Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Literatūras gada balvu dzejā saņem Ivars Šteinbergs, prozā – Osvalds Zebris

Piektdien, 28. aprīlī, atjaunotajā Rīgas cirka ēkā ar devīzi LALIGABA cirkulē! notika Latvijas Literatūras gada balvas 2023 (LALIGABA) pasniegšanas ceremonija, kuras laikā tika noskaidroti laureāti 2022. gadā izdoto grāmatu vidū, sveikti Mūža balvas un speciālbalvu ieguvēji.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas noslēguma balsojumā par LALIGABA ieguvēju nominācijā Labākais dzejas darbs atzīts Ivara Šteinberga dzejas krājums Jaunība, kas nācis klajā apgādā Neputns.

Nominācijā Labākais prozas darbs balvu saņēma Osvalda Zebra romāns Mežakaija, kuru izdevusi Dienas grāmata.

Nominācijā Labākais atdzejojums latviešu valodā balvu ieguva Jana Vērdiņa par Paula Cēlana krājuma Melnās pārslas atdzejojumu no vācu valodas. Šo darbu izdevis apgāds Neputns. Savukārt par labāko prozas tulkojumu atzīts Daces Meieres no lietuviešu valodas tulkotais Donalda Kajoka romāns Ezers un citas to pavadošās personas. Šo grāmatu izdevusi Latvijas Rakstnieku savienība.

Nominācijā Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem laurus plūca Kristīnes Ulbergas darbs Kas mammai somā?, izdevējs Zvaigzne ABC.

Savukārt nominācijā Spilgtākā debija balvu saņēma Toms Deimonds Barvidis par darbu Zaļā Dzīle, ko izdevusi Dienas grāmata. Šī balva šogad pirmo reizi pasniegta sadarbībā ar Jelgavas tipogrāfiju.

LALIGABA balvu klāsts šogad papildināts ar nomināciju Spilgtākais darbs literatūrzinātnē. Par tādu atzīts Benedikta Kalnača Pavērsiens. Rūdolfs Blaumanis latviešu un Eiropas literatūrā, ko izdevis Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts.

Ekspertu komisija lēmusi šogad piešķirt speciālbalvu Ievai Lešinskai par apgāda Neputns izdotajiem Eduarda Veidenbauma atdzejojumiem angļu valodā.

Mūža balva par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas literatūrā piešķirta tulkotājai Elgai Saksei.

Elga Sakse daudzus gadu desmitus ir bijusi vienīgā ungāru literatūras tulkotāja Latvijā. Viņas nerimtīgajam darbam, aizrautībai un talantam pateicoties, lasāmi gan prozas klasiķu, tostarp rakstnieces Magdas Sabo un daudzu iecienītā Šāndora Mārai, darbi, gan dramaturģijas meistaru – piemēram, Ferenca Molnāra – lugas, kā arī grāmatas bērniem un jauniešiem, kopumā vairāk kā 70 tulkotu darbu.

Lasītāju balvu šogad saņēma Arnis Koroševskis par darbu Lielais noliedzējs, ko izdevusi Dienas grāmata.

Laureātiem tika pasniegtas LALIGABA lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas.

LALIGABA ekspertu komisijā līdzās tās priekšsēdētājai Ingmārai Balodei darbojās kultūras žurnāliste Anda Buševica, dzejnieks un rakstnieks Andris Akmentiņš, tulkotājs Dens Dimiņš, rakstniece un publiciste Ilze Jansone, dzejniece un ilustratore Lote Vilma Vītiņa un literatūrzinātnieks Ojārs Lāms.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. Tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par gada izcilākajiem darbiem.

Balvu organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība, atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Jelgavas tipogrāfija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja