Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dziļas tumsas un pārvērtību stunda. Igauniju Venēcijas mākslas biennāle pārstāvēs tēlniece Edīte Karlsone

20. aprīlī Venēcijā tiks atklāta 60. Starptautiskā mākslas izstāde, kas ir pazīstama kā Venēcijas mākslas biennāle. To veidos divas galvenās daļas – kuratora Adrianu Pedrozas sagatavotā ekspozīcija Svešinieki visur/Stranieri Ovunque/Foreigners Everywhere un deviņdesmit valstu nacionālie paviljoni

Tuvojoties biennāles atklāšanai, valstis sāk detalizētāk iepazīstināt ar māksliniekiem, kuriem ir uzticēts veidot nacionālo ekspozīciju. Igauniju pārstāvēs tēlniece Edīte Karlsone, kuras instalācija Vilka stunda/Hora lupi tiks izvietota XVIII gadsimta sākumā celtajā Svētās Marijas Grēku nožēlnieku baznīcā.

Fragments no Edītes Karlsones topošās instalācijas Vilka stunda. Foto – Anu Vahtra, Igaunijas Laikmetīgās mākslas centrs

"Izstāde pēta primitīvās cilvēciskās tieksmes visā to banalitātē un svinīgumā un apšauba pestīšanas iespēju pasaulē, kas nekad nav tās cienīga," uzsvērts Igaunijas paviljona aprakstā. No baznīcas paveras skats uz Kannaredžo kanālu, un dievnama interjers palīdz veidot izstādes emocionālo atmosfēru. Šeit viss ir palicis nemainīgs – šķiet, ka ir saglabājušies pat pagājušo gadsimtu putekļi.

Edīte Karlsone izmanto šo telpu kā cilvēciskās būtības metaforu: šī būtība ir skumja un nepilnīga, tā ir plaisu pilna, taču caur tām, iespējams, atspīdēs glābjoša gaisma. Izstādes telpas tiks piepildītas ar māla un betona skulptūrām. Instalācijas nosaukums Vilka stunda norāda uz mītisku brīdi pirms rītausmas, kad lietas rodas un pazūd, – tā ir dziļas tumsas un pārvērtību stunda. Tiek uzskatīts, ka tas ir nakts laiks, kad piedzimst un nomirst visvairāk cilvēku.

Ekspozīcijas centrā būs plaša pašportretu sērija, ko savām rokām no māla veidojuši Edītei Karlsonei pazīstami cilvēki – gan bērni, gan vecāka gadagājuma cilvēki, gan valsts ierēdņi, gan vienkārši strādnieki. Tā būs mūsdienu seju galerija, kas kādreiz kļūs par viņu piemiņas simbolu. Šo ciklu ir iedvesmojušas XIV gadsimta terakotas skulptūras Svētā Jāņa baznīcā Tartu – tās, visticamāk, attēlo tā laika pilsētniekus. Šīs senās skulptūras esot veltītas mēra upuru piemiņai.

Citās baznīcas telpās būs aplūkojami pašas Edītes Karlsones darbi, kuru vidū būs viņas daiļradei raksturīgās antropomorfās figūras, kas radītas folkloras un mitoloģijas iespaidā. Tas ir eksistenciāls mākslinieces vēstījums par cilvēka dzīvniecisko dabu – viņas skulptūras atgādina, ka instinkti dažkārt var izpausties gan brutālā un vardarbīgā, gan arī poētiskā, mazliet absurdā, maigā un melanholiskā veidā. Izstādes Vilka stunda dramaturģiju veido mākslas vēsturnieks un rakstnieks Ēro Epners, kurš ir strādājis Tallinas avangarda teātrī NO99. Ar Edīti Karlsoni viņš ir sadarbojies viņas izstādes Nevainības atgriešanās (Igaunijas Laikmetīgās mākslas muzejs, 2021) tapšanas procesā.

Latviju Venēcijā šogad pārstāvēs gleznotāja Amanda Ziemele ar izstādi Ak, diena, ak, nakts, tas ir tik brīnišķīgi dīvaini, un tāpēc kā svešinieks sveicini to.

Biennāle būs atvērta līdz 24. novembrim.

Informācija: labiennale.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja