Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Latvijas Literatūras gada balva 2012. Grāmata ir gaisma smadzenēm

"Mani vienmēr ir balstījuši kolēģi. Patiesībā es pat biju samulsis, ka jūs tik ilgi plaudējāt. Tas bija gandrīz vai nepiedienīgi, bet jauki. Paldies jums par to," ar ovācijām un "bravo!" saucieniem klātesošie sveica rakstnieku Albertu Belu, kurš saņēma Mūža balvu par ieguldījumu latviešu literatūrā.

Latvijas Literatūras gada balvas ceremonija notika vakar, 18. aprīlī, Dizaina fabrikā. Alberts Bels saņēma dizaina studija Mājo veidoto LALIGABA lampu un naudas balvu 1500 latu apmērā. "Burvju lampu" līdz ar naudas prēmiju 1000 latu šogad pirmo reizi saņēma arī pārējo nomināciju laureāti.

Latvijas Literatūras gada balvas žūrijā šogad strādāja literatūrfilosofe Ieva Kolmane, dzejniece Liāna Langa, dzejniece un tulkotāja Maira Asare, literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš, literatūrkritiķe Anda Baklāne, dzejniece Ērika Bērziņa, literatūrzinātnieks Pauls Daija, rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska un tulkotāja Mudīte Treimane.

Balvas pasniegšanas pasākumu bija veidojuši radošās apvienības Nomadi mākslinieki Krista Burāne un Mārtiņš Eihe sadarbībā ar scenogrāfi Ievu Kauliņu, uzaicinot balvas pasniegt cilvēkus, kas savā profesijā saistīti ar gaismu, - lāzerķirurgu, operatoru, astronomu, teātra gaismotāju un elektroinženieri. Balvu pasniedzēji izteica vairākus patapināmus aforismus, piemēram, lāzerķirurgs Fēlikss Lūkins atzina, ka "grāmatas ir gaisma smadzenēm".

Bībeles jaunā tulkojuma tulkotāju grupa saņēma Literatūras gada balvas ekspertu komisijas speciālbalvu, kuru pasniedza literatūrfilosofe Ieva Kolmane, izteikdama atzinību par ieguldījumu, radot kristīgās kultūras pamatteksta jauno redakciju latviešu valodā. Aivaram Kļavim par vēsturisko tetraloģiju Viņpus vārtiem ekspertu speciālbalvu pasniedza literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš. Margitai Gūtmanei par izcilu dokumentālās prozas darbu Dzīve ir viens vella izgudrojums par dzejnieci Veroniku Strēlerti ekspertu komisijas speciālbalvu pasniedza dzejniece Liāna Langa. Annai Rancānei par spilgtu sniegumu dzejas krājumā Pylni kārmani dabasu. Bezdelīgu pasts, kas tapis paralēli latviešu un latgaliešu mēlē, speciālbalvu pasniedza dzejniece Ērika Bērziņa, kā arī atzinību izteica Latvijas Bankas pārstāvis Kristaps Otersons, dāvinot dzejniecei Latvijas Bankas jubilejas monētu, kas veltīta Latgalei.

Tika izteiktas arī organizatoru un atbalstītāju atzinības: Latvijas Literatūras centrs izteica atzinību rakstniekam un tulkotājam Matiasam Knollam par kritiķu un lasītāju augsti novērtēto Māra Putniņa grāmatas Mežonīgie pīrāgi tulkojumu vācu valodā.

Portāls Delfi pasniedza balvu portāla lasītāju balsojuma uzvarētājai - Ilonai Balodei par debijas romānu Rīga-Pekina. Tā izrādījusies arī visvairāk pirktā Jāņa Rozes grāmatnīcu tīklā un arī Ventspils Galvenās bibliotēkas iemīļotākā grāmata pagājušajā gadā.

Latvijas Literatūras gada balvas laureātu saraksts šeit:

Nominanti šeit

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja