Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Notiks Morisam Māterlinkam veltīts piemiņas vakars

10. martā plkst. 16 Jāņa Akuratera muzejā notiks dramaturģisku, dzejisku un muzikālu noskaņu vakars Moriss Māterlinks... Un par Māterlinku Latvijā, kurā pēdējo reizi varēs arī apskatīt Latvijas Mākslas Akadēmijas Scenogrāfijas nodaļas studentu darbus izstādē Atrasts tulkojumā .Moriss Māterlinks ir viens no 19.

gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma nozīmīgākajiem beļģu rakstniekiem simbolistiem, kuram šogad ir 150. jubileja. Viņa dramaturģijas darbi aizrāvuši Konstantinu Staņislavski, Vsevolodu Meierholdu, Gordonu Kreigu, Antonēnu Arto, kā arī latviešu režisorus, kuri ir iestudējuši Māterlinka lugas Zilais putns, Māsa Beatrise un citas.Arī mūziķiem – kopumā ap 80 komponistu, viņu starpā Klodam Debisī un Žanam Sibēliusam – Māterlinka darbi bijuši iedvesmas avots. Šie fakti tikai apliecina simbolisma un Morisa Māterlinka darbu daudzslāņainību un dziļumu, kas tiem ļauj būt aktuāliem jau vairāk nekā simts gadus.Dzejnieks, rakstnieks un kultūras darbinieks Jānis Akuraters arī bija Māterlinka daiļrades iedvesmots. 1913. gadā – divpadsmit gadus pēc lugas iznākšanas franču valodā – Akuraters pirmais un līdz šim arī vienīgais latviešu valodā iztulkoja Māterlinka lugu Māsa Beatrise. Savu versiju par šo lugu mūsdienīgā izpildījumā izstādē Atrasts tulkojumā piedāvā topošais scenogrāfists Rūdolfs Baltiņš.Pasākumā piedalīsies Latvijas Kultūras akadēmijas lektore Simonas Valke, skanēs Māterlinka dzeja franču un latviešu valodā Lukasa Lappuķes un Madaras Ulmes lasījumā un franču mūzika.Šis vakars būs viens no pirmajiem Morisam Māterlinkam veltītajiem pasākumiem Latvijā viņa 150. jubilejas gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja