Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Atklās horeogrāfei Pīnai Baušai veltītu fotoizstādi

No 1.aprīļa līdz 3.maijam Gētes institūtā būs aplūkojama slavenajai vācu horeogrāfei Pīnai Baušai veltīta fotoizstāde “In Memoriam Pina Bausch”, informēja Gētes institūta pārstāve Antra Balode. Izstāde tiks atklāta, ieskandinot 15.Starptautisko baleta festivālu. Savukārt no 12.maija līdz 11.jūnijam izstāde būs aplūkojama Daugavpils universitātē.

Izstādes laikā, 14. un 21.aprīlī Gētes institūtā Rīgā  tiks demonstrētas arī filmas ar un par P.Baušu, atklāja A.Balode. P.Bauša aizsaulē aizgāja 68 gadu vecumā 2009. gada 30.jūnijā.“Pīna Bauša nekad neinteresējās par tīro, absolūto un abstrakto deju un tukšu kustību. Viņas interese bija teatrāli tēli, sociālkritiski motīvi un reālistiski elementi. Un tāpēc bija pilnīgi loģiski, ka horeogrāfes dejotāji bija nevis vienkārši mēmi dejotāji, bet gan mākslinieki, kam uz skatuves bija arī jādzied un jārunā. Viņas dejotāji kļuva par indivīdiem ar savu aizraušanos, dīvainībām un trikiem. Unikāls bija veids, kā Pīna Bauša ar jautājumiem spēja panākt savu dejotāju pilnīgu sevis atklāšanos,” par mākslinieci stāsta A.Balode.  Astoņdesmitajos gados viņa attīstīja savu uzvedumu stilu – reālā tā radīšana vienmēr sekoja pēc intensīva izpētes darba, ko dažādās valstīs veica visa kompānija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PĪNAS BAUŠAS FILMU VAKARI

Trešdien, 14.04.2010. / 18:30
Ieeja: bez maksas.

„Meklējot deju – Pīnas Baušas citādais teātris”

(The Search for Dance – The Other Theatre by Pina Bausch, Director: Patricia Corboud)
Režija: Patrīsija Korbū, 1993, 29 min., dokumentālā filma

Kad Pīna Bauša 1973. gadā pārņēma Vupertāles dejas skolas vadību, viņa bija starptautiski mazpazīstama horeogrāfe. Dokumentālā filma „Meklējot deju – Pīnas Baušas citādais teātris“ parāda pirmos 20 gadus viņas neparastajā karjerā un to, kā līdzi aug arī viņas dejas skolas reputācija. Fragmenti no tādu uzvedumu ierakstiem kā „Arien“(1979), „Kontakthof“ (1978), „Le Sacre du Printemps“(1975), „Blaubart“(1977), „Nelken“(1982), „Walzer“(1982), „Palermo, Palermo“(1989) ilustrē Pīnas Baušas īpašā talanta attīstto unikālo dejas stilu. Filmā iekļauti Pīnas Baušas un dejas kritiķa Johena Šmita komentāri. Šobrīd horeogrāfes trupa ir slavena visā pasaulē, „Wuppertaler Tanztheater“ var atskatīties uz vairāk nekā 50 ārzemju turnejām vairāk nekā 20 pasaules valstīs. Tomēr neskatoties uz šo pasaules slavu, Pīna Bauša vienmēr palika uzticīga Vupertāles pilsētai.
Filma vācu un angļu valodā.

„Dāmas un kungi vecumā no 65” (Ladies and Gentlemen over 65,Director: Lilo Mangelsdorff)
Režija: Lilo Mangelsdorfa, 2002, 70 min., dokumentālā filma

Viņi visi varētu sēdēt mājās un baudīt savu pensiju, taču tā vietā viņi sekojuši maza sludinājuma aicinājumam dienas avīzē: "Tiek meklētas dāmas un kungi vecumā no 65 gadiem." Vupertāles horeogrāfe Pīna Bauša vēlreiz inscenē savu uzvedumu „Kontakthof“ – šoreiz ar gados vecākiem neprofesionāļiem. Dokumentālā filma stāsta par cilvēkiem, kuri pēc profesionālo gaitu beigšanas stājas pretī absolūti jauniem izaicinājumiem, iegulda tur savu enerģiju un dzīves pieredzi ir spiesti pārvarēt konvencijas un robežas. Filma vācu, angļu, franču, spāņu, krievu valodās
Filma vācu un angļu vai krievu valodā.

Trešdien, 21.04.2010. / 18:00
Ieeja: bez maksas.

„Kafija ar Pīnu” (Coffee with Pina, Director: Lee Yanor)

Režija: Lee Yanor, 2003, 17 min., dokumentālā filma
Filma sniedz nelielu ieskatu Pīnas Baušas pasaulē. Filmas pamatā ir gadiem ilga pazīšanās starp režisori un horeogrāfi. Filma cenšas paust neierobežotības sajūtu, ko  atklāj ķermenis un dejas rituāls, tādā veidā tuvinot „horeogrāfijai“.
Filma angļu valodā,  titri vācu valodā.  

„Ķeizarienes žēlabas” (The Plaint of the Empress, Director: Pina Bausch)
Režija: Pīna Bauša, 1989, krāsaina, 103 min., spēlfilma

"Ķeizarienes žēlabas", horeogrāfes Pīnas Baušas pirmo spēlfilmu, kas uzņemta laikā no 1987. gada oktobra līdz 1989. gada aprīlim, tās ārējā norisē nosaka gadalaiku maiņa: rudens, ziema un pavasaris. Filmas iekšējā struktūra atspoguļo Pīnai Baušai raksturīgo darba stilu, kas nepiedāvā atstāstāmu sižeta līniju, bet gan atklāj kolāžai raksturīgā struktūrā savienotas ainas, kas savukārt atklāj noteiktas noskaņas un raisa dažādas asociācijas.

Nesaistīti savītos strāvojumos risinās dažādas tēmas, pa daļai absurdu iespaidu atstājošas ainas, kas atšķirībā no Baušas skatuves uzvedumiem, šeit ir pārnestas uz dažādām norises vietām: uz mežu un tīrumiem, uz Vupertāles iekšpilsētu un mēģinājumu telpām kādā bijušajā kinoteātrī. Filmā piedalās viņas dejas teātra dejotāji. Filmas centrā ir cilvēka rīcības veltīgums un mīlestības meklējumi. „Var sajust izmisumu. Filma taču ir žēlabas,” teica Pīna Bauša. Skumjas un poēzija savstarpēji saplūst saviļņojošā kompozīcijā, atsvešinātas dejas pakļautiem un atkailinātiem cilvēkiem neaizsargāti tiecoties pēc siltuma. ”Ķeizarienes žēlabas” ir Pīnas Baušas uzvedumu motīvu apkopojums. Šajā darbā nepašaubāmi filmiski tiek pausts viņas zīmīgais izteikums, ka viņu interesē nevis tas, kā cilvēki kustas, bet gan tas, kas viņus aizkustina.
Filma vācu valodā, titri angļu valodā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja