Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Vēstures muzejs laidis klajā grāmatu par Latvijas arheoloģisko senlietu kolekcijām Vācijas muzejos

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) laidis klajā Dr.hist., LNVM Arheoloģijas departamenta pētnieces Ingrīdas Līgas Virses darbu Latvijas arheoloģisko senlietu kolekcijas Vācijas muzejos.

Tas ir trešais izdevums LNVM publikāciju sērijā Latvijas kultūrvēsturiskais mantojums ārzemju krātuvēs, portālu Diena.lv informē LNVM pārstāvji.

Arheoloģiskās senlietas no Latvijas Vācijas muzeju krājumā ir nozīmīga mūsu kultūrvēsturiskā mantojuma daļa. Tās ne vien papildina Latvijas senvēstures avotu kopumu, bet ir arī spilgta jaunāko laiku vēstures liecība. Ar šo izdevumu pētnieku rīcībā tik nodots materiāls, kas līdz šim bija tikpat kā nezināms un reti izmantots pētījumos. Publikācijā aplūkota Vācijas muzeju Latvijas senlietu kolekciju izveides vēsture, katalogā uzskaitīti priekšmeti, kuri pašlaik atrodas muzeju krājumā. Izdevumu papildina bagāts ilustratīvais materiāls, atradumu vietu saraksts latviešu un vācu valodā.

Arheoloģiskās senlietas no Latvijas glabājas vairākos Vācijas muzejos. Vislielākās kolekcijas no Latvijas atrodamas Aizvēstures muzejā Berlīnē, ievērojams skaits arheoloģisko senlietu no Latvijas ir Romiešu-ģermāņu centrālajā muzejā Maincā un Ģermāņu Nacionālajā muzejā Nirnbergā. Neliela kolekcija pieder arī Šlēzvigas Holšteinas zemes arheoloģijas muzejam Šlēzvigā.

Senlietas no Vidzemes, Kurzemes un Zemgales šajos muzejos nonākušas gan kā dāvinājumi, gan kā mērķtiecīgi muzeju iepirkumi jau sākot ar 19.gadsimta otro pusi. Jaunākais ir dāvinājums Šlēzvigas muzejam 2004. gadā. Līdz Otrajam pasaules karam minētajos muzejos glabājās vairāk nekā 1200 priekšmetu no Latvijas, no tiem līdz mūsu dienām saglabājušies nedaudz vairāk kā 300. Berlīnē un Maincā senlietas ir izvietotas arī pastāvīgajā ekspozīcijā.

Pazīstamākās ir 11.-12.gadsimta Daugavas lībiešu Aizkraukles kapulauka atradumu kolekcija, 11.-13.gadsimta senlietas no Gaujas lībiešu uzkalniņkapiem Turaidas Pūteļos, vidējā un vēlā dzelzs laikmeta latgaļu senlietas no Ķeipenes Saliņu kapulauka, savrupatradumi no zemgaļu apbedījumu vietas Vecsaules Čapānos.

Vācijas muzeju kolekcijās šīs senlietas nonāca pateicoties tādiem ievērojamiem senvēstures pētniekiem kā Frīdrihs Krūze, Rūdolfs Virhovs, Karls Georgs Zīverss, Karls Bojs, bagātas senlietu kolekcijas iepirktas no Eduarda Hollberga un Paula Sellmera.

Izdevumu Latvijas arheoloģisko senlietu kolekcijas Vācijas muzejos var iegādāties Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja