Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Paziņoti Latvijas Literatūras gada balvas nominanti; Mūža balva - dzejniecei Dainai Avotiņai

29. martā nosaukti Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) nominanti piecās kategorijās un speciālbalvu ieguvēji. Mūža balvu par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas literatūrā ekspertu komisija nolēmusi piešķirt dzejniecei, prozaiķei un tulkotājai Dainai Avotiņai.

Jau vēstīts, ka šogad LALIGABA ekspertu komisija lēmusi iesniegtos darbus vērtēt divās kārtās. Lai būtu iespējams izcelt vairāk darbu, kas uzskatāmi par ievērojamu un nozīmīgu pagājušā gada veikumu, februārī tika publiskots “garais” saraksts, savukārt tagad paziņots fināla nominantu saraksts:

Dzeja

  • Arvis Viguls Blusu cirks, Neputns
  • Henriks Eliass Zēgners Paradīze, Neputns
  • Inese Zandere Mantojumi, Neputns
  • Ruta Štelmahere Kalps, Neputns

Proza

  • Anna Auziņa Mājoklis. Terēzes dienasgrāmata, Ascendum
  • Inga Žolude Vendenes lotospuķe, Dienas grāmata
  • Lauris Gundars Svešam kļūt, Dienas grāmata
  • Māris Bērziņš Nākotnes kalējs, Dienas grāmata
  • Svens Kuzmins Dizažio, Dienas grāmata

Tulkojumi

  • Arkādijs Dragomoščenko Elēģijas, Arvis Viguls, Orbīta
  • Česlavs Milošs Dāvana, Ingmāra Balode, Neputns
  • Jakuba Katalpa Vācieši, Jānis Krastiņš, Pētergailis
  • Oušens Vongs Uz zemes īsu brīdi brīnišķi, Ieva Lešinska, Jānis Roze
  • Roberts Valzers Laupītājs, Dens Dimiņš, Orbīta

Bērnu literatūra

  • Inese Zandere Divas Almas, Liels un mazs
  • Laura Vinogradova Tētis un suns, Zvaigzne ABC
  • Lote Vilma Vītiņa Ūdenstornis, Liels un mazs
  • Luīze Pastore Laimes bērni, Liels un mazs

Debija

  • Anna Belkovska Veranda, Valters Dakša
  • Džena Andersone Dadži, Zvaigzne ABC
  • Edvards Kuks Vadi, Neputns

Ekspertu komisija lēmusi šogad piešķirt divas speciālbalvas – par pasaules literatūras, kultūras un mākslas vēsturē būtisku tekstu aktualizēšanu balvu saņems izdevniecības Neputns izdevums Manifests. No futūrisma līdz mūsdienām, kuru sastādījis literatūrzinātnieks un dzejnieks Artis Ostups, savukārt par latviešu autoru darbu tulkojumiem itāļu valodā tiks godināta tulkotāja Margarita Karbonaro (Margherita Carbonaro).

Par nozīmīgu ieguldījumu literatūrā Mūža balva piešķirta Dainai Avotiņai – viņas veikums latviešu literatūras attīstībā vērtējams vairākos virzienos. Lasītāji Avotiņu iepazinuši kā jūtās sakņotas dzejas un apkārtējās pasaules vērojumā balstītas prozas autori, kā ražīgu augstvērtīgas lietuviešu literatūras tulkotāju un šīs kaimiņu kultūras popularizētāju Latvijā, un arī kā latviešu dzejas attīstības veicinātāju.

Šis ieguldījums latviešu dzejas attīstībā 20. gs. 60. gados sniegts, aktīvi piedaloties Dzejas dienas tradīcijas un oriģināldzejas antoloģijas Dzejas diena izveidē, kā arī veicinot latviešu dzejas krājumu izdošanu ārpus Latvijas.

"Daina Avotiņa bijusi klātesoša visās latviešu literatūras norisēs kopš 20. gs. 50. gadiem un allaž saglabājusi godīgu, atklātu un arī paškritisku attieksmi pret savu veikumu. Viņas ieguldījumu lietuviešu literatūras attīstībā vispirms novērtējuši lietuvieši, piešķirot viņai Virsnieka krustu “Par nopelniem Lietuvas labā”. Viņas nozīme latviešu literatūras attīstībā novērtēta 2015. gadā, kad viņai piešķirts Triju zvaigžņu ordenis. Latvijas literatūras balva par mūža ieguldījumu ir likumsakarīgs Dainas Avotiņas radošā darba mūža novērtējums,” uzsver LALIGABA ekspertu komisija.

Daina Avotiņa dzimusi 1926. gadā Valmierā, studējusi Latvijas Valsts Universitātes Vēstures un filoloģijas fakultātes Latviešu valodas un literatūras nodaļā. No 1951. gada strādājusi Latvijas Valsts izdevniecībā par redaktori un Oriģināldaiļliteratūras redakcijas vadītāju, bijusi laikraksta Literatūra un Māksla galvenā redaktora vietniece, vadījusi Rakstnieku savienības Literatūras propagandas biroju, organizējusi Dzejas dienas.

LALIGABA ekspertu komisijā darbojas dzejniece Ērika Bērziņa, rakstniece Andra Manfelde, tulkotājs Raimonds Jaks, dzejniece un publiciste Liāna Langa, dzejnieks un literatūrkritiķis Ivars Šteinbergs un literatūrzinātniece un literatūrkritiķe Agija Ābiķe-Kondrāte. Komisijas priekšsēdētāja literatūrzinātniece Zanda Gūtmane.

LALIGABA apbalvošanas ceremoniju varēs vērot 1. maijā Latvijas Televīzijas pārraidē, kas top sadarbībā ar teātra trupu Kvadrifons.

Lasītāju balva tiks noteikta publiskā balsojumā sadarbībā ar sabiedrisko mediju portālu LSM. Balsot būs iespējams no 29. marta līdz 22. aprīlim LSM interneta vietnē www.lsm.lv

Pirms apbalvošanas ceremonijas Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā 8. aprīlī pulksten 19.00 notiks balvai nominēto dzejnieku lasījumi, bet 14. aprīlī pulksten 18.00 prozas lasījumi.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. Tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par gada izcilākajiem Latvijas rakstniecībā publicētajiem darbiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja