Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas papildinājuši nozīmīgi dāvinājumi

2021. un 2022. gadā Latvijā atgriezušies ap 100 mūsu mākslas vēsturei nozīmīgu mākslas darbu, kas bijuši saistīti vai piederējuši ievērojamām XX gadsimta pirmās puses kultūras personībām, ziņo Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM)

Svinot 4. maiju, LNMM dalās priekā un pateicībā par saņemtajiem dāvinājumiem, kurus vieno okupācijas desmitgadēs ārzemēs izveidojušos latviešu kopienu rūpes par Latvijas nacionālā kultūras mantojuma vērtību saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Jau šobrīd Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja ekspozīcijā Klasiskās vērtības ir skatāms pēc mākslinieka Romana Sutas (1896–1944) meta apgleznotais lielformāta dekoratīvais šķīvis Kāzas, kas ap 1928. gadu radīts leģendārajā porcelāna darbnīcā Baltars (1924–1931). Unikālais porcelāna mākslas paraugs piederēja Ainai Nagobads-Ābolai (1920–2021), kura bija pirmā atjaunotās Latvijas vēstniece Francijā, pārstāvēja Latviju Spānijā un Portugālē, kā arī UNESCO un citās starptautiskās organizācijās. 

Ziņa par izcilās diplomātes un Latvijas patriotes ģimenes izteikto vēlmi dāvināt šķīvi Kāzas Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam tika saņemta ar Latvijas vēstniecības Francijā starpniecību. Pateicoties vēstniecībai un Latvijas Republikas Ārlietu ministrijai, trauslais priekšmets tika droši nogādāts muzejā no Parīzes.

LNMM pārstāves Dace Ļaviņa un Iveta Derkusova stāsta, ka Romana Sutas daiļrade porcelāna apgleznošanas jomā lielā mērā saistīta ar latviskās identitātes atklāsmi – gan ikdienā veicamo lauku darbu attēlojumos, kas iegūst gandrīz sakrālu nozīmi, gan tautiskās svētku sižetu interpretācijās. Kāzu sērijā Suta radījis vairākus šķīvjus, tomēr katram tā variantam ir savs neatkārtojams izteiksmes veids – atšķiras apgleznojuma kompozīcijas risinājumi, figūru izvietojums un to stilizācija, malu dekorējums un krāsu palete.

Vēl XX gadsimta 30. gados Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, Keramikas meistardarbnīcas vadītājs Rūdolfs Pelše (1880–1942) atzina, ka 1925. gadā Parīzē notikušajā Starptautiskajā modernās dekoratīvās un industriālās mākslas izstādē godalgotās darbnīcas Baltars apgleznotie porcelāna priekšmeti kļuvuši par retumu. Tāpēc nacionālā zīmola statusu sasniegušajā darbnīcā darinātā šķīvja Kāzas saglabāšanās līdz mūsdienām muzejam ir īpašs notikums, turklāt konkrētais priekšmets nes sev līdzi Ainas Nagobads-Ābolas ģimenes stāstu un tajā ieausto Latvijas likteni.

Vienu no pēdējo gadu lielākajiem dāvinājumiem LNMM saņēma saistībā ar Riharda Zariņa (1869–1939) 150. jubilejai veltīto retrospekciju Ko Latvijas meži šalc (2020), kad uz Latviju no ASV atceļoja vairāk nekā 70 mākslinieka darbu. Pēc izstādes grafiķa mazdēls Dr. Aivars Celmiņš tos uzdāvināja muzejam.

No ASV dzīvojušā mākslinieka Jura Ubāna (1938–2021) muzejs saņēma dāvinājumā 23 viņa tēva, gleznotāja Konrāda Ubāna (1893–1981) darbus, kuri aptver plašu laika periodu – no 1916. gadā Penzā tapušas ainavas līdz 50. gadu kompozīcijām.

Savukārt Kārļa Brencēna (1879–1951) audeklu Martas Vītoliņas (dzimušas Zaluckas) portrets, ko mākslinieks gleznojis Rīgā 1925. gadā, muzejam dāvināja Anglijā dzīvojošie iemūžinātās dāmas mazmazbērni.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izsaka pateicību dāvinātājiem un viņu ģimenēm, kuras mākslas darbus saglabājušas līdz mūsdienām, uzsver Dace Ļaviņa un Iveta Derkusova. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja