Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LNB: Izdevējdarbības nozarē vērojamā lejupslīde var ieilgt

Latvijas Nacionālā bibliotēka ir apkopojusi Latvijas izdevējdarbības statistiku par 2019. gadu. Paralēli prognozējot 2020. un 2021. gada izdevējdarbības tendences Covid-19 pandēmijas ietekmē un salīdzinot pašreizējo situāciju ar 2007. gadā sākušos globālo finanšu krīzi, LNB prognozē, ka nozarē gaidāma lejupslīde.

"Šobrīd ir grūti precīzi prognozēt Covid-19 pandēmijas iespējamo ietekmi uz izdevējdarbības nozari Latvijā, taču ir skaidrs, ka 2020. gadā būtiski samazināsies Latvijā publicēto izdevumu skaits un to tirāža," norāda Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pētniece Elza Ungure. Turklāt, krīzei ieilgstot, 2021. gads var būt vēl grūtāks.

Finanšu krīzes vidusposmā, konkrēti – 2009. gadā,  grāmatu izdevēju skaits, salīdzinot ar 2008. gadu, samazinājās par 17%, izdoto grāmatu skaits saruka par 21%, bet to tirāža – par 33%, atgādina E. Ungure.

LNB rīcībā esošie dati par pašreizējo situāciju arī nav iepriecinoši. Piemēram, no šī gada 12. marta, kad valstī tika izsludināts ārkārtas stāvoklis, līdz 30. aprīlim LNB izdevējiem izsniegusi par 32,5% mazāk ISBN numuru (ISBN – starptautisks grāmatu standartnumurs, ko lieto monogrāfijas tipa izdevumos) nekā tajā pašā periodā 2019. gadā. Tas nozīmē, ka izdevēji Covid-19 pandēmijas dēļ ir spiesti kļūt piesardzīgāki, tuvākajā laikā plānojot publicēt mazāk izdevumu nekā iepriekš.

Vienlaikus izdevēju publiski paustā informācija nav motivējoša. Kā norāda Latvijas Grāmatizdevēju asociācija, martā nozarē vidēji vērojams apgrozījuma kritums par 30%, turklāt situācija turpina pasliktināties, tāpēc liela nozīme būs ne vien izdevēju spējai pielāgoties esošajai situācijai, bet arī nozarei pieejamajam atbalstam no valsts puses, kā arī tam, cik ilgā laika periodā izdosies pārvarēt pandēmiju un kā pēc tās mainīsies patērētāju uzvedība. Šobrīd atliek vien cerēt, ka nozare tomēr spēs atgriezties 2019. gada rādītāju līmenī.

Informācija par izdevējdarbību Latvijā 2019. gadā pieejama LNB krājumā Latvijas izdevējdarbības statistika 2019.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja