Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Foto: Atklāta Ukrainas mākslinieku grupas laikmetīgās tēlniecības un gleznu izstāde

No 6. jūnija Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, 11. novembra krastmalā 35, skatāma Ukrainas mākslinieku grupas TIGOIS project laikmetīgās tēlniecības un gleznu izstāde Mēs uzvarēsim! Переможемо!, informēja Latvijas Mākslinieku savienības vadītājs Igors Dobičins.

Izstādē Mēs uzvarēsim! Переможемо! eksponēti Ukrainas mākslinieku grupas TIGOIS project radīti darbi, kuru autori ir tēlnieki - Illja Trofimčuks (grupas vadītājs), Serhijs Kraveckis, Antons Dvoržaks, Mukola Jurčaks, Danilo Turijs, Romans Turijs, un gleznotājs Vasils Stepanovs. Izstādē Rīgā apskatāma 60 darbu kolekcija - tēlniecības darbi metālā un gleznas.

Izstādē Mēs uzvarēsim! Переможемо! eksponētie darbi ir uztverami kā Ukrainas tautas varonības dienasgrāmata, kurā mākslinieki vēsta par šī brīža cīņu pret Krievijas agresiju. Tēlniecības kompozīcijās un gleznās ir tvertas spēcīgas, neretušētas emocijas, pārdzīvojumi - veltījums Mariupoles pilsētas aizstāvjiem, karā kritušajiem, nogalinātajiem bērniem.

Ekspozīcijai izvēlēto skulptūru kolekcijā vērojami gan slīpētas plastiskas formas darbi, gan tektoniski darbi, kas veidoti tiešās metināšanas tehnikā, izmantojot šāviņu atlūzu metālu. Grupa TIGOIS project un tās vadītājs Illja Trofimčuks kara ietekmē veido no tradīcijām atšķirīgu formveidi, veicina paradigmas maiņu Ukrainas tēlniecībā un glezniecībā, līdzīgi kā Latvija piedzīvoja paradigmas maiņu mākslā 20. gs. 80.-90. gados, kad šajā procesā būtisks bija arī ārzemju sadarbības partneru un kolēģu atbalsts.

Laikmetīgās tēlniecības un gleznu izstāde Mēs uzvarēsim! Переможемо! līdz 22. jūnijam būs apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) Mūkusalas ielā 3 - publiskajā ārtelpā pie LNB galvenās ieejas pretī Uzvaras bulvārim un Oranžērijas zālē, kā arī līdz 10. jūlijam Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, 11. novembra krastmalā 35.

Mēs uzvarēsim! Переможемо! iecerēta kā ceļojošā izstāde, kuras mērķis ir mākslas valodā iepazīstināt Latvijas sabiedrību ar Ukrainas pretošanos Krievijas agresijai, kā arī līdzekļu vākšana Ukrainai un tās Bruņotajiem spēkiem.

Pirmo reizi TIGOIS project radīto kolekciju varēja aplūkot šī gada aprīlī Ļvivas Mākslas pilī, Ukrainā. Ideja izstādi Mēs uzvarēsim! Переможемо! radīt Rīgā pieder Ļvivas Azov medicīnas korpusa komandierim Jaroslavam Soloduham un māksliniekam Romānam Borodam, turpinot jau esošo nevaldības un valsts organizāciju sadarbību Ukrainas atbalstam.

Izstādes Mēs uzvarēsim! Переможемо! veidošanā piedalījusies mākslinieku grupa TIGOIS project, brīvprātīgo kustība, biedrība UA&LV, Latvijas Mākslinieku savienība, Latvijas Nacionālā bibliotēka, organizācijas Support Azov Latvia, Support Azov Ukraine, Ukrainas uzņēmums Nova Poshta, mūziķe un producente Inese Zagorska, ukraiņu-latviešu grupa VARAKUTA.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja