Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 2. septembris
Lizete, Elīza, Zete

Līgatnē notiks Ziemeļeiropā pirmais rakstīšanai veltītais festivāls Rakstivāls

Svētdien, 11. augustā, radošajā kvartālā Zeit Līgatnē notiks pirmais rakstīšanai veltīts festivāls Rakstivāls, kas būs unikāls, vienas dienas festivāls, kāds nav bijis ne Baltijā, ne Ziemeļeiropā

Rakstīšanas, teksta, vēstījuma izprašana ir izšķiroši svarīga propagandas laikmetā, kad ātri uztverama digitālā informācija prevalē pār teksta kritisku analīzi. Festivālā tiks runāts arī par mākslīgā intelekta ietekmi.

“Raksta no bērnudārznieka līdz prezidenta kancelejai un Nobela prēmijai. Rakstīt var ikviens. Tā ir visdemokrātiskākā radošās izpausmes forma. Mēs visi ikdienā rakstām, bieži pat to neapzinoties. Festivālā izcili rakstnieki un dažādu jomu profesionāļi stāstīs par rakstīšanu, bet darbnīcās būs iespēja ķerties klāt atklāto paņēmienu izmēģināšanai praktiski. Speciālas darbnīcas būs arī bērniem, kā arī terapeitiskās rakstības darbnīcas pašdziedinošai pieredzei. Rakstīšana ir un nav pamatprasme – tā tāda ir, jo ir viena no pirmajām, ko apgūstam. Taču tās tālākais potenciāls lielākoties paliek neatklāts. Tāpat kā tikai retais apzinās, ka peld tekstu jūrā un ka rakstītajam vārdam ir milzīga ietekme ne tikai uz izglītību, mākslu, bet identitāti un nacionālo drošību,” saka viena no festivāla iniciatoriem un organizatoriem, rakstniece Inga Žolude.

Profesionāļi aplūkos rakstniecību ne tikai kā māksliniecisku izpausmi, bet pievērsīsies visdažādākajiem rakstīšanas aspektiem, tostarp par rakstīto valodu kā valodas ilgtspējas priekšnoteikumu un nacionālās kultūras un identitātes pamatu; pedagoģijas un psiholoģijas jomas pārstāvji aktualizēs rakstīšanas nozīmi bērna attīstībā un rakstīšanas iemaņu veicināšanu dažāda vecuma bērnu mērķauditorijā, tajā skaitā pusaudžiem; rakstīšana kā garīga, terapeitiska prakse un pašterapijas veids, kā arī rakstītais teksts ikdienā, publiskajā telpā, kā instruments dažādās profesijās, piemēram, žurnālistika, reklāmas joma, sabiedrisko attiecību jomas un citu profesiju pārstāvju ikdienā.

Katrā tēmā plānotas attiecīgo jomu profesionāļu prezentācijas. Paralēli notiks virkne meistardarbnīcu, lasījumi, Rakstivāla noslēgumā plānots koncerts un radošo darbnīcu rezultātu lasījumi.

Festivālā ar prezentācijām un runām uzstāsies Māra Zālīte, Nora Ikstena, Andris Akmentiņš, Ivars Šteinbergs, Edgars Šubrovskis, Aiva Rozenberga, Sanita Martena, Anda Baklāne, Valts Ernštreits, Rudīte Kalpiņa, Ērika Bērziņa, Nils Sakss Konstantinovs, Inga Bitēna un citi. Darbnīcas savukārt vadīts Luīze Pastore, Māra Upmane-Holšteine, Indra Sproģe, Haralds Matulis, Iveta Harija meita, Ivonna Zīle, Laura Lapiņa u.c.

Tēmu ietvaros tiks vadītas arī praktiskās rakstīšanas darbnīcas attiecīgajai mērķauditorijai, piemēram, plānota darbnīca bērniem, dziesmu tekstu rakstītājiem, terapeitiskā teksta darbnīca un starpdisciplināras teksta, vizuālās mākslas un kustības darbnīcas. Plānots arī koprakstīšanas aplis, rakstnieku iedvesmota ekskursija Līgatnē, grāmatu galds un citas aktivitātes.

Ja tev ir kaut viens iemesls rakstīt, tad Rakstivāls ir tavs festivāls! Šogad tas notiks pirmo reizi radošajā kvartālā Zeit, Līgatnē.

Festivāls norisināsies visas dienas garumā. Ieeja festivālā būs bez maksas.

Rakstivālu organizē biedrība Pilsoniskās iniciatīvas centrs sadarbībā ar radošo kvartālu Zeit. 

Vairāk informācijas par festivālu pieejama mājaslapā www.rakstivals.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja