Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

LNB izstādē Vai grāmatai ir knābis? palīdz bērniem atrast lasītprieku

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 7. stāvā 27. novembrī plkst. 11.00 tiks atklāta izstāde bērniem Vai grāmatai ir knābis?. Izstādi rīko LNB Atbalsta biedrība, tās autori ir māksliniece Rūta Briede, dzejniece Inese Zandere un dizainers Artis Briedis, informēja LNB Atbalsta biedrības pārstāve Sanita Kitajeva.

Vai grāmatai ir knābis? ir izglītojoša interaktīva izstāde pirmsskolas vecuma bērniem un viņu ģimenēm, kas mudina bērnus lasīt, atklāt bibliotēkas, iepazīstina ar grāmatām un lasītprieku. Izstādē mazie pētnieki izsekos grāmatas ceļam no rakstnieka radīta stāsta līdz grāmatplauktam. Bērni, paši darbojoties, varēs noskaidrot, kur rodas grāmatas, kā ienākt grāmatā, iemācīties sacerēt stāstus, iejusties mākslinieka lomā, iepazīt burtus un redzēt, kā tie satiekas vārdos. 

LNB Atbalsta biedrības direktore Karina Pētersone: "Pēdējie starptautisko pētījumu rezultāti ir satraucoši – Latvijas bērnu lasītprasme pasliktinās, ir daudz bērnu, kuri neprot lasīt vai izlasīto tekstu nesaprot. Ar šo izstādi un lasīšanas veicināšanas programmu Grāmatu starts LNB Atbalsta biedrība šim jautājumam pievērš visas sabiedrības uzmanību un iesaistās risināšanā - uzrunā nākamos lasītājus un viņu ģimenes, iedvesmo lasīt un atklāt bibliotēkas kā interesantas un mūsdienīgas vietas. Lasītprasme ir pamatā tik daudzām dzīves kvalitātēm – zināšanām, personības attīstībai, radošumam, sasniegumiem."

LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova: "Grāmatas iegūst nozīmi cilvēka dzīvē ļoti agrā vecumā. Mūsu smadzenes visintensīvāk attīstās pirmajos trīs dzīves gados, to nedrīkst nokavēt! Programmu Grāmatu starts uzsākām 2007. gadā, bet sabiedrības lielāka iesaistīšanās notikusi, projektam esot LNB Atbalsta biedrības paspārnē. Kopīga lasīšana vai tālāka darbošanās ar grāmatu, to lasot un skatoties, apspriežot un spēlējoties vai citādi mijiedarbojoties, veicina bērna kognitīvo, emocionālo un sociālo izaugsmi. Šis process lieliski nostiprina bērna un vecāku attiecības un veido bērna pašcieņu. Novēlu veiksmīgu ceļojumu izstādei un daudz lasītāju mūsu sabiedrībai!"

Dzejniece Inese Zandere: "Šī izstāde domāta maziņiem. Tā, piepalīdzot pieaugušajiem, ir pētāma pašu acīm un rociņām. Grāmata tajā ir parādīta kā radoša darbība, kurā piedalās rakstnieks, mākslinieks, izdevējs, tipogrāfs, lasītājs, bibliotekārs, kas visi kopā atklāj grāmatas gudrību un skaistumu. Bet tā ir arī lieta, ko var aptaustīt, kam ir savs ķermenis, viela, uzbūve, kārtība. Un tā ir arī vieta un iespēja rotaļai, izdomai, ģimenes kopā būšanai."

Māksliniece Rūta Briede: "Grāmatā Vai grāmatai ir knābis? Elmārs atrod grāmatu pilnu ar burtu skudriņām! Tās, šoreiz īstas, paslēpušās arī izstādes stendos un gaida, kad tiks sameklētas. Ja vēl neproti lasīt burtu skudras, nāc uz izstādi un sameklē īstās!”

Izstāde veidota LNB un LNB Atbalsta biedrības lasīšanas veicināšanas programmā Grāmatu starts pēc Ineses Zanderes un Rūtas Briedes bilžu grāmatas Vai grāmatai ir knābis? motīviem.

LNB Bērnu literatūras centra lasītavā (7. stāvā) izstāde būs skatāma līdz 30. decembrim.

Pēc tam tā kļūs par ceļojošo izstādi, ko varēs apmeklēt daudzās Latvijas bibliotēkās.

Ieeja – bez maksas. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja