Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pasaules grāmatu un autortiesību dienā UNESCO aicina lasīt grāmatas, lai stātos pretim izolācijai

Šodien atzīmē Pasaules un autortiesību dienu, kuras mērķis ir godināt grāmatu autorus, kā arī aicināt cilvēkus pievērsties gan grāmatu lasīšanai, gan rakstīšanai, gan autoru tiesību aizsardzībai.

1995. gadā Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) noteica 23. aprīli par Pasaules grāmatu un autortiesību dienu, uzskatot, ka labākais veids, kā veicināt lasīšanu un izplatīt grāmatas ir Grāmatu un autortiesību atzīmēšana starptautiskā mērogā.

UNESCO tīmekļvietnē rakstīts, ka laikā, kad vairums skolu visā pasaulē ir slēgtas un cilvēkiem ir jāierobežo laiks, ko viņi pavada ārpus mājām, vajadzētu izmantot grāmatu spēku, lai cīnītos ar izolāciju, nostiprinātu saites starp cilvēkiem, paplašināt mūsu redzesloku.

"Aprīlī un visa gada garumā ir svarīgi atvēlēt laiku lasīšanai, darot to vienatnē vai kopā ar atvasēm. Šis ir laiks, kad jāsvin lasīšanas nozīme, jāveicina bērnos lasītprieks un jāsekmē patika pret literatūru dzīves garumā," norādīja UNESCO.

Pasaules literatūrā 23. aprīlim ir teju simboliska nozīme. Šajā dienā mūžībā aizgājuši tādi literatūras grandi kā angļu dzejnieks, dramaturgs un aktieris Viljams Šekspīrs, spāņu rakstnieks Migels de Servantess un Peru dzimušais literāts Inka Garsilaso de la Vega.

Šī datuma izvēle UNESCO Ģenerālajā konferencē, kas notika 1995. gadā Parīzē, bijusi dabiska izvēle, lai tādējādi 23. aprīlī visā pasaulē izrādītu cieņu kā grāmatām, tā autoriem, iedrošinot cilvēkus lasīt. Izrādot atbalstu grāmatām un autortiesībām, UNESCO iestājas par radošumu, dažādību un vienlīdzīgas iespējas grāmatu pieejamībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja