Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Jauno arhitektu nākotnes vīzijas

Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātē līdz 3. martam apskatāma šīgada absolventu diplomprojektu izstāde 29 arhitekti, ko veido trīs daļas: Revitalizācija, Jaunbūve un Teritorijas attīstība.

Tajā aplūkojamie darbi aptver plašu ģeogrāfiju – vistālākais objekts šīs ekspozīcijas kartē ir jaunā arhitekta Nila Remesa mošejas projekts Abū Dabī.

 

Pēctecības jautājums

Lielu interesi izstādes atklāšanas viesos izraisīja Marijas Dembo diplomdarbs Jaunliepājas alus darītavas teritorijas attīstība. "Tas ir augstvērtīgs industriālais mantojums ar kultūrvēsturisko identitāti, bet šobrīd sliktā inženiertehniskajā stāvoklī," teritoriju raksturo jaunā arhitekte, kura to piedāvā pārveidot par pievilcīgu, atraktīvu un funkcijām bagātu pilsētvidi.

Revitalizācijas, restaurācijas un rekonstrukcijas diplomprojektos jaunie arhitekti ienesuši svaigas vēsmas, kas balstītas uz pagātnes pieredzi, tās izpratni un analīzi. Savukārt izstādes otrā daļa ļauj "ieraudzīt" jaunas ēkas Grobiņā, Jēkabpilī, Kuldīgā, Ķemeros, Sarkandaugavā, Slokā un citās Latvijas vietās. To radīšana vienmēr bijis izaicinājums ne tikai arhitektiem, bet arī visai sabiedrībai.

Jaunbūvju vidū izceļas Reiņa Pakuļa diplomdarbs Smiltenes pilsētas bibliotēka – mūsdienīgas un funkcionālas ēkas projekts, kurā ņemtas vērā aktuālās tehnoloģijas, laikmetīgās arhitektūras tendences un pilsētas centra apbūves īpatnības. "Ēka sastāv no viena plastiska apjoma," atklāj jaunais arhitekts, kurš zināšanas papildinājis Ālto universitātē Somijā.

Kristīne Obodova piedāvā Lielo kapu attīstības scenāriju Rīgas Sepulkrālās kultūras muzejs. Jaunā arhitekte norāda, ka šajā teritorijā apbedīti daudzi ievērojami cilvēki, taču zināšanas par viņu atdusas vietu netiek pārmantotas, līdz ar to šī projekta mērķis ir bijis "izstrādāt konceptuālu priekšlikumu Lielo kapu teritorijas nozīmes pēctecībai latviešu kultūrā un sabiedrībā".

Jānis Pomerancevs pievērsies Lucavsalai un iecerējis ekoostu. "Reti kur tik tuvu pilsētas centram atrodama nesabojāta, bioloģiski daudzveidīga vide, kas mijas ar ģimenes mazdārziņiem," uzsver jaunais arhitekts. Jāatzīmē, ka šajā izstādē eksponēti divdesmit deviņu diplomandu projekti, no kuriem astoņi saistīti ar Rīgu, bet deviņpadsmit – ar citām Latvijas vietām.

 

Cerība kā ceļamaize

Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes dekāns profesors Uģis Bratuškins izceļ jauno kolēģu izmantoto līdzsvaroto pieeju un cer, ka "savās profesionālajās gaitās viņi spēs neapmaldīties pārnacionālo tendenču kosmopolītiskajās klišejās un nostiprinās savu individuālo rokrakstu, respektējot lokālos un reģionālos formveides principus".

 

Kas: izstāde 29 arhitekti

Kur, kad: RTU APF (Ķīpsalas ielā 6) līdz 3. martam

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja