Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

XX gadsimts 12 krampīgu rakstnieču acīm - stāstu krājums Mēs. XX gadsimts

Ja lasīsiet šo grāmatu, pamanīsiet, ka stāsti ir ļoti dažādi - no precīzām autobiogrāfiskām atmiņām līdz īsteniem inscenējumiem. Kas īsti ir vēsturiskā literatūra XXI gadsimtā? Rakstniece Gundega Repše izsaka cerību, ka viņas iniciētais un izdevniecībā Dienas grāmata klajā laistais divpadsmit autoru stāstu krājums _Mēs. XX gadsimts _rosinās diskusijas par šo jautājumu literatūrzinātnieku vidū.

Saprotot, ka latviešiem tuvāko desmit vai pat divdesmit gadu laikā netaps filmas par mūsu pašapzināšanās vienu no būtiskākajiem avotiem - tuvo un tālo vēsturi - , G. Repšei šķitis īstais brīdis uzrunāt latviešu spēcīgākās un krampīgākās rakstnieces, lai izveidotu redzējumu prozas valodā par Latvijas jaunāko laiku vēsturi, sākot ar brīvības cīņām pagājušā gadsimta sākumā. Grāmatas ievadvārdā idejas iniciatore skaidro sieviešu autoru izvēli, norādot, ka, pirmkārt, viņas 99 procentos gadījumu tur vārdu un ir atbildīgas, un, otrkārt, daudz nopietnāks iemesls esot saistīts ar vēstures un sievietes attiecībām joprojām patriarhālajā Latvijā. Par nožēlu, mūsdienās arvien biežāk varot lasīt diskriminējošas un nievājošas pasāžas, šķirojot literārus darbus pēc autora dzimuma, nevis mākslas pazīmēm. Ilze Jansone, Inga Žolude, Andra Neiburga, Kristīne Želve, Nora Ikstena, Ieva Melgalve, Inga Ābele, Dace Rukšāne, Andra Manfelde, Maira Asare un Laima Muktupāvela - rakstnieces, kas, ilgi nedomājot, piekrita piedalīties un radīt savu stāstu par XX gadsimtu.

«Dalot rakstniecēm vēstures periodus, sākotnēji vēlējos, lai jaunākajām tiktu tālākie notikumi, lielāka ņemšanās un iešana dziļākos vēstures pētījumos, bet dažām bija savas prasības, ko ņēmu vērā. Beigās attapos, ka man pašai ir palicis vien kakla laužamais gabals - Baigais gads. Mīļuprāt pieņēmu, jo pati biju tādu avantūru sabrūvējusi un pašai vien tā jāizstrebj,» Dienai stāsta G. Repše.

Ieva Melgalve, kurai tika piešķirts vācu okupācijas periods Otrā pasaules kara laikā, Dienai atzīst, ka nav eksperte vēstures jomā un īpaši par to neinteresējas, tomēr, gatavojot stāstu, saņēmusies un iedziļinājusies konkrētajos vēstures notikumos. «Lasot par šo periodu, aptvēru, ka ļoti daudzi autori ne tik daudz apraksta faktus, cik cenšas interpretēt vēsturi tā, lai, piemēram, latvieši, krievi vai vācieši būtu labie,» savā jauniegūtajā pieredzē dalās rakstniece. «It kā tam mūsdienās būtu kāda nozīme... Bija licies, ka vēsture ir mazliet objektīvāka, tomēr tā nav.» Šajā ziņā I. Melgalve, krājuma stāsta Laimdotas atbrīvošana autore, ir pārliecināta, ka vēsture un literatūra ir tuvas zinātnes. «Literatūra arī ir aptuvena,» viņa saka. Uz jautājumu, vai stāsta veidošana iedvesmojusi strādāt vēsturiskajā žanrā arī turpmāk, rakstniece, ne mirkli nešauboties, atteic: «Ne tuvāko desmit gadu laikā!» Neesot ne vajadzīgās erudīcijas, ne zināšanu, ne pacietības, lai ķertos klāt vēsturiska romāna rakstīšanai.

Krājuma stāsta Saules pulksteņa protokols autore Andra Manfelde, kuras kontā jau ir vēsturisks atmiņu tēlojums Zemnīcas bērni par tuviniekiem Sibīrijā, no personiskā redzespunkta aprakstīja XX gadsimta 70. gadus. «Kad biju stāvoklī, sapratu, ka cilvēku veido arī tas, kas bijis pirms viņa - visa apkārtējā vide, ne tikai viņa vecāki. Diemžēl stāstā man tik gudri un smalki neizdevās - es vienkārši norakstīju tajā savu bērnību.» Rakstniece ir pārliecināta, ka mūsos visos dzīvo XX gadsimts, un ne tikai tāpēc, ka tajā laikā esam dzimuši. «Tas bija tik spēcīgs un savāds laiks, savukārt šodien pasaule ir tik ļoti mainījusies, ka būtu svarīgi ar tādu klātesmi pabūt piedzīvotajā laiktelpā. Manuprāt, tieši tas ir literatūras uzdevums un brīnums,» - tā A. Manfelde.

Stāstu krājums Mēs. XX gadsimts. Izdevniecība Dienas grāmata, 2011, 270 lpp.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja