Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Arsenālā būs skatāma Paulas Zariņas-Zēmanes personālizstāde Bangojošās pasaules miera punkts

No 21. jūlija līdz 20. augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā būs skatāma Paulas Zariņas-Zēmanes personālizstāde The Still Point of the Turning World / Bangojošās pasaules miera punkts, informēja muzeja Preses centra vadītāja Natālija Sujunšalijeva.

Impulsu šāda tēlaina izstādes nosaukuma izvēlei gleznotājai Paulai Zariņai-Zēmanei devis amerikāņu-angļu literāta un dramaturga Tomasa Stērnsa Eliota (Thomas Stearns Eliot, 1888–1965) dzejoļu krājums Četri kvarteti (1943). Tajā lasāma frāze par kādu līdzsvara punktu, kurā visas pasaules pretrunas satiekas harmonijā. Paulas Zariņas-Zēmanes gadījumā bangojošās pasaules miera punkts rodams katrā no darbiem, kuros ir meklēts starpstāvoklis garīgajai un zemes pasaulei. Pārāk liela kustība padara mūs uztrauktus, turpretī nevirzīšanās uz priekšu liek garlaikoties. Māksliniece glezno vietas, kas sniedz cilvēkam iespēju baudīt klusumu un mieru – pat tad, ja pasaule apkārt griežas ātrāk nekā jebkad.

Paulas Zariņas-Zēmanes jaunākie darbi attālinās no dabas atveidojuma, ļaujot skatītāja iztēlei līdzdarboties arvien vairāk. Tās ir autores ainavās uztvertās asociācijas – mistiski brīži, īstenoti lielformāta tonāli jutīgās eļļas gleznās, kurās ik pa laikam ienāk kāds tēls. Ikviens triepiens ir kā emocionāls, bet mērķtiecīgs process, kas piepilda audeklu ar smalkām, pat reizēm nemanāmām piedzīvoto mirkļu refleksijām, radot bezgalīgu un dziļu apziņas plūdumu.

Paula Zariņa-Zēmane ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūru Glezniecības nodaļā. Viņai notikušas vairākas nozīmīgas personālizstādes galerijā Māksla XO, kā arī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā un fonda Mākslai vajag telpu Vasaras mājā. 2016. gadā autores darbi bija skatāmi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls projekta Spriedze. Jaunie Latvijas glezniecībā III ietvaros, kā arī Cēsu Mākslas festivāla izstādē Laikmetīgā ainava Vecajā alus brūzī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja