Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Indriķis XIII, Rotko lifts un miglas vāls. Sešās pilsētās Objektu parādē skatāmi 10 mākslas projekti

Līdz pat 10. janvārim sešās Latvijas pilsētās skatāma publiskās mākslas programmas Kopā Objektu parāde.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra īstenotā programma ir atbalsta mehānisms vizuālās mākslas pārstāvjiem Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai, vienlaikus īstenojot kvalitatīvas pārmaiņas pilsētvidē. Publiski izsludinātā konkursā tika izvēlēti 10 vides mākslas projekti, kuri nu rindojas Objektu parādē Rīgā, Cēsīs, Daugavpilī, Liepājā, Madonā un Valmierā. "Ļoti ceru, ka Objektu parāde priecēs Latvijas iedzīvotājus ne tikai šīgada nogalē, bet arī pēc Covid-19 pandēmijas. Tas, kā objekti iedzīvosies konkrētajās vietās, būs atkarīgs arī no sabiedrības attieksmes," saka programmas Kopā vadītāja Līga Lindenbauma.

Rīgā Objektu parādē skatāmi pieci projekti. Operas skvērā atrodas Kristas un Reiņa Dzudzilo Metamorfozes ar oriģinālām, 157 gadus senām Operas nama fasādes skulptūru detaļām. Vidzemes tirgū, pie ieejas no Matīsa ielas, meklējama sociālkritiska Ances Vilnītes skulptūra Neredzamie – komentārs par invaliditāti un cilvēku ar kustību traucējumiem ikdienu pilsētā.

Bērnus priecēs Aijas Baumanes-Līces Zvēri neaizmirst! – klausāmi rotaļu objekti ap kādreizējo bērnu bibliotēku Zvirbulis Jaunatnes dārzā Āgenskalnā. Anniņmuižas parkā Imantā iemājojis Annas Līvas Traumanes un Harija Vucena veidots Zilais miglas vāls. Bet mākslinieka Miķeļa Mūrnieka un dzejnieka Henrika Eliasa Zēgnera projekts Tavs nogurums nav tava vaina apdzīvos 10 dažādas Rīgas apkaimes, aicinot to iedzīvotājus piesēst uz krāsainiem soliņiem ar dzejas elementiem.

Ilgtspējīgas arhitektūras un aprites ekonomikas principi pielietoti daudzfunkcionālā un videi draudzīgā vides objektā – šūpolēs Pieturvieta Rucka (autori: Nomad Architects) Ruckas muižas parkā Cēsīs. VA (Various Artists) jeb Zahars ZE, Nameda Zemīte un Alvis Berngards radījuši legālu grafiti sienu ar vietzīmes potenciālu Vienības laukumā Valmierā.

Jauniešus saistīs mākslinieku apvienības GolfClayderman Robotkaķēns Indriķis XIII Madonā – skeitošanas objekts ar latviešu animācijas filmas Fantadroms varoņa figūru centrā.

Liepājas pludmalē pārdomās par vēju, aizvēju un caurvēju aicina iegrimt Ērika Boža Vēja paviljons. Ginta Gabrāna paplašinātās realitātes skulptūra Apaļā horizonta līnija. Rotko lifts redzama visā Daugavpilī ar papildinātās realitātes lietotni SAN. Ap centrālo asi (Rotko kosmisko liftu) 200 metru rādiusā ap Marka Rotko mākslas centru vijas spirāles ar mākslīgā intelekta ģenerētiem Rotko gleznu motīviem. Skulptūras kopējais augstums ir 25 km.

Visi objekti atrodami Google maps kartē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja