Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Rīgas biržā būs skatāma Rietumu Bankas Latvijas glezniecības kolekcijas izstāde

Mākslas muzejā Rīgas birža no 28.aprīļa līdz 28.maijam būs apskatāma Latvijas mākslinieku glezniecības darbu izstāde no Rietumu bankas kolekcijas Laikmeta refleksijas, informēja bankas pārstāvji.

Izstādē būs iekļauti aptuveni 50 darbu, kas radīti laika periodā no 20.gs. 20. līdz 90. gadiem, starp tiem arī tādi, kas tiek eksponēti pirmoreiz.

Gaidāmā izstāde noslēdz pasākumu ciklu, kas veltīts 30. gadadienai, kopš Rietumu banka 1992. gada rudenī sāka apkalpot savus pirmos klientus.

"Mēs priecāsimies glezniecības cienītājiem un speciālistiem parādīt mūsu krājuma labākos darbus, kuri izstādei atlasīti, sadarbojoties ar muzeja speciālistiem. Banka pamatoti lepojas ar savu kolekciju, kura jau sen ir kļuvusi par daļu no mūsu identitātes. Un centrālo vietu tajā ieņem Latvijas mākslas klasiķu darbi.

Rietumu bankas kolekcija mūsu valstī ir labi zināma, taču praktiska iespēja iepazīties ar tās labāko daļu līdz šim bijusi tikai bankas darbiniekiem un klientiem, kuri zina: gleznas un skulptūras ir izvietotas mūsu darba vietās – tās strādā kopā ar mums, radot noskaņu radošam intelektuālam darbam.

Daudzas no šīm gleznām jau ilgus gadus nav pametušas bankas ēkas sienas, un gaidāmā izstāde padara tās pieejamas plašam latviešu tēlotājmākslas cienītāju lokam. Rietumu bankas vārdā vēlu viņiem gūt baudu un pozitīvas radošas enerģijas lādiņu, kas ir tik nepieciešami mums visiem ikdienas dzīvē un darbā," – saka Jeļena Buraja, Rietumu bankas valdes priekšsēdētāja.

Rietumu bankas mākslas priekšmetu - gleznu, grafiku, skulptūru – kolekcijas pirmsākumi attiecas uz 1990. gadiem. Tajā var izdalīt divus spārnus, divas svarīgas daļas: ļoti interesanta Rietumeiropas un Amerikas autoru darbu izlase un latviešu glezniecības kolekcija, kura pēc apjoma ir krietni liekāka par "rietumu" daļu.

"Izstādes ekspozīcijai izvēlēta tieši Latvijas mākslinieku 20. gadsimta gleznu izlase, jo tā uzrāda sava laikmeta realitātes pārdzīvojumu, kas atspoguļots Eiropas mākslas tradīcijā, taču ar Latvijas redzējumu un pieskārienu. Tā apvieno emocijas, kuras jūt mākslinieks un skatītājs, un tā ir par degsmi dzīvot, pateicoties vai par spīti laikmetam.

Ainava un klusā daba ir vienas no populārākajām kolekcijas glezniecības tēmām, kas raksturo arī kultūrvidi. Mežu tāles, upes līči, jūras krasts un pilsētu skati, tāpat kā priekšmeti un ziedi spēj aktīvi paust radošās personības garu. Šie motīvi iedvesmojuši Konrādu Ubānu, Aleksandru Beļcovu, Ludolfu Libertu, Eduardu Kalniņu, Leo Svempu, Rūdolfu Pinni, Valdi Kalnrozi, Imantu Vecozolu un daudzus citus. Savukārt cilvēks visās savās izpausmēs vienmēr interesējis Jāni Ferdinandu Tīdemani, Jāni Pauļuku un Džemmu Skulmi. Saikne, kas vieno šos darbus, ir personiska un subjektīva, kā jau tas privātkolekcijās mēdz būt, kad pragmatiskie apsvērumi iet roku rokā ar iracionālu impulsu – patīk, un viss. Tai pašā laikā tā ir būtiska Latvijas mākslas vēstures daļa, kas uz neilgu laiku tagad pieejama publiski, jo ikdienā mākslas darbi atrodas bankas darba telpās.

Izvēle akcentēt jubilejas reizē kultūras vērtības ir likumsakarīga – Rietumu Banka ir ilggadēja dažādu mākslas projektu atbalstītāja. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar banku īstenojis tādas vērienīgas izstādes un katalogu izdošanu kā Gaismas metafizika. Ivana Aivazovska glezniecība (2021), Leons Baksts un viņa laiks (2016), līdz šim lielāko Faberžē juvelieru nama darbu skati Latvijā (2012), Ārzemju mākslas muzeja 20. gs. sākuma beļģu mākslas kolekcija (2010), 19.–20. gadsimta krievu glezniecība no LNMM kolekcijas Patiesība un skaistums (2009), Indonēzijas kultūras un amatniecības dienas (2009), Sevras porcelāns. 18. – 21. gadsimts festivāla Francijas pavasaris ietvaros (2007) un citus," – teikts izstādes anotācijā, kuru sagatavojuši Mākslas muzeja Rīgas birža speciālisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja