Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Patības atkailināšanās. Erotiskās dzejas lasījumi ar sešu dzejnieču oriģināldarbiem

"Erotika ir nepelnīti ikdienā piemirsta – vai drīzāk neizprasta – cilvēciskās pieredzes daļa. Tas ir neskaidrs jēdziens, kas daudzos raisa pretrunīgas reakcijas, jo bieži vien tiek nevietā vulgarizēts vai padarīts par reklāmas rīku," sešas latviešu dzejnieces ielūdz uz tiešsaiknes erotiskās dzejas lasījumiem, kuru pirmizrāde notiks šodien, 15. februārī, plkst. 19 sociālajā tīklā Facebook.com un kuri pievērsīsies mūsdienu latviešu literatūrā izsīkušajam žanram, kura viens no spilgtākajiem pārstāvjiem ir Edvarts Virza (1883–1940).

Daļa no lasījumos iesaistītajām autorēm ir jaunas balsis latviešu literatūrā, daļa aktīvi publicējas dažādos Latvijas un ārzemju literārajos medijos. Šis būs dzejnieču pirmais kopprojekts šādā sastāvā. Tajā izskanēs aptuveni trīsdesmit oriģināldarbu gan latviešu, gan arī krievu valodā, kas iemiesos ļoti atšķirīgas izpratnes un izjūtas par erotikas jēdzienu un par erotiku kā tādu. Pirms gaidāmajiem lasījumiem aicinājām visas sešas projekta dalībnieces atbildēt uz jautājumu par to, ko katra no viņām saprot ar vārdu salikumu "erotiskā dzeja".

 

Terapeitiskā funkcija

"Erotiskā dzeja (un dzeja vispār) ir kaut kas, kā ļoti mūsdienu pasaulei pietrūkst. Laikā, kad intimitāte ir vai nu pārāk komercializēta, vai ikdienas steigā tai vispār nepietiek laika, ir nepieciešams kāds vai kaut kas, kas aicina apstāties, uzelpot un brīdi veltīt tikai refleksijai par sevi un savām ķermeniskajām un emocionālajām izjūtām. Par šādu "kaut ko" var ļoti labi kalpot erotiskā dzeja, kādas pasaulē nav daudz, bet kādas pēc 15. februāra pasaulē noteikti būs mazliet vairāk," uzskata viena no projekta dalībniecēm, dzejniece un antropoloģe Krista Anna Belševica, kura 2017. gadā ir laidusi klajā savu debijas dzejoļu krājumu Medījot dzīvi.

"Manā izpratnē jebkurai dzejai ir terapeitiska funkcija, bet erotiskā dzeja ir papildus seksuāli terapeitiska. Erotika ir vēlme pieskarties nezināmajam citam un saplūst ar to. Bet dzeja ir filozofiskās domas izpausme valodas mākslā, tādējādi erotiskā dzeja ir seksualitātes metafizika," savās pārdomās dalās dzejniece un māksliniece Jeļena Glazova, kuras darbu sarakstā ir trīs dzejoļu krājumi – Transfēri (2013), Plasma (2014) un Alkatība (2019).

"Erotiskajā dzejā vārds ir tas skatiens, kas atsvabina no liekā un liek ievibrēt vilkmes nogrieznim. Manuprāt, īpaša intensitāte piemīt priekšmetiem un parādībām, kas tekstuāli ieskatās lasītājā un iegrīļo. Reizē trausls un ļoti pārliecinošs skaistums, kas asociējams ar reti laba kino noklausīšanos aizdurvē tikai ar savu vizuālo pienesumu," salīdzina dzejniece un māksliniece Evelīna Andžāne, kura ir arī radījusi tiešsaiknes erotiskās dzejas lasījumu vizuālo noformējumu ar visu sešu dalībnieču klātbūtni ilustrācijā.

 

Sapnis par iekāri

"Erotiskā dzeja varētu būt viens no kairinošākajiem tekstiem gan lasītājam, gan pašam dzejniekam. Tā ir priekšspēle. Kā noteiktas gaidas dzeja rada intīmu telpu, vedinot cilvēku uz paša priekšstatos radītu kulmināciju," atklāj dzejniece Paula Lūcija Lejiņa, kura ir bijusi Latvijas Rakstnieku savienības kultūrizglītības programmas Literārā akadēmija un Latvijas skolēnu un jauniešu literāro darbu konkursa Aicinājums laureāte.

"Erotiskā dzeja, manuprāt, ir dzeja, kas vienlīdz spēcīgi jāsajūt gan ar ķermeni, gan ar prātu; aktīva iztēles darbība, kas ļauj pietuvoties "ir" un "var būt" saplūsmei. Sapnis par iekāri," raksturo dzejniece un režisore Kristiāna Šuksta, kura šobrīd turpina studijas Latvijas Kultūras akadēmijā un aktīvi iesaistās latviešu dzejas procesos.

"Erotiskā dzeja, manuprāt, ir tā, kurā es apceru savas patības atkailināšanos pasaules un notikumu (kā vērotāju) priekšā. Vai drīzāk – centienus atbrīvoties no kauna, ko izjūtu, zinot, ka pasaule vēro mani, kauna no savām alkām, gribas un arī miesiskuma. Bieži vien erotiskā dzeja man saistās ar kauna un nepārvaramas vēlmes izpausties sinerģiju," norāda dzejniece un eksistenciālisma entuziaste Elīna Vendija Rībena, kura ir šī projekta galvenā koordinatore un video montāžas autore.

Jāatzīmē, ka dzejniecēm ir tikusi dota brīva vaļa izvēlēties, kā noformēt savu lasījuma fragmentu, tādējādi akcentējot viņu neatkārtojamo pasaules pieredzi – tai skaitā erotisko –, kas projektu padara par ne vien audiāli, bet arī vizuāli baudāmu, dzejnieču netiešā mijiedarbībā radušos mākslas darbu. Lai piedalītos pirmizrādes vērošanā, iepriekš minētajā laikā ir jādodas uz fb.me/e/3pNeufC2M vai arī Facebook.com meklētāja jāieraksta vārdi "Erotiskie tiešsaiknes lasījumi".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja