Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

FOTO: RIBOCA2 viss reizē zied Andrejsalā skatāma vēl tikai šajā nedēļas nogalē

Vizuāli un audiāli klejojumi, atklājumi un kā veldzējošas, tā arī intensīvas pārdomas un sarunas, ko vienuviet apvieno RIBOCA2viss reizē zied tuvojas finiša taisnei - svētdien, 13. septembrī, ir pēdējā diena, kad savvaļas un industriālās noskaņas apvītajā Andrejsalā doties šajā laikmetīgās mākslas pieredzējumā.

Iepriekš publiski nepieejamā teritorija Andrejsalā kopš atklāšanas dienas, 20. augusta, laikmetīgās mākslas labirintos, kas poētiskā, mākslas mediju daudzveidīgā un meditatīvā pastaigā aicina uz "atjaunotnes valdzinājuma" iepazīšanu, jau paguvusi pulcēt ievērojamu skaitu apmeklētāju -  vien 3 nedēļu laikā izstādi un publisko programmu pasākumus apmeklējuši vairāk kā 12 tūkstoši cilvēku. Lai arī sākotnēji plānotais RIBOCA2 norises ilgums bija pieci mēneši, pielāgojoties neparedzēti straujajam "pasaules galam", kad vīruss uz ceļiem nospieda visu pasauli, jauno apstākļu ietekmē otrās biennāles izstādes ilgums tēlaini pielāgojas tās nosaukumam - kā rets, taču krāšņs zieds ar īsu ziedēšanas laiku. 

RIBOCA2 galvenās kuratores Rebekas Lamaršas-Vadelas izstrādātā koncepta pamatā ir ideja par alternatīvu bezcerīgu naratīvu straumei, par kuras nepieciešamību dažādās pasaules ekosistēmas signalizējušas caur mainīgu problemātiku prizmu. Atsauces uz "valdzinājuma atjaunotni" - ietvaru šo vēlamo tagadnes un nākotnes ainu būvēšanā - plūstošā stāstījumā ieved skatītāju apcerējumā par sabiedrības plēsīgo, ekspluatējošo un iznīcinošo vērtību radikālu pārvērtēšanu, taču neizvēršot to par nicinošu, izmisuma iedragātu un cinisma iekrāsotu pārmetumu gūzmu ar norādēm par bezizeju. Arī unikālais mākslas pieredzējuma formāts, radot izstādes turpinājumu pilnmetrāžas dokumentālajā filmā un biennāles 20 hektāru plašo teritoriju vienlaikus izmantojot arī kā filmēšanas laukumu, kas radies kā risinājums Covid-19 ietekmē, vien simbolizē, ka, kā atzīmē kuratore: "Par spīti šodienas balsij, kurā, ieskanās nenoteiktība, alkas, vilšanās, galvenā izstādes ideja ir nepadoties. Nepadoties mums vissvarīgākajās alkās, sapņos un meklējumos pēc tā, kā vispareizāk, vislabāk būt cilvēkiem."

Papildinot noslēdzošo izstādes nedēļu, publiskajā programmā paredzēti vairāki dažādām auditorijām paredzēti pasākumi. Jau ceturtdien, 10. septembrī, plkst. 19 ikvienam būs iespēja pievienoties RIBOCA2 mākslinieka Olivera Bīra lekcijai Zudušās tiesības un nesasniegtie mērķi. Sarunā ar kuratori Rebeku Lamaršu-Vadelu mākslinieks dalīsies stāstījumā par savu radošo darbību un šāda paša nosaukuma instalāciju, kura instrumentalizē vairākus dobus priekšmetus no latviešu dzejnieces Aspazijas (1865-1943) mājas.

Savukārt sestdien, 12. septembrī, izstādes apmeklējumu iespējams bagātināt ar meistarklasi un performanci. Plkst. 14 uz meistarklasi It viss ir kustībā aicinās RIBOCA2 dalībnieks, latviešu kinētiskās mākslas pamatlicējs Valdis Celms. Kopā ar mākslinieku jaunākie meistarklases dalībnieki iepazīs dažādu ģeometrisko formu ietekmi uz kustības uztveri. Kāpēc kvadrāts mums asociējas ar statiku bet aplis ar kustību? Ar praktiskiem piemēriem iepazīsim kustības tēlainību un veidosim kolāžas. Visa pasaule ir kustībā un mums jābūt ar to saskanīgā ritmā, bet, vai esam? Meistarklases ietvaros būs iespēja aplūkot arī Valda Celma RIBOCA2 radīto darbu Dzīvības ritmi.

Sestdienas vakaru plkst. 18.15 noslēgs IevaKrish (Ieva Gaurilcikaite un Krišjānis Sants) veidotā performance Variation of Polymetics (Polimetriku variācija), uzstājoties pašu veidotajā audiovizuālajā instalācijā Polemic of Two Metrics (Divu metriku polemika). Variation of Polymetrics (Polimetriku variācija) ir performance, kur divi dejotāji parādās telpā, lai pieskaņotu savu ķermeņu izteiksmi nezināmajam, ķertu ēnas un skaņas plūdumu. Šī performance ir pētījums par mirkļiem, kuros var satikties dažādu metriku pasaules. Savukārt instalācijas centrā ir liela iekārta skulptūra, kas atvasināta no latviešu un lietuviešu tradicionālajiem puzuriem, kurus izmanto, lai atzīmētu dzīves pārejas brīžus, piemēram, saulgriežus, piedzimšanu vai kāzas, un to nepārtrauktās kustības nolūks ir aizbaidīt ļaunos garus un dot svētību jaunlaulātajiem. Tie var saistīties arī ar māņticību, un tiek uzskatīts, ka griežoties tie uzsūc visas negatīvās enerģijas.

13.  septembris, izstādes pēdējā diena, tiks pavadīta ar aizraujošiem atklājumiem RIBOCA2 Ģimenes dienā aicinot gan lielus, gan mazus zinātkārus pētniekus. Laikā no plkst. 12 līdz plkst. 15 Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas pētnieces Zanes Ozoliņas vadītājā darbnīcā Kad neredzamais top redzams ikvienam būs iespēja iemēģināt roku Vinogradska kolonnas pagatavošanā, piedaloties vides mikrobioloģijas eksperimentā, kas ļaus ar laiku ieraudzīt to, ko nemaz nevaram pamanīt ar neapbruņotu aci. Tādēļ, lai uzzinātu vairāk par šiem mikroorganismiem, ģimeniskā un draudzīgā atmosfērā dalībnieki iepazīs mikropasauli un lūkos salīdzināt, kas tos atšķir no mums?

Svētdien izstādes apmeklētājam, kuri būs pieteikušies, rakstot uz [email protected], būs iespēja bez maksas (nepieciešama vien derīga izstādes biļete) piedalīties RIBOCA2 kuratores Rebekas Lamaršas-Vadelas organizētajā publiskajā tūrē angļu valodā, lai kopā padziļinātāk atklātu laikmetīgās mākslas apvāršņus.

Kā jau ziņots iepriekš, biennāle tiks risināta kā daudzslāņaina, vēstījumu piesātināta pieredze, un tā noslēgsies ar pilnmetrāžas filmu. Kuratores Rebekas Lamaršas-Vadelas un līdzrežisora Dāvja Sīmaņa veidotā filma savu pirmizrādi piedzīvos 2021.gada sākumā.

Vairāk: www.rigabiennial.com/lv/ un riboca.digital.


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja