Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ISSP Galerijā būs skatāma Rūtas Kalmukas autobiogrāfiskā fotogrāfiju sērija Saiknes

ISSP Galerijā no 15. marta līdz 9. maijam būs skatāma Rūtas Kalmukas izstāde Saiknes, kurā māksliniece pievēršas savas ģimenes un māju dokumentēšanai, atklājot sievietes daudzveidīgās lomas un identitātes. Izstādes atklāšana notiks 14. martā plkst. 18.00, informēja izstādes rīkotāji.

Rūtas Kalmukas lielformāta melnbaltās fotogrāfijas, kas tapušas vairāk nekā desmit gadu garumā, portretē viņas ģimenes locekļus un mājas pie upes, meklējot saikni starp dabu, cilvēkiem un notikumiem, kas tos ieskauj. “Šeit bija ābele, kas nokalta, un tagad ir palicis tikai celms, bet tam līdzās bagātīgi uzziedējis plūškoks. Kaut kas ir zudis, bet tā vietā nemitīgi atkal plaukst jaunais. Un viss ir savstarpēji saistīts,” saka māksliniece.

Tuvinieku portreti mijas ar dabas fragmentiem, īpaši – upi un tās mainīgo dabu. Ūdens plūdums, nemitīgā cirkulācija un spēja ieņemt un pielāgoties jebkurai formai Rūtas Kalmukas sērijā norāda uz sievietes spēju savas dzīves laikā iemiesot sevī vairākas lomas – no meitas uz sievu, vēlāk – māti, vienlaikus saglabājot savu personisko identitāti. Fotogrāfiju sērija Saiknes atspoguļo arī neizbēgamo saikni starp sievieti un viņas profesionālo aicinājumu – fotogrāfiju. Sievietes loma ģimenē ir apvienota ar mātes radošajām interesēm un ambīcijām, kur māte šķietami vienkārši vēro un dokumentē ikdienas gaitas. Rezultātā veidojas jauna identitāte – “mamma-māksliniece”, atgādinot par to, cik būtiski ir ikdienas steigā un izaicinājumos sevi neaizmirst, izprast un atgūt. 

Rūta Kalmuka (1974) fotogrāfiju sāka apgūt 1992. gadā Tehniskās jaunrades namā Annas 2 pie Andreja Granta, kurš sniedza dziļu izpratni par vizuālo valodu, skatīšanos un redzēšanu, estētiku un ētiku. Fotožurnālistikai veltījusi gandrīz 20 gadus, strādājot ar tādiem drukātajiem medijiem kā Santa, Dienas žurnāli, NRA, žurnāls Ir u.c. Pašlaik Rūta strādā ar analogo fotogrāfiju un lielformāta tehniku, kā arī interesējas par vēsturiskajiem fotogrāfijas procesiem un veido fotogrāmatas. Piedalījusies vairākās grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs, kā arī veidojusi trīs personālizstādes. Viņas darbi publicēti tādos izdevumos kā Foto Kvartāls, Fotofilmic JRTL un World Press Photo.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja