Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Introspekcija, empātija un brīvība. Hamburgā ir atklāta Pētera Lindberga retrospekcija

Hamburgas Mākslas un amatniecības muzejā līdz 1. novembrim būs skatāma vācu fotogrāfa Pētera Lindberga (1944–2019) retrospekcija Neizstāstītie stāsti

Ekspozīcija ir unikāla, jo to kā kurators divu gadu garumā ir veidojis pats mākslinieks. Izstāde apkopo 140 darbu, kuri tapuši no 80. gadu sākuma līdz autora mūža beigām. Pēters Lindbergs galvenokārt ir pazīstams kā modes fotogrāfs. Retrospekcijā var aplūkot daudz fotogrāfiju, kuras viņš uzņēmis žurnāliem Vogue, Harper’s Bazaar, Interview, Rolling Stone, W Magazine un Wall Street Journal.

Meistars ticēja, ka arī modes fotogrāfijā galveno lomu ir iespējams atvēlēt kam citam, nevis pašai modei. Viņa darbi ir pārkāpuši modes pasaules robežas – kontekstu, kurā tie tikuši radīti, – un noteikuši jaunus laikmetīgās kultūras parametrus. "Izstādes veidošana ir atļāvusi man domāt par darbiem ārpus modes konteksta. Ekspozīcijā esmu centies pasniegt fotogrāfijas tā, lai atklātu jaunas interpretācijas un perspektīvas iespēju," teicis Pēters Lindbergs. "Nemēģinu apgalvot, ka mani uzņēmumi nav modes fotogrāfijas, jo tā nebūtu patiesība. Es uzstāju, ka var lietot apzīmējumu "modes fotogrāfija", jo tas nenozīmē, ka būtu jāattēlo mode. Fotogrāfija ir daudz lielāka par modi, tā ir laikmetīgās kultūras daļa," piebildis mākslinieks. 

Retrospekcijā ir iekļautas gan daudziem zināmas, gan iepriekš neizrādītas fotogrāfijas, kuras tiek eksponētas dažādās kombinācijās. Visus šos darbus Pēters Lindbergs ir uzskatījis par nozīmīgākajiem savā karjerā. Izstādi noslēdz kinoinstalācija Testaments (2014) – filma, kas uzņemta caur spoguli, parāda bezvārdu sarunu starp Pētera Lindberga kameru un Floridas cietumā ieslodzīto, uz nāvi notiesāto Elmeru Kerolu. Viņš pavada pusstundu, uzmanīgi skatoties savā atspulgā. Šī instalācija, kas publikai ir pieejama pirmo reizi, nodrošina izstādei papildu nozīmes slāni un akcentē īpašības, kuras vienmēr ir bijušas svarīgas Pēteram Lindbergam, – introspekciju, empātiju un brīvību.

Retrospekciju ir organizējusi Diseldorfas Mākslas pils sadarbībā ar Pētera Lindberga studiju Parīzē. No Hamburgas tā dosies uz Darmštati (2020. gada rudenī) un Neapoli (2021. gada pavasarī). 

Informācija: www.mkg-hamburg.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja