecmamma, kas tu esi?

27.novembrī

plkst.14 Mans hobijs ir dzīve, Gvido pēdējais uzaicinājums, Siltums, Medaļu cena

plkst.19.30 Četri mielasti, Robeža, Augustas, Izmēģinājuma aģente

28.novembrī

plkst.14 Svešums, Vējš pelēkās priedes nolauza, Vecmamma, kas tu esi?

plkst.19.30 Mans hobijs ir dzīve, Gvido pēdējais uzaicinājums, Siltums, Medaļu cena



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja